Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Goțiu: Peste 110 firme private și ocoale silvice Romsilva și-au pierdut dreptul de a mai tăia pădurea

Activistul civic, Mihai Goțiu, anunță astăzi că peste 110 firme private și ocoale silvice Romsilva și-au pierdut dreptul de a mai tăia pădurea.

„Peste 110 firme private și ocoale silvice Romsilva și-au pierdut dreptul de a mai tăia pădurea! Numărul operatorilor ”puși pe bară” s-a dublat, iar durata sancțiunilor s-a triplat, după modificările adoptate, la inițiativa mea, în urmă cu doi ani. În primele luni ale acestui an, au rămas fără certificate de atestare 12 firme de exploatare a lemnului. Cum arată Topul județelor cu cei mai mulți operatori economici rămași fără dreptul de a mai tăia pădurea și cât de mult a contat implicarea activiștilor, a jurnaliștilor independenți și presiunea civică.

Imediat după sărbătorile de Paști, acum două zile (pe 26 aprilie), pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a fost publicată Hotărârea nr. 4 a Comisiei de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră (link la comentarii). Potrivit listei făcute publice, începând cu anul 2019, și-au pierdut certificatul de atestare 164 de operatori economici (firme private, ocoale silvice de stat și private), în baza căruia puteau să taie pădurile României. Dintre aceștia, mai mult de două treimi (112 operatori economici) și-au pierdut atestatele după adoptarea Ordinului 485, din 24 martie 2020, care a fost adoptat cu numeroase amendamente pe care le-am inițiat și propus.

Principalele amendamente propuse și adoptate au vizat:

  • Firmele care taie ilegal și/sau distrug pădurea în alt mod, nu mai au voie să intre în pădure (își pierd certificatul de atestare);
  • Interdicția ca un operator economic să obțină alt certificat de atestare după ce i-a fost retras a crescut de la un an la trei ani;
  • O persoană care a fost asociat ori administrator într-o firmă căreia i s-a retras certificatul de atestare forestieră nu poate obține, tot pentru trei ani, un certificat pentru altă firmă în care e asociat ori administrator;
  • Corupții (persoane condamnate definitiv) nu mai pot fi asociați în firme de exploatare forestieră (până în acest moment restricția exista doar pentru cei care au comis infracțiuni la regimul silvic);
  • Gărzile Forestiere au reintrat în dreptul de a solicita retragerea atestatelor firmelor forestiere (acest drept le-a fost blocat, în noiembrie 2018, de fostul ministru PSD al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș).

Înainte de aceste modificări, certificatele de atestare se puteau retrage doar după pronunțarea unor hotărâri judecătorești definitive (o procedură care durează mult) ori în cazul desființării agenților economici și/sau neîndeplinirea unor proceduri birocratice. Mai mult, perioada de ”stat pe bară”, de doar un an, le permitea să-și reia activitatea destul de repede, fără un impact major asupra operatorului economic vizat. După adoptarea acestor modificări, numărul certificatelor de atestare retrase, practic, s-a dublat, iar durata de interdicție s-a triplat.

Județul Suceava conduce în topul operatorilor economici rămași fără dreptul de a mai tăia păduri, cu 20 de firme și ocoale silvice, urmat de Caraș-Severin și Bacău (câte 18), Maramureș (14), Mureș (11), Argeș (9), Alba și Vrancea (câte 8 ), Arad (7), Vâlcea (5). Numărul certificatelor de atestare retrase unor ocoale silvice Romsilva este de 7; 3 din Caraș-Severin (OS Bozovici, OS Rusca Montană, OS Nera), 2 din Suceava (OS Moldovița, OS Marginea), și câte unul din Mureș (OS Fâncel) și Botoșani (OS Mihai Eminescu).

De remarcat că există o corelație directă între numărul operatorilor a căror activitate ilegală a fost blocată și zonele în care activiștii de mediu au fost printre cei mai mult implicați și/sau care au fost vizate de anchete ale unor jurnaliști independenți” a anunțat fostul senator USR.

Loading

1 thought on “Goțiu: Peste 110 firme private și ocoale silvice Romsilva și-au pierdut dreptul de a mai tăia pădurea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *