Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

INTERVIU cu Mihail David (USR PLUS Alba): Tinerii pot rămâne în Apuseni dacă vom crea o diversificare a surselor de venit!

articol publicat în noiembrie 7, 2021

Mihail David este liderul PLUS Alba, un tânăr politician care și-a propus să împrospăteze politica prăfuită a județului Alba, să aducă un PLUS de profesionalism, de corectitudine, idei proaspete și occidentale pentru dezvoltarea unui județ plafonat de interesele vechilor politicieni, născuți dintr-o singură mamă politică: FSN.

Mihail David ne-a răspuns la câteva întrebări și vă invităm să-l cunoașteți pe cel care vrea să ofere un plus de calitate, de fond, județului Alba.

Apuseni Info: Cine este Mihail David omul, nu politicianul? Cum v-ați prezenta pentru cei care încă nu vă cunosc?

Mihail David: „Am 34 de ani și lucrez în mediul privat ca director general adjunct la o firmă din domeniul transportului de marfă și logistică. Aș mai menționa că rădăcinile mele sunt din Țara Moților, mai precis din comuna Lupșa. Străbunicul meu a fost primar în Mușca, care înaintea perioadei comuniste era o localitate de sine stătătoare, iar astăzi este unul dintre satele care formează comuna Lupșa.

Pregătirea mea se axează pe două domenii de activitate, primul stă la baza carierei profesionale, iar al doilea are la bază hobby-urile mele, adică istoria și politica externă.

Am beneficiat de o educație în sistem dual in domeniul transport marfă si logistica facută la Augsburg in Germania în cadrul uneia dintre cele mai mari grupuri de firme de logistică la nivel European.

După absolvire am revenit în România, În anii ce au urmat m-am dedicat proiectelor de voluntariat în cadrul ONG-ului din care fac parte, având diferite roluri de conducere și răspundere. De asemenea, am studiat Istoria pentru că de mic am dorit să înțeleg mai bine ce se întâmplă în jurul meu și să pot să îmi trag singur concluziile. Când divizia companiei germane unde mi-am făcut practica a decis să se extindă în Romania am acceptat provocarea de a contribui ca primul angajat din România la construcția acesteia și am fost director de filială și apoi repsonsabil pe România. Din anul 2018 am ales să fac pasul către una din cele mai mari companii din județul Alba, unde activez și acum.

În anul 2017 am devenit voluntar al Platformei România 100, asociația fondată de foști membri ai Guvernului Cioloș. Acolo am devenit parte a echipelor nucleu Economie și Antreprenoriat și mai târziu și în echipa nucleu Relații externe. La începutul lui 2018 am fondat prima Comunitate Locală din România, RO100 Alba Iulia, alături de încă 9 colegi. După lansarea PLUS, am devenit membru al organizației județene Alba, organizație al cărei președinte am devenit în 2019. Sunt de asemenea membru al Comisiei Naționale de Politici Publice, Economie și Antreprenoriat.

Am decis să îmi asum această implicare în viața publică, adică în politică, pentru fiica mea și pentru viitorul ei aici acasă, astfel încât să nu fie nevoită să emigreze din cauza sărăciei și corupției din România cum din păcate au facut-o milioane de români în ultimii 30 de ani”.

Apuseni Info: Care sunt principalele proiecte de dezvoltare pe care le propune PLUS Alba pentru zona Țării de Piatră?

Mihail David: „Dacă analizăm puțin geografia Apusenilor, vom vedea că Vârful Curcubăta Mare de 1849 m este cel mai înalt vârf. Este numit Curcubăta probabil din cauză că seamănă cu un dovleac sau bostan, denumire latină Cucurbita maxima, denumirea locală curcubătă. Dacă analizăm alte țări cu munți mult mai înalți decât Apusenii, ca Austria, Elveția, Franța, Italia vom vedea că relieful montan nu este un obstacol de netrecut în calea dezvoltării economice, dar economia montană are specificul ei. Prin urmare avem de unde importa bune practici pentru economia montană. Despre economia montană din nordul Italiei, de exemplu, ne poate spune mai multe colegul nostru Alberto Zanchettin din Câmpeni.

Câteva exemple de proiecte care ar putea fi sursă de inspirație pentru Munții Apuseni:

  • Inițiativa ”Made in Galway” ca model pentru un proiect numit “Made în Apuseni”, pentru produse ca butoaie din lemn, produse artizanale din lemn, etc.
  • Proiectul ”Trasee de drumeție prin rezervațiile naturale și culturale ale insulelor Creta – Cipru – Lesbos”, pentru un proiect numit „Trasee de drumeție prin Parcul Natural Apuseni”
  • Proiectul ”DINGLI – Dincolo de stânci”, ca model pentru un proiect similar referitor la Munții Apuseni
  • Proiectul ”Letnitsa – Tărâmul cascadelor” ca model pentru proiecte ca “Apuseni – Tărâmul peșterilor și cascadelor”
  • Proiect privind diseminarea Ghidului de bune practici privind acordarea dreptului de utilizare a mențiunii de calitate „Produs Montan”, aplicată produselor animaliere și produselor de origine vegetală din zonele montane.
  • Pe lista Comisiei Europene a denumirilor de origine şi a specialităţilor tradiţionale ar putea fi introduse țuica (în Apuseni nu se spune pălincă) de prune, de pere, de cireșe, afinata, smeurata, cireșata, dulceața de afine, de zmeură, etc.
  • ar fi viabilă și o minifabrică de prelucrare a laptelui cu conditia ca drumurile să permită colectarea acestuia din gospodăriile individuale (am citit într-o carte că în Danemarca singura dată când s-a-ntâmplat  să-ntârzie mașina de colectat laptele a fost când țara a fost invadată de armatele germane în al 2-lea război mondial)
  • ar putea fi diseminată tehnologia de producere a berii artizanale, sănătoase, fără aditivi şi conservanţi, ca o sursă suplimentară de venit pentru gospodăriile individuale din zonele turistice”.

Apuseni Info: Zona Apusenilor este recunoscută ca fiind și „Țara Aurului”. Considerați că mineritul mai este o soluţie economică viabilă pentru traiul de zi cu zi al oamenilor din Apuseni?

Mihail David: „Un coleg de-al meu amintea pe un grup de discuții un episod care l-a avut ca protagonist pe Ronald Reagan, unul dintre cei mai apreciați președinți americani. La o dezbatere televizată, într-una din cele două campanii prezidențiale pe care le-a câștigat, li s-a pus ambilor candidați o întrebare referitoare la o problemă economică. Răspunsul lui Reagan a fost următorul: nu stiu să răspund la această întrebare; dar vă va da răspunsul profesorul …. de la … University, laureat al premiului Nobel pentru economie, care este consilierul meu pentru probleme economice. Parafrazând un cunoscut dicton aș putea spune că în spatele oricărui conducător capabil se află o echipă de oameni competenți. Numai politicienii români știu totul si de fapt nimic. Inclusiv în probleme de COVID-19, după cum s-a văzut, sunt mai „competenți” decât medicii.

Prin urmare în legătură cu problema mineritului din Munții Apuseni și problemele de mediu pe care le implică această activitate trebuie să se pronunțe în primul rând specialiștii.

Știm cu toții că aurul din Munții Apuseni, a fost exploatat încă din timpuri îndepărtate. Dar munții Apuseni mai au și rezerve de cupru și de alte elemente chimice, cum este telurul, singurul element chimic descoperit prima dată în România, în urmă cu mai bine de 200 de ani, într-o mină de aur de lângă Zlatna. Telurul poate fi găsit în minele de aur ale Transilvaniei, alaturi de aur, argint, mercur, nichel, cupru, bismut, platină. România, alături de Suedia, sunt singurele ţari din Europa cu potenţial natural în ce priveste acest element. Pe glob, doar China, SUA, Canada şi Australia deţin resurse naturale de telur. Ca rezerve, putem spune că suntem un pol al telurului, celălalt fiind China. Diferenţa este că ei au zăcământul la sute de metri sub pământ, pe când noi îl avem la suprafaţă, în toate zonele în care s-a extras aur, inclusiv Roşia Montană. Inițial, toate minele de aur, la separare, au aruncat telurul în halde, pentru că nu prezenta interes tehnologic. In 2013, Comisia Europeana a clasat telurul ca „element critic”, adică foarte valoros și greu de obținut, în contextul creșterii cererii în industria energetică, aero-spațială, militară și IT. Necesarul, anual, de telur era atunci de 500 de tone, iar estimările arătau că, pînă în 2020, cererea se va dubla. Giganți ai industriei mondiale precum lntel sau Samsung au început să fabrice din telur componente IT și pentru telefonia mobilă. România a fost una dintre puținele țări din lume care a avut uzine capabile să producă și să exporte telur. Minereul extras din perimetrele Munților Apuseni, inclusiv „Certej-Săcărâmb” și „Roșia Montană-Bucium” a fost prelucrat la uzina din Baia Mare. Chimiști băimăreni au extras telur și seleniu din concentratele de aur și de cupru. Productia de telur a uzinei, de 10 tone pe an, a reprezentat aproape 10% din necesarul mondial de la acea vreme și România exporta telur, pe bani grei, în Occident. Producția uzinei de la Baia Mare a fost oprită în anul 1992, în contextul reducerii activității miniere și, în prezent, România nu mai are uzine capabile să prelucreze acest element rar”.

Apuseni.Info: Ce credeți că vă recomandă pentru un rol de lider în administrația județeană? Totuși concurați cu politicieni care au o bogată experiență administrativă atât din PNL, cât și din PSD, chiar dacă unii au la purtător și „scheleți” în CV-ul politic.

Mihail David: „Întrebarea este dificilă pentru că este mult mai ușor să te carctreizeze cei din jurul tău. De 13 ani mă implic activ în voluntariat, iar proiectele la care am participat m-au dus în toate colțurile județului, astfel încât cunosc nevoile cetățenilor și am conștientizat faptul că doar prin implicarea politică voi putea cu adevărat schimba în bine Județul Alba. Mi-am asumat de-a lungul anilor responsabilități la nivel național sau roluri de conducere în voluntariat, acolo unde nu ai ce câștiga cu excepția unui zâmbet sau a unui mulțumesc, dar în voluntariat dacă nu inspiri încredere nu primești susținerea colegilor și acest lucru este valabil și în politică. La aceste experiențe aș adăuga experiența de conducere acumulată pe plan profesional atât în companii multinaționale cât și cu capital românesc”.

Apuseni Info: Aveți modele în politică, lideri actuali sau istorici? Din Europa, SUA, Asia?

Mihail David: „In primul rând din România: Vasile Alecsandri, cunoscut mai degrabă pentru operele sale literare este unul din eroii mai puțin cunoscuți pe care îi avem în România. În anul 1859 când putea să devină domn al Moldovei, a făcut un pas înapoi și l-a susținut public pe Alexandru Ioan Cuza care a putut deveni astfel domnitor atât în Moldova cât și în Țara Românească. Gestul lui Vasile Alecsandri, care făcea parte din generația pașoptistă de la 1848 a dus la Unirea Mică pe care o sărbătorim în fiecare an pe 24 ianuarie și începuturile României independente și suverane.

Napoleon al III-lea, împăratul francez care a susținut, Unirea Mică a Principatelor române

Carol I a fost persoana potrivită la locul potrivit în anul 1866 și care a reușit să modernizeze într-o generație România, pe care a pregătit-o pentru momentul 1918.

Regina Maria, care a reușit să motiveze întreg poporul român în timpul primului Război Mondial și care a jucat un rol decisiv în tratatele de pace de la Paris care au dus la crearea României Mari de după 1918.

Dacian Cioloș, și-a asumat rolul de Prim Ministru al României într-unul din cele mai dificile momente de după 1989 datorită protestelor care au urmat tragediei de la Colectiv. Deși a avut un guvern independent politic, singurul cu adevărat independent, a reușit să facă din anul 2016 un etalon de bune practici. A fost anul în care cetățenii au început să își recapete încrederea în statul român, și aici vreau doar să vă gândiți la sutele de informaticieni, care au mers la București și au făcut voluntariat pentru România pentru digitalizarea administrației, un an cu inlație negativă în care prețurile au scăzut și așa mai departe.

Abraham Lincoln și Barack Obama sunt modele de urmat din SUA pentru că și-au asumat și dus la bun sfărșit schimbarea în bine a societății americane.

Regele Cyrus al Persiei, care a pus bazele monarhiei care a durat mai bine de 2500 de ani, a fost primul lider mondial care și-a asumat ca politică de stat că o administrație trebuie să lucreze în folosul cetățenilor și nu a conducătorilor”.

Apuseni Info: Situația generată de pandemia de coronavirus a produs efecte neplăcute și în județul Alba. Cum apreciați reacția autorităților centrale, județene și ajutorul dat comunităților locale?

Mihail David: „Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, șeful catedrei de Psihologie clinică și psihoterapie de la aceeași universitate și, din 2008, profesor la Ichan School of Medicine at Mount Sinai din New York, una dintre cele mai prestigioase școli medicale din lume, autorul monografiei „Psihologia poporului român”, apreciază că în starea de urgență autoritățile au acționat de nota 9, și anume au acționat potrivit profilului psiho-cultural al românilor, cu comunicări dese, oficiale, precum și scoaterea armatei și poliției pe străzi. Trecerea la starea de alertă s-a făcut însă într-o manieră amatoristică și a dus la o „explozie comportamentală”. In legătură cu negarea existenței virusului, neîncrederea în comunicarea oficială, preferința pentru teoriile conspirației profesorul  profesorul David identifică trei cauze, prima fiind neîncrederea oamenilor unii în ceilalți și în instituții. Un rol fundamental ar trebui să îl aibă medicii, care să iasă să le explice oamenilor pericolul virusului, astfel încât spațiul public să nu fie lăsat la dispoziția pseudoștiinței.

După părerea mea mai trebuie adăugate bâlbâielile inițiativelor legislative ale guvernului PNL și disperarea PSD de a câștiga procente electorale prin subminarea activității guvernului și tergiversarea adoptării inițiativelor legislative guvernamentale în parlament”.

Apuseni Info: Sunteți un om politic tânăr și în primul rând vă adresați generației dumneavoastră. Ce măsuri considerați că trebuie luate de Guvern și de administrația județeană, în zona Munților Apuseni, pentru a crea premisele rămânerii tinerilor în zonă, exodul spre Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, alte centre universitare și Occident fiind evident?

Mihail David: „Pe lângă exodul spre marile orașe există și naveta la locurille de muncă. Astfel 20 de locuitori ai comunei Avram Iancu care, negăsind un loc de muncă în orașele Câmpeni sau Abrud, s-au angajat la compania japoneză de cablaje auto SEWS România SRL din Deva. La ora 5 aceștia pleacă cu microbuzul firmei pe ruta Câmpeni – Abrud – Deva și, dupa ce parcurg cei 106 km, ajung la locul de muncă la ora 7. După 12 ore de lucru, la ora 19, se îmbarcă din nou în microbuz și la ora 21 ajung acasă, urmând ca peste 24 de ore, în timpul săptămânii, sau peste 48 de ore în weekend să plece din nou spre Deva. Este o secvență din tabloul dramatic al  unei Românii care se confruntă cu lipsa locurilor de muncă: acești oameni n-au găsit de lucru nicăieri pe Valea Arieșului. Este o secvență din tabloul dramatic al  unei Românii care se confruntă cu lipsa infrastructurii rutiere: pe autostradă cei 106 km de la Avram Iancu la Deva ar putea fi parcurși într-un timp de 3 ori mai scurt.

Revenind la migrația spre marile orașe, aceasta nu poate fi oprită. Este o componenta a procesului de urbanizare a României. Să nu uităm că aproximativ 44% din populaţia României trăieşte în mediul rural, în timp ce media Uniunii Europene este de 25%. In Germania 24,9% din populaţie trăieşte în mediul rural, în timp ce în Franţa doar 20,7%. Problema trebuie pusă în termenii evitării unei depopulări masive a munților Apuseni.

Pentru aceasta este nevoie de o diversificare a surselor de venit. Oamenii din Țara Moților sunt niște oameni gospodari, care mențin vii tradiții și obiceiuri din cele mai îndepărtate timpuri și care ar fi păcat să se piardă. Prin urmare, consider că e nevoie de o strategie clară pentru dezvoltarea zonei și sprijinirea gospodăriilor individuale. De asemenea prin atragerea de investiții și crearea de locuri de muncă, există o șansă reală de a păstra o parte din tineri acasă, urmând ca aceștia să contribuie la dezvoltarea și armonia comunității lor”.

Apuseni Info: Chiar în aceste zile se produce unificarea USR PLUS într-o singură forță politică? Cum reușit să împăcați orgoliile și ambițiile politice, până la urmă normale, când se unesc două sau mai multe forțe politice?

Mihail David: ”Proiectul nostru e România”, de la această premisă am pornit pe acest drum. Suntem oameni din diferite domenii, cu diferite experiențe și cu un scop comun. Sunt de părere că aceste lucruri sunt mai importante decât orgoliile personale, iar pentru a construi pe piloni siguri e nevoie de o clasă politică nouă, unită sub aceeași voce și care să aibă la bază principii și valori.

Apuseni Info: În Apuseni s-a tăiat enorm de multă pădure. Cum veți contribui la oprirea acestui flagel care zi de zi distruge aurul verde al Munților Apuseni?

Mihail David: „In ziua de 21 iulie 1798, la ora 3 dimineaţa armatele franceze conduse de Napoleon Bonaparte invadau Egiptul.  In fața soldaţilor săi Napoleon rostea aceste cuvinte memorabile: „Soldaţi. Din vârful acestor piramide vă privesc patruzeci de secole de istorie”. Era începutul a ceea ce acum se cheamă un discurs motivațional. Insă, după terminarea discursului, Napoleon n-a omis să dea un ordin prin care instituia pedepse severe pentru jaf, viol și alte fapte reprobabile pe care le-ar fi putut face soldații în teritoriile ocupate.

De aici învățăm că, în primul rând, oamenii din Apuseni, trebuie motivați întâi să nu mai taie ilegal pădurile. Acest lucru se poate face oferindu-le alternative economice. Apoi, în cazul celor care vor continua jaful, trebuie aplicată legea. Mai mult de jumătate din arborii dispăruți din pădurile României au fost tăiați ilegal. Parlamentul a elaborat, la inițiativa USR, legea pentru înființarea unui parchet specializat în infracțiunile de mediu, numit și DNA-ul pădurilor. Această lege a fost însă atacată la Curtea Constituțională, de către Guvernul Orban, cu o sesizare de neconstituționalitate. Să sperăm că, până la urmă, această instituție va fi înființată și nu se va întâmpla la fel ca după înființarea Gărzii de Mediu și a Gărzii Forestiere, când jaful pădurilor a continuat și mai abitir! In ziua de 17 iulie 2020 activistul de mediu Tiberiu Boşutar din Suceava a fost atacat de doi indivizi în timp ce făcea un LIVE pe Facebook despre hoții de lemne, unul dintre agresori fiind pădurar. In 18 mai 2020 același activist de mediu a fost atacat cu topoarele de un angajat al Gărzii Forestiere Suceava, şi de către fiul acestuia care are o firmă de prelucrare a lemnului. Mai mult, angajatul Gărzii Forestiere ar fi intrat cu maşina instituţiei (că doar nu era masina lui) în mod intenţionat în autoturismul condus de Tiberiu Boşutar. Pe de altă parte nu trebuie să uităm de pădurarii uciși pentru că au apărat pădurea.

Mai precizez că guvernul Cioloș a lansat aplicația Inspectorul Pădurii, un instrument de interogare a legalităţii aflat la dispoziţia oricărui cetăţean care doreşte să se implice în monitorizarea exploatării pădurilor şi a transportului materialului lemnos, aplicație blocată de ministrul psd al mediului Doina Pană”.

Apuseni Info: Dacă ar fi să enumerați trei principii în care credeți cu tărie, care ar fi acelea și de ce?

Mihail David: „Cred în competență, profesionalism și integritate, deoarece numai având la bază aceste principii se poate construi”.

Apuseni Info: În septembrie este foarte posibil să avem alegeri locale. De ce este diferit USR PLUS de PNL și PSD? De ce să voteze oamenii cu un partid nou, exceptând deja celebrul argument al „omului nou”?

Mihail David: „Îmi doresc să contribui la schimbarea profundă a comunității din care fac parte și am convingerea că implicarea în viața socială înseamnă și faptul de a contribui la dezvoltarea comunității. România trebuie să se dezvolte într-un mod sănătos pe termen lung. La alegerile europarlamentare din 2019, peste 2 milioane de români ne-au acordat încrederea lor prin vot, iar acest lucru ne-a responsabilizat și mai mult și ne-a permis să începem să construim împreună politici publice la nivelul Uniunii Europene prin europarlamentarii USR PLUS. Insă doar atunci când vom reuși să legăm politicile, transparența și resursele de la nivel european cu cele de la nivel național și local, vom putea cu adevărat să schimbăm România în bine”.

3 thoughts on “INTERVIU cu Mihail David (USR PLUS Alba): Tinerii pot rămâne în Apuseni dacă vom crea o diversificare a surselor de venit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *