INTERVIU cu Ioan Călin Andreș, despre principalele proiecte care urmează să fie demarate în Câmpeni, în intervalul 2020-2024!

articol publicat în august 17, 2020

Ioan Călin Andreș este omul care conduce capitala Țării Moților, un primar peste media edililor din România, care a înțeles că administrația locală este mai importantă ca o funcție politică trecătoare într-un partid politic.

Apuseni Info: Cine este Ioan Călin Andreș? Cum v-ați prezenta pentru cei care încă nu vă cunosc din Câmpeni și din Țara Moților, puțin probabil totuși?

Ioan Călin Andreș: „Bună ziua. Pentru cei care nu mă cunosc, sunt Ioan Călin Andreș, primarul orașului Câmpeni, inginer și jurist de meserie, un moț de 48 de ani, un om de-al locului, care își iubește orașul și își respectă cetățenii. Dacă ar fi să spun câteva lucruri despre mine, aș începe cu faptul că sunt o persoană ambițioasă și competitivă. Faptul că reprezint de 16 ani oamenii din Câmpeni este cea mai mare responsabilitate a mea. Funcția de primar m-a făcut să găsesc întotdeauna răspunsul corect la multe din întrebările cetățenilor, dar să vin mereu cu oportunități benefice în favoarea locuitorilor și a orașului Câmpeni. Experiența câștigată în acești ani mă face să am o clară viziune asupra unui proiect și să încerc să mă depășesc profesional în găsirea celei mai bune decizii. Unii nu au avut încredere în unele proiecte implementate de mine (vezi Parcul, Casa de Cultură, introducerea gazului), dar acum, când centrul orașului capătă o nouă și modernă față, nu pot să fiu decât încrezător că lucrurile se desfășoară conform proiectelor și poate, cei care acum mă contestă vor fi mândri de noul aspect al orașului. Deci, dacă ar fi să identific o calitate a mea, aș spune că ambiția mă caracterizează cel mai bine. Am și defecte, nimeni nu este perfect, suntem cu toții oameni, avem calități și defecte, dar cel mai important este să fii simplu și decent cu alți oameni, iar funcția să te reprezinte prin acțiunile întreprinse și bunăstarea cetățenilor”.

Apuseni Info: Care sunt principalele proiecte de dezvoltare ale orașului Câmpeni în mandatele dumneavoastră?

Ioan Călin Andreș: „Sunt numeroase proiecte de dezvoltare ale orașului Câmpeni, voi enumera cele mai importante:

 • Înființarea serviciului de salubritate- lucru care vine în ajutorul cetățenilor prin igienizarea și curățenia atât la nivelul orașului cât și pentru instituțiile publice. Prin serviciul de salubritate sunt colectate deșeurile menajere ale cetățenilor, dezinsecție și deratizare, ecarisaj, salubrizare stradală transport deșeuri. Serviciul de salubritate mai face salubritate pentru încă 12 primării din Munții Apuseni (Ciuruleasa, Bucium, Vidra, Avram-Iancu, Vadu-Moților, Albac, Garda, Arieseni, Scarisoara, Poiana Vadului, Sohodol, Horea), societate înființată în 2005.
 • Modernizarea și dotarea spitalelor din Câmpeni- Spitalul Orășenesc Câmpeni a fost renovat atât în interior cât și în exterior, a fost adusă aparatură de ultimă generație, mobilierul a fost schimbat sau recondiționat, a fost instalat un lift pentru pacienți, cadre medicale și personal medical. Spitalul de Boli Cronice a primit aparatură modernă, mobilier schimbat sau recondiționat, urmează o extindere a acestui spital cu dotările necesare medicale și urmând criteriile impuse de Ministerul Sănătății. Ambele spitale sunt incluse într-un amplu proiect prin care vor primi aparatură pentru mai multe specialități, astfel ca doctorii să poată diagnostica cu ușurință eventuale probleme medicale. Suma celor două proiecte este de peste 200 miliarde lei vechi. Pentru specializări în pediatrie, interne, terapie intensivă, vom căuta, împreună cu conducerea spitalelor, cei mai profesioniști medici.
 • Modernizarea și dotarea școlilor din Câmpeni- Cele două grădinițe au fost integral modernizate, interior și exterior, mobilierul a fost adaptat pentru ca cei micuți să aibă la îndemână toate instrumentele necesare atât jocului cât și studiului. Școala Gimnazială Câmpeni a fost, în urmă cu 4 ani, inclusă într-un proiect prin care sistemul termic a fost înlocuit, iar caloriferele au fost schimbate. Școala a fost anvelopata în urmă cu 10 ani și acoperită, au fost înlocuite geamurile cu termopane. Sălile de clasă au fost zugrăvite, în unele săli a fost schimbat mobilierul, iar prin proiectul demarat “Îmbunătățirea calității vieții în orașul Câmpeni” va fi construit un nou corp cu săli de clasă, cantină și o sală de conferințe, pentru ca acești elevi, după terminarea cursurilor să aibă posibilitatea să învețe în sistemul after school.
 • Reabilitarea rețelelor de apa și canal din Câmpeni- Aproximativ 95% din rețelele de apă și de canalizare menajeră din orașul Câmpeni sunt noi.
 • Realizarea târgului de animale autorizat din Câmpeni- am făcut posibilă promovarea târgului de animale în tot județul și nu numai, au venit fermieri din toate locurile pentru a-și vinde animalele sau pentru a cumpăra alte animale. Cu toate că în urmă cu 2 ani s-a hotărât închiderea târgurilor de animale datorită apariției pestei porcine, nu mi-am pierdut speranța că vom reuși în cel mai scurt timp să avem din nou târg de animale la Câmpeni. Există o cerere făcută la începutul acestui an către Ministerul Agriculturii prin care cerem autorizație pentru a ne putea desfășura o expoziție de animale, dar a venit pandemia și totul a rămas neclarificat.
 • Reabilitarea /asfaltarea principalelor străzi din Câmpeni – avem nevoie de o Infrastructură modernă pentru oameni, pentru cei care ne tranzitează zona, dar mai ales pentru turism. Printre principalele străzi din oraș aș da câteva exemple: strada Moților(reabilitată cu covor asfaltic în 2016), strada Horea (parțial, urmează în anul următor să terminăm toată strada până în Mihoiești), strada Turzii (se află la finalizare), strada Valea Bistrii și drumurile comunale și vicinale.
 • Achiziția unui computer tomograf la Spitalul Orășenesc Câmpeni – la sfârșitul lunii iulie a venit o echipă de la Sibiu pentru ca Spitalul să primească aprobarea de funcționare a aparatului, foarte necesar în salvarea de vieți omenești și diagnosticarea corectă a pacientului.
 • Realizarea a două săli de sport (Colegiul Național “Avram-Iancu” și Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni) și a două terenuri sintetice pentru cele două licee.
 • Modernizare sistem de iluminat tip LED pe mai multe străzi din Câmpeni- urmează încă 13 străzi să primească aceste sisteme de iluminat, tehnologia LED are toate avantajele unei utilizări eficiente, sigure și economice. Lumina atinge o intensitate maximă instantaneu, fără un timp de încălzire și este plăcută ochiului, becurile nu se încălzesc, nu conțin mercur, iar consumul de energie este redus considerabil.
 • Realizarea stației de epurare- acest proiect finalizat în 2014 privind extinderea reţelei de canalizare şi construirea unei staţii de tratare a apelor uzate”.

Apuseni Info: Aveți vreo  neînplinire care încă „vă macină” și vă ambiționează să o rezolvați în următorii ani?

Ioan Călin Andreș: „Am spus mai devreme că sunt o fire competitivă. Sunt mereu în competiție cu mine, încerc ca de fiecare dată să mă depășesc pe mine însumi prin deciziile pe care le iau și acțiunile pe care le fac. Este foarte important ca tu, ca persoană, să nu te dezamăgești pe tine. Dacă ai încredere în tine, începutul oricărei activități este deja câștigată.

Am încercat ca prin fiecare proiect să aduc o îmbunătățire considerabilă orașului și bunăstării cetățenilor, dar acum, cu experiența pe care o am, mă gândesc că puteam să mă implic mai din timp în realizarea infrastructurii rutiere pe cele 3 drumuri naționale care străbat muntii Apuseni: DN 74, DN 74 A, DN 75. Am încercat să aduc beneficii strict orașului Câmpeni, fără să mă gândesc la celelalte drumuri care leagă alte orașe de Câmpeni. Prin drumurile multe făcute la București, am discutat cu miniștrii PSD de la acea vreme despre Munții Apuseni, despre turismul montan și tradiția zonei. Aceștia m-au sprijinit în demersul meu de a veni cu un proiect prin care 100 km vor fi asfaltați, pe mai multe tronsoane (Alba-Iulia-Abrud-Ciuruleasa, Abrud-Câmpeni, Bistra-Câmpeni-Arieșeni). Pentru acest proiect îndrăzneț, dar foarte important pentru Munții Apuseni, am strâns semnături de la toți primarii din localitățile menționate, iar proiectul a fost aprobat de doamna prim-ministru de la acea vreme, Viorica Dancila. Au mai rămas aproximativ 20 km până la Albac care vor fi finalizați anul acesta, cel târziu în primăvara anului viitor.

Poate că cel mai ambițios proiect al mandatului meu este introducerea gazului în Munții Apuseni. Cred că este proiectul care a necesitat cele mai îndelungi proceduri, este foarte important ca totul să fie verificat de cei de la Transgaz. În urma întâlnirii de anul acesta cu directorul Transgaz, am primit asigurări că urmează un studiu de fezabilitate pentru ca, apoi, să înceapă lucrările propriu zise. Sper să ne ajute bunul Dumnezeu în acest demers și sper ca locuitorii zonei Munților Apuseni să aibă acces la gaz pentru ca, astfel, să protejăm pădurile și ceea ce ne-a dăruit natura”.

Apuseni.Info: Care sunt principalele proiecte/planuri ale dumneavoastră pentru Câmpeni în următorul mandat?

Ioan Călin Andreș: „Principalele proiecte care urmează să fie demarate în mandatul 2020-2024:

 • Proiectul prin care schimbăm în cel mai frumos mod posibil parcul din centrul orașului, sub numele de “Proiect de reabilitare și oprimizare funcțional estetic al Centrului Civic al orașului Câmpeni”, va veni ca o oază de recreere pentru cetățeni, indiferent de vârstă, va fi un loc frumos de a-ți petrece o zi alături de prieteni sau de familie.
 • Pe lângă proiectul de modernizare al parcului, se află și “Proiectul de reabilitare, modernizare, dotare și extindere al așezământului cultural al orașului Câmpeni”, Casa de Cultură din centrul orașului care va însemna sală de spectacole, concursuri, evenimente culturale, festivități, etc.
 • O Bază Sportivă care înseamnă sport, relaxare, timp liber, sănătate și întâlniri cu prietenii. În cadrul acestei baze sportive vor fi : – teren de fotbal – gazon natural încălzit (omologat după standardele FIFA) – tribună cu 5.000 de locuri + dotări (sală de forță, sală de fitness, sală de conferințe, vestiare, grupuri sanitare, sală de bowling, restaurant și cofetărie) – bazin de înot cu 8 culoare x 25m + dotări ( birouri, grupuri sanitare, vestiare, sală de conferințe) – 2 terenuri de antrenament – gazon artificial – parcări – 70 de locuri – un heliport. Există deja un concept de proiect făcut pentru baza sportivă, pentru ca oamenii să-și facă o idee de cum va arăta la finalizare. Este o dorință veche de-a mea să avem o bază sportivă modernă în Câmpeni, au fost anumite lucruri administrative de rezolvat, dar ne ajută bunul Dumnezeu să le facem pe toate.
 • Un alt proiect important este construirea unei piețe agroalimentare închise, cu toate elementele necesare atât de ordin igienico-sanitar cât și ca structură.
 • Orașul Câmpeni se luptă de mulți ani cu un trafic aglomerat și nu sunt locuri de parcare suficiente, urmează să fie demarat un proiect pentru o parcare supraetajata, care va fi amplasată în zona pieței. Sunt unele persoane care, fiind mai comode, preferă să lase mașina exact în locul unde au anumite probleme de rezolvat, blocând astfel circulația de nenumărate ori.
 • Proiectele pentru Infrastructură continuă, sunt proiecte deja depuse pentru finanțare la M.D.R.A.P (str. Tudor Vladimirescu, str. Brătinesei, str. Castanilor, str. Cucului, str. Brădățel, str. Libertății), modernizare drumuri vicinale (Tomușești, Dealul Bistrii, Botești, Fața Abrudului, Dealul Capsei, Lespezi), modernizare drum comunal (DC 142 Poduri, DC 96 Certege), modernizare Pod 1 peste Arieș – Metalic și Pod 2, peste Abrudel – Beton. Sunt de asemenea proiecte depuse la ADR Centru, AXA 13 și AXA 8:
 • “Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Câmpeni” – modernizare str. Horea – Mihoiești, extindere și modernizare Școala Gimnazială Câmpeni, extindere și modernizare Muzeul “Avram-Iancu”, Câmpeni.
 • Dotarea Spital Orășenesc Câmpeni
 • Modernizare, extindere și dotare Spitalul de Boli Cronice Câmpeni Proiecte depuse la Administrarea Fondului de Mediu – Modernizare Iluminat public tehnologia L.E.D, sistem telegestiune

Sunt multe proiecte demarate, în curs de finalizare sau a fi depuse la ministere sau la A.D.R Centru Alba. Am încercat să propun proiecte pentru toate domeniile, pentru ca cetățenii să aibă și Infrastructură, educație, sănătate și mode de a petrece timpul liber”.

Apuseni Info: Câmpeni este poziționat strategic în Apuseni. Ce propuneri de dezvoltare aveţi pentru zona Munților Apuseni? Turismul?

Ioan Călin Andreș: „Pentru ca noi să dorim să promovăm zonele frumoase ale țării, indiferent că e mare sau munte, trebuie să avem o Infrastructură modernă. Consider că principalul impediment în promovarea zonelor turistice este infrastructura de proastă calitate sau deloc. Sunt atâtea zone de o frumusețe aparte în România, chiar și zona Munților Apuseni oferă peisaje de nemaivăzut, prin liniștea pădurilor, prin tradiția locuitorilor, prin meșteșuguri sau prin activități culturale. Ar fi necesară o lege pentru stimularea antreprenorilor locali, prin promovarea IMM-urilor în gestionarea propriei afaceri”.

Apuseni Info: Chiar dacă sunteți un politician experimentat, sunteți un spirit tânăr și vă adresați și tinerilor. Ce măsuri considerați că trebuie luate de Guvern și de administrația județeană, în toată zona Țării Moților, pentru a crea premisele rămânerii tinerilor în zonă, exodul spre centrele universitare și occident fiind evident?

Ioan Călin Andreș: „Este foarte cunoscută situația tinerilor care pleacă din țară, vedem cum anual pierdem mii de români care aleg calea străinătății în speranța unui trai mai bun. Eu, încă de când eram mic, ascultam cu mult interes pe tatăl și pe mama mea care îmi povesteau despre tradiții locale și naționale, sau activități culturale care adunau mulți oameni împreună. Poate că dragostea față de țară mi-a insuflat-o tatăl meu și poate că acesta este motivul pentru care îmi doresc ca românii să stea în țara lor, să aibă familia aproape și să contribuie la economia țării noastre, nu a altor țări.

În primul rând, ajutorul trebuie să vină de la Guvernul României, trebuie găsite soluții rapide pentru crea atât locuri de muncă, cât și de a introduce stimulente. Ar putea, de exemplu, ca tinerii aflați la început de carieră să fie scutiți de taxe și impozite, un model de urmat ar putea fi cel din Elveția când tinerii se muta la țară primesc un ajutor de stat de aproximativ 60.000 euro până când vor putea să-și dezvolte o afacere și să aibă profit.

Agricultura este un alt domeniu care este în “moarte clinică”, România era cunoscută în urmă cu zeci de ani ca fiind “Grânarul Europei”, pentru exportul de grâu sau de produse de panificație, avea una dintre cele mai dezvoltate industrii. Trebuie să reintroducem școlile profesionale pentru că România duce lipsă de meseriași calificați, iar cererea în țară este foarte mare.

Am o relație profesională foarte bună cu toate confesiunile din orașul Câmpeni și i-am sprijinit în orice activitate întreprinsa de aceștia. Am sprijinit oamenii de afaceri din orașul Câmpeni ori de câte ori au avut nevoie de ajutorul administrației locale, nu am avut niciun interes atunci când am ajutat pe cineva și nici nu m-am uitat la culoarea politică a acestora”.

Apuseni.Info: Situația generată de pandemia de coronavirus a produs efecte neplăcute. În ce fel credeți că a fost afectată localitatea Câmpeni și cum apreciați reacția autorităților centrale și ajutorul dat de la nivel de județ comunităților locale?

Ioan Călin Andreș: „Legat de situația pandemiei pe raza orașului Câmpeni, încă de la începutul pandemiei am convocat Comitetul de Situații de Urgență Câmpeni și am încercat să găsim cele mai bune decizii pentru cetățeni, să fim protejați și în siguranță în fața unui virus care este încă necunoscut chiar și pentru epidemiologii din întreaga lume.

Astfel că, s-a luat hotărârea de a închide Piața Agroalimentară deoarece reprezenta un loc în care oamenii puteau contacta cu ușurință virusul. Oricum la nivelul țării era decisă Starea de Urgență, ceea ce însemna introducerea a multor restricții sau închideri a unor spatii comerciale cu circuit închis. Ulterior, a fost piața Agroalimentară cu anumite restricții.

De-asemenea am început distribuirea de măști pe raza orașului Câmpeni și am desfășurat acțiuni de dezinfecție atât pe străzi cât și în scările de bloc. În timp ce alte spitale au identificat probleme mari în gestionarea COVID-19, cele două instituții spitalicești din Câmpeni au avut dotările necesare astfel că în orașul Câmpeni am avut puține cazuri confirmate de coronavirus.

Pentru cele două spitale s-a văzut că buna gestionare s-a datorat și managerilor care au încercat să găsească soluțiile optime, iar personalul medical a demonstrat profesionalismul atât de important în această perioadă.

De la Consiliul Județean Alba nu am primit finanțarea necesară și ne-am descurcat așa cum am putut, cu un buget foarte mic pe care orașul Câmpeni îl are”

Apuseni Info: Ce mesaj aveți pentru alegătorii din Câmpeni care se vor prezenta la urne în septembrie?

Ioan Călin Andreș: „De la fiecare campanie electorală am învățat două lucruri: când îi bați omului la ușă cu intenția de a-i cere votul, este foarte important să îl asculți și mai ales să-l înțelegi. Al doilea lucru este că este ușor să faci promisiuni, dar este trist să îi dezamăgești pe oameni.

Mesajul meu în această campanie este de unitate, de o recunoștință față de cei care și-au pus încrederea în mine, iar eu nu vreau să îi dezamăgesc.

Tocmai de aceea am ales sloganul “PUTERNICI ÎMPREUNĂ” pentru că eu, Călin Andreș, nu aș fi reușit să construiesc și să aduc o îmbunătățire substanțială orașului, fără ajutorul cetățenilor. Fiecare cetățean își dorește liniște și prosperitate, iar eu încerc să le aduc acea liniște și prosperitate pentru orașul Câmpeni.

Mulțumesc cetățenilor care au apreciat proiectele administrației locale și vă asigur de colaborarea mea și în următorul mandat”.

 3,822 vizualizări

2 thoughts on “INTERVIU cu Ioan Călin Andreș, despre principalele proiecte care urmează să fie demarate în Câmpeni, în intervalul 2020-2024!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *