Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Laurențiu Nistor și Natalia Intotero acuză guvernul PNL că a împărțit politic fondurile guvernamentale

articol publicat în octombrie 7, 2021

Guvernul a decis în ședința de miercuri seară să aloce peste un miliard de lei pentru primăriile din România din fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, potrivit unui anunț oficial. Astfel, 2756 de primării, aproape toate care au depus cereri de finanțare, au primit 1.010.966.000 lei.

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor și deputatul Natalia Intotero acuză guvernul PNL că a împărțit politic fondurile guvernamentale.

„Premierul demis Cîțu și „Guvernul meu”, eșuat în urma moțiunii de cenzură, fac un cadou nesperat administrațiilor locale conduse de liberali. Guvernul a scos din Fondul de Rezervă aflat la dispoziția sa 1 miliard de lei, bani destinați primăriilor și consiliilor județene, pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare până la sfârșitul anului.

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor

După împărțeala inteligentă a Guvernului, în județul Hunedoara doar unii trebuie să trăiască. Sume îndestulătoare vor ajunge doar în conturile primăriilor conduse de liberali, indiferent de numărul de locuitori, proiectele pe care le derulează sau necesitățile pe care le au. Astfel, în afară de Bătrâna, cam toate comunele liberale primesc câte 𝟯𝟬𝟬.𝟬𝟬𝟬 sau 𝟰𝟬𝟬.𝟬𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝗹𝗲𝗶. Asta în timp ce comune mari, cu peste 3000 de locuitori, precum Băița sau Dobra, dar conduse de PSD, 𝐧𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐞𝐬𝐜 𝐧𝐢𝐜𝐢𝐮𝐧 𝐛𝐚𝐧. Restul comunelor cu primari PSD primesc infima sumă de 𝟱𝟬.𝟬𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝗹𝗲𝗶 fiecare.

La municipii și orașe situația nu este cu mult diferită. Hunedoara, cu cel mai mare număr de locuitori și cu numeroase proiecte în derulare, primește 𝐙𝐄𝐑𝐎 lei, Orăștia, Lupeniul, Simeria și Geoagiul, la fel. În schimb, Deva și Petroșaniul, au sume la discreție.

Sunt mâhnit, dar și revoltat peste măsură. Bătaia de joc la adresa cetățenilor plătitori de taxe continuă. În județul Hunedoara sunt peste 240.000 de locuitori care sunt conduși de primari PSD. Ce vină au acești oameni, de ce comunitățile lor sunt condamnate să nu se dezvolte, să nu progreseze în ritm alert? De ce sunt pedepsiți, de ce trebuie să sufere din cauza acestei împărțeli făcute din pix, pe criterii de culoare politică?

Doamnelor și domnilor care conduceți PNL Hunedoara, doamna președinte Vetuța Stănescu, domnule Lucian Heiuș, încă secretar de stat la Finanțe, cum vă sprijiniți județul, cum îl ajutați să progreseze? Tăindu-le banii celor de altă culoare politică? Când vă plimbați prin județ, nu mergeți și pe drumurile administrate de primăriile PSD, nu vizitați și școlile modernizate de acestea, nu vă pozați și pe la evenimentele lor? Vă place cum arată Deva sau Petroșaniul, deși acolo ați pompat bani cu nemiluita? Sunteți invidioși cumva pe primarii PSD care au proiecte și schimbă în bine fața orașelor și comunelor pe care le conduc? De ce îi condamnați pe hunedoreni la subdezvoltare?” i-a criticat dur Nistor pe liberalii din București dar și conducerea liberală din Hunedoara.

deputatul Natalia Intotero

Deputatul Natalia Intotero a precizat că peste 80% dintre acești bani se îndreaptă către primării conduse de primari PNL: „O nouă bătaie de joc la adresa românilor. După ce au dus țara în criză sanitară prin gestionarea dezastruoasă a valului 4, după ce au închis spitalele, guvernanții demiși au alocat discreționar bani către primăriile și consiliile județene conduse de PNL. Dacă privim în ansamblu toate evenimentele din ultima lună, este clar că această alocare a fost premeditată de către premierul demis și marea echipă câștigătoare.

Pe 7 septembrie, la rectificarea bugetară, liberalii au mărit suma din Fondul de Rezervă al Guvernului cu 2,5 miliarde de lei. S-a întâmplat la o zi după ce USR-PLUS și-a luat jucăriile și a ieșit de la guvernare.

Pe 9 septembrie, Florin Cîțu a demis toți prefecții USR-PLUS din România, numind în locul lor prefecți liberali.

Pe 25 septembrie, a avut loc Congresul PNL. Da, acel eveniment grandios la care nu s-au respectat măsurile impuse pentru toți românii chiar de către organizatori. Acel eveniment care a dat startul valului patru, în cadrul căruia Florin Cîțu a obținut, printre huiduieli și tensiuni, poziția de președinte PNL.

Până pe 4 octombrie, Guvernul a centralizat solicitări bugetare de la toate prefecturile din țară, prefecturi pe care le conduc tot membri liberali. Majoritatea acestor solicitări sunt trimise în data de 27 septembrie către Guvern, chiar după Congresul PNL. Așadar, politicienii care l-au votat pe Cîțu la congres își așteptau acum răsplata.

Pe 6 octombrie, Guvernul deja demis de Parlament adoptă o Hotărâre de Guvern care nu figura pe Ordinea de Zi inițială, fiind introdusă pe lista suplimentară în mare secret. Prin acest act normativ, Guvernul României alocă peste un miliard de lei primăriilor și consiliilor județene din România. La o primă analiză, reiese că peste 80% dintre acești bani se îndreaptă către primării conduse de primari PNL. Vedem că localități cu 300 de locuitori au primit 300 mii de lei, în timp ce altele care au o populație de peste 3000 nu au primit niciun leu, doar pentru că primarul nu este membru PNL.

În județul Hunedoara, preferințele politice se văd pe față. Suma totală alocată pentru județ a fost de 17.65 milioane de lei. Dintre cele 69 de unități administrativ teritoriale eligibile pentru această finanțare (municipii, orașe și comune), 15 nu au primit niciun leu. Toate acestea sunt conduse de primari social-democrați, în această situație fiind și cel mai mare municipiu din județ – Hunedoara. Analizând mai departe, reiese că din suma totală de 17,65 milioane de lei, 15,57 milioane au mers către primăriile conduse de PNL. Așadar, peste 90% din banii alocați de Guvern pentru localitățile hunedorene s-au dus cu dedicație către primarii liberali.

Eu consider că toți oamenii din această țară, indiferent unde locuiesc, merită să fie tratați egal, să dispună de aceleași drepturi și să aibă acces la aceleași servicii. Însă, liberalii sunt de altă părere. Conform acestora, dacă nu trăți într-o comunitate condusă de un liberal, trebuie să suferiți de frig, sărăcie și foame. Florin Cîțu a decis că unii dintre voi trebuie să fiți pedepsiți pentru că ați avut alte opțiuni politice decât el. În ochii liberalilor, valorați cu 90% mai puțin dacă ați votat cu PSD la alegerilor locale.

Partidul Social Democrat nu va sta deoparte. Nu vom asista ca niște spectatori la această injustiție adusă la adresa românilor. Vom depune o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva lui Florin Cîţu şi a tuturor demnitarilor implicaţi în adoptarea hotărârii de guvern prin care Executivul a alocat discreționar 1 miliard de lei pentru autoritățile locale. Vom ataca în instanță și vom anula această decizie abuzivă!”.

1 thought on “Laurențiu Nistor și Natalia Intotero acuză guvernul PNL că a împărțit politic fondurile guvernamentale

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *