Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Pârtie de schi pe Muntele Găina: Posibilă investiție de 7-10 milioane euro! Marele pariu turistic al Țării Zarandului!

În România, conform celor mai recente date publicate de Ministerul Turismului, sunt 205 pârtii omologate pentru schi, cu o lungime totală de 175 km. Aici vorbim despre spații amenajate și întreținute, potrivit legii, în care sunt asigurate condiții de siguranță pentru schi de agrement.

Potrivit datelor de la Oficiul Naţional de Turism al Austriei, în anii când nu era pandemie, aproximativ 180.000 de români vizitau doar stațiunile din Austria în sezonul de iarnă, prin urmare în ultimii ani s-au operat mai multe modificări legislative la Programul Național de Dezvoltare a Turismului „Schi în România”.

În ultima modificare legislativă, din 2019, fostul deputat de Alba, Ioan Dîrzu, a făcut un amendament prin care a extins lista zonelor identificate pentru dezvoltarea domeniului schiabil și practicarea altor sporturi de iarnă.

Astfel, prin amendamentul Dîrzu, sunt cuprinse în programul național următoarele zone: Abrud, Arieşeni, Baia de Arieş, Poarta Raiului (Şureanu), Zlatna, zona turistică ”Ursoaia” (comuna Horea, comuna Gârda, comuna Albac) Munții Șureanu, Munții Apuseni, Munții Metaliferi, Munții Bihariei, Munții Bihorului, Muntele Găina, Muntele Mare și Munții Trascăului.

„Dezvoltarea accelerată a serviciilor de turism montan, dublată de tendința europeană a dezvoltării agroturismului, impune intervenția statului în construirea unei infrastructuri rutiere, de utilități publice și de alte servicii care să aducă turismul montan la standardele TQM mondiale.

Munții Șureanu, Munții Apuseni, zona turistică ”Ursoaia”, Munții Metaliferi, Munții Bihariei, Munții Bihorului, Muntele Găina, Muntele Mare și Munții Trascăului au un potențial de dezvoltare enorm, susținut de relieful prielnic dezvoltării sporturilor de iarnă, de specificitatea serviciilor turistice din zonă și de apropierea lor de Vestul țării. Astfel, este imperios necesar ca aceste zone să fie cuprinse în programele guvernamentale de sprijin pentru dezvoltarea unor domenii schiabile și de alte sporturi de iarnă” își justifica amendamentul Ioan Dîrzu.

Pârtie de schi pe Muntele Găina?

Încă din 2021, Apuseni Info arăta că, chiar dacă la prima vedere Muntele Găina nu pare ofertant pentru o astfel de activitate, având în vedere vecinătatea stațiunilor Vârtop și Arieșeni de pe Valea Arieșului dar și altitudinea mică a masivului – în jur de 1.400 – 1.500 de metri, o amenajare de pârtie în zona Muntelui Găina ar atrage numeroși turiști, atât din Țara Zarandului/județul Hunedoara, cât și din județele vecine – Arad, Alba și Timiș.

În iarna trecută, un important om de afaceri originar de pe Valea Arieșului, acționar la o pârtie de schi renumită în Austria, a precizat pentru Apuseni Info interesul pentru o pârtie în zona masivului Găina. În 2022, omul de afaceri își propune o primă discuție cu autoritățile județene din Hunedoara și Alba cu referire la o posibilă investiție de 7-10 milioane euro!

„Ultimul an a reprezentat un test pentru investițiile în infrastructura turistică de iarnă în zona Apuseni. După cum știm s-a deschis o nouă pistă în Bihor, la Stâna de Vale, se vorbește în zona Clujului de 100.000 milioane de euro pentru 50 de km de pârtii.

Alături de mai mulți asociați, gândim un proiect interesant pentru masivul Vlădeasa, un mic complex turistic, cu 2-3 pârtii, un proiect în valoare de 7-10 milioane €” ne-a precizat omul de afaceri originar din județul Alba.

Un aspect foarte important pentru realizarea proiectului, conform viitorilor investitori, crucial chiar este modernizarea – asfaltarea drumului județean DJ 762 Bulzeștii de Sus – Avram Iancu.

Apuseni Info va reveni cu informații pe parcursului anului cu privire la această investiție care poate dinamiza turismul în Țara Zarandului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian