(VIDEO) Hai la joc în Mărișel! Jocul de la munte, „Ropotă”, „Fâțâita”, „Învărtita” se transmite din tată în fiu!
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a publicat un video cu jocurile tradiționale din Mărișel.
<<În trecut, jocul se organiza în duminici și-n sărbători, în curțile unor gospodari mai înstăriți, sau în șuri.
Deoarece casele erau răsfirate, la Mărișel se organizau mai multe jocuri concomitent, în mai multe „crânguri” (comuna Mărişel este alcătuită din sate risipite, denumite şi crânguri sau cătune). La aceste jocuri unii participanți veneau și de la distante mari, chiar și de 15 kilometri. Un exemplu grăitor erau sătenii de la Coastele Mărișelului. După ce ieșeau de la biserică, mai întâi mâncau merindea pe și-o aduceau de-acasă și apoi porneau spre locul unde se desfășura jocul.
Uneori, se întâmpla ca la aceste jocuri, mai ales la Rusești, să ia parte și mărișeni care s-au strămutat la Marna Nouă, în Câmpia Careiului, începând cu anul 1924. Pe lângă faptul că își vizitau neamurile, ei veneau la jocurile din Mărișel cu un scop precis, acela de a-și găsi un soț sau o soție, deoarece, până recent, cei din Marna nu „s-au învăluit” cu alții, adică nu se însurau sau măritau decât cu mărișeni.
La Mărișel s-a păstrat și un repertoriu de joc, cu specific moțesc, de o vechime considerabilă. Multe dintre aceste „zicăli” s-au cântat din ce în ce mai rar. Totuși, există încă o mână de muzicanți locali, care încă le știu cânta. În ceea ce privește jocurile, la Mărișel se juca „Ropotă”, „Fâțâita”, „Învărtita”, bazate pe variațiuni ale pasului tropotit moțesc, care este identic cu cel de peste munte. Mai rar, se juca „Țarina Abrudului” sau „Românește pe su’ mână”, iar, în urmă cu câteva decenii, a fost adoptată și „Crișeneasca”>> arată cei de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.