Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Popa Irimie: O biserică monument este lăsată sa pice, în satul lui Horea, acolo unde drujbele, unse cu săul jupanismului politruc, nu au tăcut după 1990

sursă foto: Popa Irimie

Universitarul clujean Popa Irimie atrage atenția asupra unei situații incredibile, pe care publicația noastră a semnalat-o chiar acum un an – Moșii și strămoșii moților s-ar rugat în biserica din Horea: Astăzi este o paragină, o umbră a mândriei de moț…

Redacția noastră atrăgea atenția în septembrie 2021 că biserica monument istoric din centrul comunei Horea este o paragină, o umbră a mândriei de moț… după ce generații întregi s-au rugat în frumoasa biserică din Munții Apuseni.

Popa Irimie: O biserică monument este lăsată sa pice, în satul lui Horea, acolo unde drujbele, unse cu săul jupanismului politruc, nu au tăcut după 1990.

Universitarul clujean Popa Irimie, de loc din Țara Moților, care a militat pentru modernizarea de la A la Z a DN75, trage la rându-i un semnal de alarmă cu privire la această situație dramatică pentru istoria, tradiția și ortodoxia românească din Țara Moților: <<Un neam care închide sau lasă în paragină scoli sau biserici, este unul sortit pieirii.

În satul lui Horea, acolo unde drujbele, unse cu săul jupanismului politruc, nu au tăcut după 1990, acolo unde societatea a fost fracturată, în „jupani” înarmați cu influențe care au trecut de Alba -Iulia către București și „proști” cinstiți, O CASĂ A LUI DUMNEZEU AGONIZEAZĂ, stă să cadă! O biserică monument este lăsată sa pice sub nepăsarea unora care au muls comunitatea de tot ce avea mai bun!

Decăderea are formele ei, aceasta, din centrul localității HOREA, Jud. Alba, este numai consecință a unui „jupanism” ticălos și feroce!

P.S. 500 de km mai la Sud, frati de-ai noștri, români din Sudul Dunării, din Serbia, se luptă să poată construi biserici, cerând autorizații pentru garaje. Noi, ne batem joc de ceea ce ar trebui să fie mai sfânt: educația și credința!>>

sursă foto: Popa Irimie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian