Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Deputatul Vetuța Stănescu (INTERVIU): PSD este cel mai ineficient și mai nociv partid pentru Hunedoara

Când am decis să-i luăm un interviu Vetuței Stănescu, ne-am gândit în primul rând să-i citim CV-ul. Am descoperit o persoană echilibrată, bine pregătită, cu studiile făcute la timp, cu două licențe, în inginerie și economie (finanțe bănci) și cu un parcurs profesional mai mult decât decent.

În PNL Hunedoara, în calitate de lider ales, are o misiune dificilă și provocatoare în același timp: să păstreze ce a fost bun dar să îmbunătățească considerabil scorul politic.

Noi vă recomandăm să o urmăriți, este un politician tânăr care promite. Experiența de la firul ierbii din politică, CV-ul profesional dar și expertiza obținută în laboratorul administrațiilor locale – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, sunt trei argumente pentru care îi acordăm un CEC în Alb și vă invităm să ne citiți întrebările și să-i citiți răspunsurile.

Apuseni Info: Din noua postură de președinte ales al PNL Hunedoara, care sunt principalele proiecte de dezvoltare pe care le propune și/sau le susține PNL Hunedoara pentru județ dar în special pentru Țara Zarandului?

Deputat Vetuța Stănescu: Programul de guvernare “Dezvoltăm Romania” este un plan ambițios, care vrea să demonstreze că soluția viabilă a creșterii nivelului de trai sunt investițiile. Fie ca vorbim de infrastructură, educație, sănătate, sau mediul de afaceri, creșterea reală poate fi realizată doar prin alocări bugetare consistente. Nevoile județului nostru se calează perfect pe acest plan și pot să vă spun că voi acorda maximă prioritate pentru proiectele dezvoltate pe fonduri europene nerambursabile, prin PNRR, dar și cele cu finanțare guvernamentală, prin PNI “Anghel Saligny”. Dacă discutăm strict de țara Zarandului, mi-am asumat încă de când ocupam poziția de secretar de stat, în MLPDA, ca voi sprijini finalizarea barajului de la Mihăileni, vom moderniza DN 74, și voi fi alături de primarii zărăndeni care au o bună viziune de dezvoltare a comunităților lor”.

Apuseni Info: Sunteți primul președinte femeie ales al PNL Hunedoara, un lider elegant și ferm deodată și ne bucurăm că într-o astfel de funcție, pe criterii profesionale și politice a fost aleasă o doamnă. Cum este să fii liderul unei organizații în care cei mai mulți factori decidenți sunt bărbați?

Deputat Vetuța Stănescu: „Drumul unei femei spre vârful politicii este destul de greu, dar eu consider că nu am nevoie de un tratament special. Echipa pe care PNL HUNEDOARA o are este una modernă, in care nu se simte segregarea pe niciun fel de criteriu. Muncim împreună, cot la cot, 24/24, pentru oameni. Acesta e mesajul pe care l-am transmis de fiecare data și bărbaților și doamnelor din echipa noastră”.

Apuseni Info: Anul 2024 va fi un an dificil politic pentru toate partidele parlamentare, sunt patru tipuri de alegeri într-un singur an. Care sunt obiectivele dumneavoastră în fruntea organizației județene? Există strategii speciale și pot exista candidați surpriză în bastioanele PSD – municipiile Hunedoara și Brad în special?

Deputat Vetuța Stănescu: Vă spun foarte ferm: ținta noastră este să câștigăm toate cele patru scrutinuri, în 2024. Consider că suntem capabili să îndeplinim acest obiectiv, pentru că modelele de dezvoltare pe care primarii liberali le oferă sunt excepționale. Din alt punct de vedere, partidul este deschis pentru oameni noi, buni profesioniști sau oameni destoinici, care vor să se implice și să aducă plus-valoare pentru comunitatea lor. Vom trimite in bătăliile electorale pe cei care in acești ani ne vor arata că pot câștiga alegeri și pot face diferența, pentru oameni. Vom trata cu maximă importanță fiecare localitate, indiferent ca e vorba de Hunedoara, Brad sau cea mai mică comună din județ. Și sunt sigură că vom învinge”.

Apuseni Info: Ați fost secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației iar astăzi sunteți deputat. Care experiență considerați că vă este mai apropiată și dacă luați în calcul să reveniți în minister, poate chiar în postura de ministru?

Deputat Vetuța Stănescu: „Am avut onoarea să fac parte dintr-un guvern liberal, in cel mai greu an pentru Romania și cred – pentru întreaga planetă. Consider că bilanțul activității mele este unul pozitiv, pentru județul nostru. Am reușit să deblochez multe proiecte care zăceau de ani buni, prin sertare, am generat investiții noi, practic am în fiecare localitate din județul nostru exista cel puțin un proiect pe care să îl fi sprijinit. Au urmat alegerile și am primit votul colegilor mei și al hunedorenilor, pentru a-i reprezenta ca deputat. Sunt mereu pregătită să ofer toată experiența si priceperea mea, in folosul hunedorenilor, indiferent dacă e vorba de o poziție executivă, sau una legislativă”.

Apuseni Info: În 2020, la locale ați avut o alianță județeană dar și mai multe la nivel local cu USR Plus Hunedoara. Luați în calcul astfel de alianțe și pentru 2024, ca alternativă la PSD?

Deputat Vetuța Stănescu: „Experiența alegerilor locale din 2020 a fost una foarte dură, pentru noi. Rezultatele ne-au arătat că am făcut anumite greșeli strategice, pe care cu siguranța nu le vom repeta. E prea devreme însă, să discutam despre alianțe sau sa le excludem. Important este să fim aproape de oameni, sa ii ascultăm si să le oferim ceea ce așteaptă de la noi”.

Apuseni Info: PSD conduce județul Hunedoara din 2016. Cum calificați actul administrativ din acești cinci ani?

Deputat Vetuța Stănescu: „PSD ne-a demonstrat astăzi ca este cel mai ineficient și mai nociv partid pentru Hunedoara și pentru întreaga țară. Lipsa investițiilor generate de Consiliul Județean, banii cheltuiți după criterii politice și lipsa de profesionalism de care au dat dovadă in acești ani, face ca județul nostru să rămână mult in spatele celorlalte din regiune, sau din Ardeal. Nu există o viziune clară, amplă de dezvoltare a județului, există doar discursuri goale de conținut, laude de sine si nimic consistent pentru județ. Timpul ne va demonstra tuturor că vremea baronilor roșii din palatul de la poalele cetății va apune, cel târziu in 2024. Pana atunci, vom taxa ineficienta si neputința PSD, in județul nostru, cu fiecare ocazie”.

Apuseni Info: Doamna președinte, Hunedoara a fost un județ puternic industrializat în urmă cu 50-60 de ani, devenind cel mai urbanizat judeţ din ţară. De atunci s-au pierdut peste 150.000 de locuri de muncă în industrie, fie că vorbim de activitatea minieră, fie că amintim combinatul de la Hunedoara. Spre ce segment economic ar trebui să se îndreptul județul în viitor? Cum poate renaște județul Hunedoara?

Deputat Vetuța Stănescu: „Contextul socio-economic din ultimii 30 de ani generează o radiografie amară, pentru Hunedoara. Consider că niciodată nu e prea târziu să discutam de industrie în județul nostru, de o strategie susținută la nivel național, pentru ca investitori – publici sau privați – să genereze proiecte cu impact major. Totodată, e timpul să valorificam cea mai de preț resursa pe care o avem: tezaurul istoric, cultural si natural al județului. Turismul, serviciile conexe pot fi o soluție de dezvoltare și in contextul surselor de finanțare pe care le avem la îndemâna, sunt sigura ca vom vedea multe proiecte, in curând”.

Apuseni Info: Județul Hunedoara a fost binecuvântat de Dumnezeu cu locuri superbe de vizitat, deosebit de ofertant din perspectivă istorică, culturală. Ce propuneri de dezvoltare a turismului aveți, având în vedere peisajele spectaculoase, potențialul turistic uriaș, varietatea culturală și de patrimoniu?

Deputat Vetuța Stănescu: „Într-adevăr, județul Hunedoara este binecuvântat de Dumnezeu, cu o zestre naturală și istorică fabuloasă. În calitatea mea de deputat și Președinte al PNL Hunedoara, voi sprijini toate proiectele și voi genera cadrul investițional pentru ca acest județ să devină destinație turistică de top, în Romania”.

Apuseni Info: Ce măsuri considerați că trebuie luate de Guvernul României și de administrația județeană, atât în județ cât și în zona Țării Zarandului, pentru a crea premisele rămânerii tinerilor în zonă, exodul spre Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, București, alte centre universitare și Occident fiind evident?

Deputat Vetuța Stănescu: „Cred că cea mai mare problema cu care ne confruntam acum, dar cu repercusiuni pe termen lung este migrația, exodul tinerilor spre zone mai dezvoltate. S-a vorbit prea mult despre asta și s-a făcut foarte puțin. Omul politic trebuie să răspundă la întrebarea fundamentala: “de ce pleacă tinerii?” si abia apoi poate oferi soluții. Tinerii pleacă pentru salarii bune, pentru orașe curate, pentru educația copiilor lor, pentru siguranța zilei de mâine. Când vom oferi toate acestea in Țara Zarandului, nu numai ca tinerii nu vor mai pleca, ci se vor întoarce cu drag acasă”.

Apuseni Info: Dacă ar fi să enumerați câteva principii de la care nu vă abateți și mergeți până la capăt cu ele, care ar fi acelea?

Deputat Vetuța Stănescu: „Pot spune despre mine ca sunt un om consecvent, un om pe care te poți baza și la bine, dar și la greu. Sunt omul care merge până la capăt, indiferent care piedici apar pe drum, omul pentru care cuvântul dat este sfânt și strângerea de mână mai importantă decât orice semnătura pe contract. Am însă și defecte: îmi place să spun mereu adevărul, chiar dacă uneori supără. Așa am fost crescută și așa intenționez să fac, cât trăiesc. Chiar dacă pe termen scurt, o astfel de atitudine a omului politic poate fi periculoasă, adică sa pierzi niște voturi, consider ca pe termen lung, ai doar de câștigat. Pentru ca respectul se câștigă greu, dar pentru mine este esențial”.

1 thought on “Deputatul Vetuța Stănescu (INTERVIU): PSD este cel mai ineficient și mai nociv partid pentru Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian