Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(VIDEO) Călușarii din Romos, un documentar superb din 1970

Platforma de youtube Satele din România prezintă un documentar superb din 1970 despre călușarii din Romos,

În satele Romos și Romosel din Hunedoara se practica «Obiceiul călușarului», un dans tradițional executat de anumite persoane adunate într-o formație cu reguli foarte stricte de organizare.

Originile acestui dans străvechi provin din «Saturnaliile romane», tradiții care au influențat populația autohtona în timpul ocupației romane.

Despre Călușari:

„Formatia de calusari are o structura foarte stricta. Seful formatiei, «vataful», este mai in varsta decat ceilalti feciori si se distinge prin autoritatea fata de ceilalti calusari. El trebuie sa fie un bun orator si sa aiba o gandire spontana. Vataful are un secund care trebuie sa-l inlocuiasca daca este cazul. Ceilalti membri ai formatiei sunt dansatori care executa miscarile vatafului. Pe langa calusarii dansatori mai sunt si «jupanii», tineri aspiranti, care se initiaza in dansul calusarului. Jupanii umbla mascati si imbracati in mod bizar. Ei au sarcina sa stranga mancare si bautura pentru calusari mergand pe la casele oamenilor. Jupanii dau alimentele in grija «ceparului» un alt membru al formatiei care pastreaza ceile de la camera de depozitare. In timpul dansului, jupanii au maturoaie cu care lovesc pe oricine incearca sa se apropie de calusari. Alte personaje din formatia de calusari sunt «turcasii». Turcasii sunt doi tineri voinici care poarta «turca», o reprezentare frumos impodobita a unei capre. Turca are panglici multicolore, blana de capra, iar in coarne atarna ciucuri multicolori si blanita de iepure.

In dimineata Craciunului, calusarii merg la biserica, unde preotul le sfinteste «zdrincanele» (ciucuri de lana multicolora, agatate in jurul picioarelor de la genunchi in jos). Apoi, calusarii viziteaza familiile dispuse sa-i primeasca, unde executa dansul specific calusarilor. Periplul pe la casele oamenilor se incheie in 2 ianuarie odata cind in mijlocul satului oamenii asista la impuscarea turcilor, dupa care merg cu totii la “gazda calusarilor” unde se incinge o petrecere” este descrisă tradiția călușarilor, pe site-ul primăriei Romos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian