Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Drept la replică al dlui. Georg Hocevar vizavi de declarația dlui. Raul Matei

articol publicat în februarie 9, 2021

În această seară, pe adresa redacției contact@apuseni.info, dl. Georg Hocevar a trimis un drept la replică față de comentariul postat de dl. Raul Matei, președintele USR Plus Brad, pe platforma noastră.

Drept la replică al dlui. Georg Hocevar vizavi de declarația dlui. Raul Matei:

„Stimată redacție Apuseni Info,

Sunt un fidel cititor de articole de pe platforma dvs, pe care le consider imparțiale și obiective. Pentru mine a fost foarte interesant că astăzi, cel puțin faptic, și persoana mea a fost menționată într-un articol.

Da, este adevărat, eu sunt austriac, dar asta nu este o etnie ci doar o naționalitate. Locuiesc de peste 20 de ani în zona Bradului și până în ziua de astăzi am simțit că sunt bine integrat, ținând cont că atunci când merg prin oraș, brădenii mă salută amabil, și mulți mă cunosc personal. Cercul meu de prieteni aici se află, în zona Bradului, ținând cont că aproape jumătate din viața mea am petrecut-o aici.

Prima dată am fost în mai 1999 în această zonă, când actualul monument „Mocănița Brad – Crișcior” era deja o jumătate de an închisă, iar tronsonul intre abatorul Alba și trecerea spre actualul service auto, pentru construcția drumului de acces pentru abator a fost deja scos și desființat. Fosta fabrica UUMR din Crișcior era pe cale să se închidă, nemaiavând comenzi din domeniu de minerit care în aceasta perioadă s-a prăbușit.

Începând cu 1999 am reușit să aduc pentru fabrică comenzi din Austria pe domeniul feroviar, și cu materialele demontate la fabrica de ciment din Turda am reușit să pun la loc tronsonul dezmembrat în zona abatorului și am reparat linia spre Crișcior, care în această perioadă era deja închisă de un an jumătate. Pentru deschiderea oficială a liniei am adus chiar din Austria o locomotivă cu abur!

În 2004, statul a hotărât că dorește să închidă fosta fabrică UUMR din Crișcior. La poarta au așteptat deja „firmele alese” pentru a o dezmembra și pentru a o duce bucată cu bucată la fier vechi, cu linia Brad – Crișcior cu totul. Conducerea firmei și angajații m-au rugat să salvez firma de la închidere, și la doar 30 de ani am fost obligat să cumpăr această firmă, care a avut și linia industrială Brad – Crișcior în inventar.

În anul 2007, Linia Brad – Crișcior, pe solicitarea mea, a devenit monument istoric, împreună cu locomotiva cu Abur „Crișcior 5”, care în 1995 din lipsa de resurse pentru a plăti reparația locomotivei, din partea Atelierului de reparații Reghin a fost vânduta în Austria și apoi a fost răscumpărată și readusă în România de mine.

Astăzi am citit articolul „Raul Matei este ironic după anunțul lui Florin Cazacu cu privire la pista de biciclete Brad – Șoimuș” și sincer, am fost trist, foarte trist. Aceste cuvinte le scriu cu lacrimi în ochi. Eu, care locuiesc aproape de jumătate de viață în Brad, care am soție româncă din Abrud, cei doi copii sunt botezați la biserică ortodoxă, fiind elevi la școală la HCC din Brad. Mulți cunoscuți îmi spun că sunt mai român decât alți români dar acum se pare că sunt „Austriacul cu Mocănița” care a luat-o din orașul lui Matei…

Să vorbim despre Raul Matei:

În 2015 m-am apropiat de dumnealui, crezând că acționează din motive similare cu ale mele. Împreuna cu el am luptat împotriva defrișării pădurii de lângă Sanatoriul din Brad: „Directia Silvica Hunedoara aproape ca a ras de pe fata pamantului un codru vechi de 100 de ani. Pretextul este halucinant”

În 2017, tot împreună cu Raul Matei, am protestat împotriva OUG13 care am considerat că este împotriva romanilor. Am crezut că dumnealui este ca mine, și motivul lui de acționare este ca al meu: iubirea. Iubirea pentru oameni, iubirea pentru natură, iubire pentru țara în care locuim. Așa că pentru un prieten de-al lui, care locuiește în valea Ribicioarei, pasionat de producere hârtiei, am făcut un gest și am adus din Cluj o presă hidraulică cu camionul meu, pe care cu macaraua mea, personal, într-o acțiune mai mult decât dificilă, pro bono, am băgat-o în curtea acestui prieten care trăiește o viață – separat de societate.

După un timp, mi-am dat seamănă că Raul Matei nu din iubire acționează ci doar din ură, invidie, lăcomie și din dorința de a avansa pentru orice preț, indiferent de victime colaterale, principii care nu sunt compatibile cu intențiile mele și cu felul în care îmi trăiesc viața.

La o discuție pe FB despre autobuze și „turism electoral” am fost amenințat de Raul Matei, motiv pentru care îl am blocat pe FB. Din această zi, undeva în iunie 2019, drumurile noastre s-au despărțit.

Însă, am urmărit, în mod deosebit pe platforma dvs. conduita dlui. Raul Matei în calitate de consilier local. El, care se considera marele „Ales”, de fapt nu face altceva decât să introducă ura în Consiliul Local, nu a facut pana acum absolut nimic benefic pentru comunitatea noastră.

Cred că a fost inevitabil, până la urmă, ca ura lui să mă lovească și pe mine, drept dovadă comentariul dlui. din articolul dvs. de astăzi: „mocănița austriacului (cum a ajuns un cetățean austriac proprietar de monument istoric la mine în oraș deseori mi-am pus întrebarea 😉 dar nu ăsta e subiectul acum)”

Dacă mă gândesc că și fiica mea Emilia Katharina (7 ani) și fiul meu Nicolae Georg (10 ani) merg la școala HCC din Brad, unde soția dlui. Raul Matei, sub condiții mai mult decât dubioase a devenit de cateva saptamani directoare, chiar sunt curios cum ura „Alesului” Raul Matei va mai lovi în familia mea, în continuare…

Nu știu cu precizie pentru ce mă urăște Raul Matei acum, adică dacă mă urăște pe mine pentru felul în care sunt sau pentru faptul că nu fac niciun secret că-l susțin pe primarul Florin Cazacu, un om care a făcut cel mai mult pentru comunitatea noastră și la care Raul Matei nici măcar la genunchi nu-i ajunge.

Cred că vorbesc în numele multor Brădeni, nu ne dorim altceva decât să intre în comunitatea noastră din nou liniștea și pacea și să scăpăm de atacurile repetate și permanente acestui om. Poate încet, încet și colegii lui din partid își vor da seama…”

Apuseni Info a redat integral dreptul la replică al dlui. Hocevar conform codului deontologic.

Ca o remarcă particulară, Apuseni Info salută investiția dlui. Hocevar în mocăniță și desigur, în funcție și de disponibilitatea dlui. FĂRĂ VREO LEGĂTURĂ CU ACEST MATERIAL îi va solicita un interviu tehnic și istoric despre acest obiect turistic important pentru zona Bradului.

4 thoughts on “Drept la replică al dlui. Georg Hocevar vizavi de declarația dlui. Raul Matei

 1. Cătălin spune:

  Bună ziua.
  Personal, nu îl conosc pe domnul Raul Matei, dar știu cu exactitate ce face bine domnul Hocevar pentru țara noastră.
  E vorba , în afară de pasiune și de seriozitate și despre faptul că produce plus valoare ( nu o risipește).
  Ar fi cazul să ne obișnuim, dacă nu putem face ceva care să schimbe țara în bine, să încercăm măcar să îi copiem pe alții care se pare că au reușit.
  Și să mai lăsăm în pace capra vecinului…

 2. Raul Matei este un oportunist, sta in birt si scrie tampenii , cine te-a ales consilier la primarie ma nenorocitule ?

 3. Lehene Eusebiu spune:

  In primul rând vreau sa-i transmit d-lui G. HOCEVAR salutările mele si respectul pentru un om pasionat de ceea ce face si atasat comunitații. Nu-l cunosc pe dl Matei. Însa, din ceea ce a scris, reiese clar un interes personal in ce-l priveste pe dl GH. Si se pare ca nu-i doreste mult bine. Din nou invidia prostească fața de cineva care face ceva se manifesta in această mică comunitate, unde un austriac – român adevărat de altfel – face ceva!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *