Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Unic în Europa, „Marea Moartă” din Ardeal: Lacul din unic în lume, în care poți face baie în apă rece, dar și caldă în același timp

Unic în Europa, „Marea Moartă” din Ardeal: Lacul din unic în lume, în care poți face baie în apă rece, dar și caldă în același timp

Unic în Europa și nu numai, comparat cu Marea Moartă, lacul Ursu, aflat în extremitatea estică a județului Mureș (Depresiunea Praid-Sovata), la poalele sud-vestice ale Munților Gurghiului (grupă muntoasă a Carpaților Moldo-Transilvani ce aparțin lanțului carpatic al Orientalilor), pe teritoriul administrativ al orașului Sovata se bucură de o faimă bine meritată. Suprafața sa de aproximativ 4 hectare îl transformă într-un loc de relaxare și vindecare. Denumirea sa se datorează formei uimitoare a apei, asemănătoare cu o piele întinsă de urs.

Ceea ce face acest lac cu adevărat fabulos este compoziția sa unică. Cu un conținut uriaș de sare heliotermică, lacul oferă turiștilor senzația de plutire, asemănătoare celei din Marea Moartă. Concentrația sării este de aproximativ 100 g/l, dar crește semnificativ în profunzime. Această particularitate îl transformă într-o adevărată oază terapeutică.

Pe lângă caracteristicile sale helioterme, Lacul Ursu oferă și un nămol bogat în proprietăți terapeutice. Acest nămol reglează aciditatea pielii, are efect antiseptic, cicatrizant și purificator. Turiștii care vizitează lacul au ocazia să se bucure de tratamente naturale, într-un cadru spectaculos de frumos.

Lacul Ursu  este special deoarece este un lac helioterm, adică se încălzește de la soare. Astfel, în unele momente ale zilei el poate fi rece, iar la soare devine cald.

Fenomenul heliotermic (acumulare de energie termică) se referă la faptul că încălzirea apei se datorează pur și simplu căldurii emise de soare. Razele solare trec prin apa dulce de la suprafața lacului și se acumulează în apa sărată, mărindu-i continuu temperatura.

În vecinătatea rezervației naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

  • Vila Bernády
  • Lacurile Aluniș, Negru, Tineretului
  • Muntele de sare – cu un spectaculos aspect și care se află în spatele Lacului Roșu și Lacului Verde
  • Vila Magistraților, fosta vilă a Casei Regale
  • Vila Bernády – construită în 1904, cumpărată în 1929 de familia lui György Bernády, fostul primar al municipiului Târgu Mureș; monument istoric (cod LMI MS-II-m-B-16033).
  • Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”
  • Biserica ortodoxă de lemn „Schimbarea la Față”
  • Turnul Belvedere

1 thought on “Unic în Europa, „Marea Moartă” din Ardeal: Lacul din unic în lume, în care poți face baie în apă rece, dar și caldă în același timp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *