Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Castelul Bocskai din Aghireșu, construit în secolul al XVI-lea, într-un stil renascentist și transilvănean

Castelul Gábor Bocskai a fost construit în localitatea Aghireșu din județul Cluj în anul 1572, în stilul Renașterii. De plan patrulater, cu turnuri la colțuri, cu o amplă curte interioară, el se particularizează prin frumusețea ancadramentelor de piatră.

„Castelul Bocskai din comuna Aghireșu, județul Cluj, a fost construit în secolul al XVI-lea (1572) de către Bocskai György (tatăl principelui Bocskai István). Această operă impunătoare a fost creată într-un stil arhitectonic renascentist și transilvănean. Construcția principală a castelului era orientată spre Sud și cuprindea patru încăperi înalte cu două turnuri dreptunghiulare la extremități.

După moartea lui György, castelul a fost moștenit de către fiul său Bocskai István, care devine in 1605 principe al Transilvaniei. Însă, după ce acesta a fost otrăvit, la conducerea castelului s-au mai aflat familiile Haller, Mikes și Vargyas.

La începutul secolului XIX , castelul rămâne fără stăpân. Mai târziu, o furtună i-a distrus acoperișul, după care a urmat degradarea accentuată a acestuia, până s-a transformat în ruine în zilele noastre” arată cei de la trecator.ro

sursăs foto: castleintransylvania.ro

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *