Toamnă superbă în Mărișel. Satul care atinge norii este cel mai intins sat și cel mai mare platou montan locuit din România
Satul Marisel (in maghiara Havasnagyfalu, in germana Marisel) face parte din comuna cu acelasi nume si este situat in judetul Cluj, din Muntii Gilau, masiv component al Muntilor Apuseni. Aflat la aproximativ 52 km distanta de Cluj-Napoca si la o altitudine de 1250 m, Marisel este cel mai intins platou montan locuit din Apuseni!
Marișel este un sat cu rădăcini adânci în istoria și cultura poporului român. Primele atestări documentare ale satului datează din secolul al XVI-lea, iar de-a lungul timpului, locuitorii au păstrat vii tradițiile și obiceiurile specifice zonei montane. Viața în Marișel a fost, până nu demult, marcată de activitățile economice tradiționale, precum creșterea animalelor, agricultura de subzistență și păstoritul, toate acestea fiind strâns legate de condițiile naturale și de ritmurile anotimpurilor.
De-a lungul decadelor, Marișel a reușit să păstreze un echilibru între dezvoltarea modernă și conservarea valorilor tradiționale. Astăzi, satul este un loc unde se pot observa case din lemn cu arhitectură tradițională, cu feronerie lucrată manual și grădini pline de flori și legume, care sunt grija locuitorilor. Meșteșugurile de odinioară, precum țesutul și olăritul, au dispărut în mare parte, dar în continuare, în rândul comunității se păstrează respectul față de tradițiile strămoșești.
Printre obiectivele turistice demne de vizitat in zona, amintim: Muzeul Satului, Observatorul Astronomic, Bustul Pelaghiei Rosu, Țâcla Gavrii, Drumul lui Antonescu, Imparatia lui Zamolxis, Crucea Iancului, Barajul de la Belis, Varful Batrana, Varful Grohotu, Hidrocentrala Marisel.
De asemenea, anual, Mărișel este locul unde motii se adună la Crucea Iancului pentru a aduce un omagiu lui Avram Iancu, în cadrul unui eveniment ce are loc anual, din 1850.
Apuseni Info vă prezintă o serie de fotografii superbe realizate de Levi Bagy photography