Tăul Țapului, cel mai pitoresc lac din Retezat: Este ascuns de pereți stâncoși, într-o căldare îngustă și greu accesibil celor fără experiență montană
Lacul Tăul Țapului este un lac glaciar situat în Parcul Național Retezat, în Munții Retezat din Carpații Meridionali, România, la o altitudine de 2130 metri. Acoperă o suprafață de 2,30 hectare și are o adâncime maximă de șase metri.
Este unul dintre lacurile greu accesibile din Parcul Național Retezat. Situat sub Porțile Închise, între stânci și ascuns de pereți stâncoși, lacul se află într-o depresiune îngustă. Este alimentat de patru izvoare și de avalanșele de zăpadă. Lacul are o lungime de 200 de metri și o lățime de 130 de metri. O insuliță înierbată, formată în urma unei avalanșe care a adus grohotiș din Vârful Țapului și a depășit nivelul apei cu aproape un metru, îi oferă un farmec aparte. Apele lacului se scurg la vale, iar pârâiașul rezultat este vizibil de la aproximativ 15 metri de lac. În 1977, lacul a fost populat cu păstrăvi, iar în jurul său se găsesc populații de marmote.