Unde trăiesc mocanii în Apuseni? Care sunt deosebirile între mocani și moți? „Oameni robuşti, cei mai mulţi înalţi şi bine închegaţi la trup, cu culoarea părului castanie ori blonzi”
Deseori toți românii care locuiesc în Munții Apuseni și depresiunile limitrofe sunt numit „moți” dar în fapt realitatea este altfel, cei mai mulți dintre aceștia fiind de fapt „mocani”
„Ei sunt resfiraţi pe teritoriul care începe de o parte dela Dealul Mare, lângă Abrud, pe Valea Ampoiului în jos până la Ampoiţa, apoi dela Detunata spre Răsărit şi Sud până la Cheile Râmeţului şi Întregalde, iar de altă parte dela Lupşa pe Arieş în jos până la Baru şi muntele Bedeleului, ca şi întreaga populaţie de pe Valea Ierii până la muntele Dobrin. Acest minunat corolar al Munţilor Apuseni înconjura dinspre sud şi est ţinutul propriu zis al Moţilor, făcând serviciul de avangardă a cetăţii, în care s-au zămislit toate acţiunile revolutionare în scopul de a ajunge la o viaţă mai omenească şi la libertatea naţională dorită de toţi Românii din Ardeal.
Mocanii şi chiar moţii nu cunosc cuvântul dumneata; ei întotdeauna folosesc numai cuvântul tu. Copiii zic părinţilor <<tu>> şi <<mă>> şi tot aşa sunt intitulaţi şi bătrânii de către cei mai tineri, căci muntenii ei între ei, de la mic şi până la mare, nu se intituleaza altfel decât cu tu. Faţă cu străinii sau cu cărturarii pantalonari din sat, care se pretind a fi purtătorii civilizaţiei moderne, precum sunt notarii şi subnotarii comunali, împinşi de bunul simţ ca să le dea onoarea cuvenită, ei se adresează într-un cuvânt: tu-dumneata. Mocanii, spre deosebire de moţi, sunt oameni mai deschişi la suflet şi mai sinceri. Este foarte mare asemănare între haina lor alba ca zăpada şi conştiinţa lor cu mai puţine dedesupturi neîncrezătoare decat sufletul pururi îndoielnic al Moţului propriu zis. Mocanul este mai vioiu la petrecere şi mai puţin crâncen la mânie decât Moţul. Oameni robuşti, cei mai mulţi înalţi şi bine închegaţi la trup, cu culoarea părului castanie ori blonzi, dar foarte puţini bruni”, afirmă Ioan Rusu Abrudeanu în cartea ”Moţii – calvarul unui popor eroic dar nedreptaţit”.
Care sunt deosebirile între mocani și moți?
„Mocanii mai au două manifestări de viaţă, cari le sunt commune numai lor, dintre locuitorii Munţilor Apuseni, şi prin cari se deosebesc fundamental de moţi. Felul construcţiei caselor, grajdurilor şi ocupaţia lor economică, care e exclusiv creşterea vitelor. Toţi mocanii îşi construiesc casele după un tip deosebit. Casa se face din lemn. În trecut acest lemn de casă era de fag, ori de brad. Azi fagul este abandonat aproape complect şi înlocuit cu bârnele de brad fasonate. Casele mai inainte se acopereau numai cu paie, azi găsim şi acoperişe de şindrilă, în unele cazuri ţiglă. Nu lipseşte de la casa ţăranului mocan târnaţul (coridorul), apoi tinda casei, unde se face şi păstrează focul vestalelor romane. Pentru vite şi nutreţ, Mocanii au edificii de lemn, făcute pe câmp în mijlocul miriştei, ori a ratului din faţă sau din doştin” mai arată Ioan Rusu Abrudeanu.
Pana amu ( acum) credeam ca cei din Baia de Aries sunt tot motzi.
Nu ești bine documentat
Pe vremea socialistă la o emisiune radio reporterul împreună cu istoricul Camil Mureșanu „defineau Tara Moților zona Arieșului Avram Iancu – Arieșeni până la Turda