Zvelte, înalte și puternice, purtau cămăși încreţite cu mâneci scurte şi fuste. Femeile dace erau frumoase
Mai mulți istorici români, precum Hadrian Daicoviciu, au ajuns la concluzia că femeile dacilor aveau o frumusețe expresivă, idealizată în scenele de pe Columna lui Traian.
„Columna Traiană le înfăţişează, poate idealizându-le întrucâtva, zvelte, înalte, aparent puternice, purtând părul pieptănat pe tâmple, cu cărare la mijloc şi strâns la spate într-un coc. Femeile purtau o cămaşă încreţită, cu mâneci scurte, şi o fustă. Columna Traiană ni le înfăţişează purtând uneori şi o manta lungă, bogat drapată. O basma, probabil colorată, le acoperea părul”, scria Hadrian Daicoviciu.
Columna lui Traian este un monument antic din Roma construit din ordinul împăratului Traian, pentru comemorarea victoriei sale în Dacia, care s-a păstrat până în zilele noastre. Monumentul se află în Forul lui Traian, în imediata apropiere – la nord – de Forul roman. Terminată în 113, columna are exteriorul prevăzut cu un faimos basorelief sculptat, în formă de spirală, care reproduce artistic sub o formă epică războaiele dintre romani și daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei.
Femeile dace portretizate pe monumentul de marmură, realizat de sculptori greci conduşi de faimosul Apollodor din Damasc, sunt puternice, indiferent de ipostazele în care sunt înfățișate.
„Pe Columnă vedem tipuri feminine foarte frumoase, purtând încă şi o mantă bogat drapată peste haina lungă, stilizată clasic ca un lung hiton, bogat, iar pe cap un fel de testemel, care acopere părul, înnodat la spate sub conciu”, informa istoricul Vasile Pârvan, în „Getica – Ο protoistorie a Daciei” (1926).
Pe Columna lui Traian sunt ilustrate peste 150 de scene ale războaielor daco-romane. Împăratul Traian apare de peste 60 de ori, iar regele Decebal este portretizat de opt ori, potrivit istoricilor. Femeile dace au și ele roluri principale în câteva dintre scenele memorabile ale Columnei.