Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Dana Purcel (INTERVIU): Obiectivul fiecărui artist muzical ar trebui să fie cel de a aduce bucurie în sufletele ascultătorilor

articol publicat în noiembrie 7, 2021

Dana Purcel este una dintre cele mai proaspete și îndrăgite voci de muzică populară din Apusenii Clujului, zona Mărișel – Beliș. Dana Purcel este o sinfonie a frumosului, o antropologie a sufletului românesc prin muzică dar și un artist cu școala făcută la timp, care știe să cânte după note. Vă invităm să o cunoașteți mai bine:

Apuseni Info: Te rugăm să ne povestești cum a început această frumoasă aventură a ta în lumea muzicii populare și a tradiției folclorice din zona de munte a Apusenilor?

Dana Purcel: Totul a început foarte devreme, mai devreme ca cineva să-și dea seama că am un talent, un dar de la Dumnezeu, într-un loc superb în mijlocul naturii, la Mărișel. Cred că într-o foarte mare măsură mama este responsabilă de această aventură a mea, ea fiind cea pe care o auzeam toată ziua cântând, de la ea am învățat și primul cântec foarte drag ei, pe care am început să îl fredonez, iar mai apoi să-l cânt, acesta numindu-se ,,Mamă, fluturaș cu aripioare”.

Am mai crescut, în școala primară cântam la toate serbările care se organizau, participând chiar și la una dintre edițiile serbării de la Fântâmele, de la Crucea Iancului, care s-a organizat anual, de zeci de ani, până acum. Această serbare a fost pentru mine printre primele evenimente cu un public numeros, la care am participat. Aveam emoții la fiecare spectacol, înainte să mă urc pe scenă îmi doream să aduc zâmbete pe fețele celor care mă privesc și mă admiră, iar atunci când terminam de cântat ultimul cântec mi se umplea sufletul de liniște că totul a fost bine. Mă cuprindeau o grămadă de sentimente, dar niciodată nu am lăsat lucrurile negative sau stările de rău să-mi influențeze prestația.

Tipul trecea, familia și apropiații au observat că am o atracție pentru muzica tradițională românească și că am și talent, iar așa părinții mei au decis să urmez cursurile Școlii  ,,Augustin Bena”, din Cluj. Pasiunea mea pentru muzică continua să înflorească așa că n-am stat pe gânduri și am luat decizia de a urma Liceul de Muzica ,,Sigismund Toduță” din Cluj. În timpul celor patru ani de liceu am participat la numeroase concursuri și evenimente muzicale care m-au făcut să-mi doresc să știu mai multe despre muzica tradițională și tot ce înseamnă ea. Cei patru ani au trecut foarte repede, dar eu eram hotărâtă să îmi continui studiile în acest domeniu așa că am m-am înscris și am urmat studiile de nivel superior la Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj.

Apuseni Info: Ce anume din ce ai trăit până acum, atât profesional cât și personal, te-a format artistul de astăzi?

Dana Purcel: Consider că fiecare dintre noi, artiști sau nu, ne aflăm într-o continuă formare, când mi se adresează această întrebare îmi vin în minte numeroase întâmplări care m-au făcut să fiu așa cum sunt acum.  Din punct de vedere personal, familia și evenimentele din familie m-au făcut și m-au îndrumat să apreciez întotdeauna simplitatea și naturalețea oamenilor, pentru că înainte de orice trebuie să fii om, să știi să-i fii celuilalt alături în momentele grele, chiar și în lumea muzicii, oricât de mare artist ai fi atunci când cobori de pe scenă ai anumite gânduri personale și ai nevoie de cineva care să-ți fie alături. Cred că fiecare zi contribuie la formarea mea, fiecare întâmplare din viață și de pe scenă mă face să  mă dezvolt. N-am fugit niciodată de întâmplările mai puțin plăcute pentru că sunt și ele parte din viața noastră.

Apuseni Info: Pentru păstrarea creației populare, tradiționale, ar trebui făcută o educație mai exactă, mai elaborată, mai ales pentru păstrarea autenticității valorilor culturii populare. Crezi că astăzi muzica populară a suferit un recul în preferințele românilor?

Dana Purcel: Cred că în zilele în care ne aflăm fiecare are un gen de muzică preferat și îmi place să cred că muzica populară încă se mai află pe listele multor ascultători. Nu mă aștept ca tinerii care n-au avut niciodată legătură cu tradiționalul să înceapă să asculte acest gen de muzică, dar consider că este necesar să amintim atunci când circumstanțele ne permit, de muzica tradițională. Nu cred că muzica a suferit un recul în preferințele românilor, cât cred că au uitat cum este să asculte o melodie cu tot cu versurile ei și să o simtă, pentru că muzica tradițională înseamnă mult mai mult decât niște cuvinte rostite pe niște note, înseamnă trăirile și emoțiile pe care dorim să le transmitem, fiecare cântec are o poveste al lui. Obiectivul fiecărui artist muzical ar trebui să fie cel de a aduce bucurie în sufletele ascultătorilor, de a stârni anumite emoții și de a dezvălui anumite amintiri, atunci când noi ca artiști muzicali reușim să transmitem povestea și emoțiile cântecului, putem spune că ne-am  îndeplinit obiectivele.

Apuseni Info: Care sunt lucrurile care te fac fericită?

Dana Purcel: Mai întâi ca să răspund la întrebare ar trebui să știu ce este aceea fericirea, nu știu exact cum să o definesc așa că o voi asimila cu starea de bine, pentru fiecare dintre noi acest cuvânt poate avea o altă semnificație, eu însă simt că sunt fericită atunci când am în jurul meu oamenii dragi, familia, cei mai apropiați prieteni. Mă face fericită faptul că munca mea este apreciată, că am parte de susținere, înțelegere și respect din partea celor care contează.

Apuseni Info: Cum arată o zi din viața ta în aceste zile, când este repaus total din cauza pandemiei de coronavirus, COVID-19?

Dana Purcel: În această perioadă o zi din viața mea nu este extrem de interesantă. Din cauza acestei pandemii evenimentele mele și ale tuturor artiștilor s-au redus considerabil, iar din această cauză încerc să mă bucur mai mult de acest timp liber și să stau mai mult cu familia. Trebuie să privim partea plină a paharului și să ne bucurăm de lucrurile bune din viața noastră, pentru că la un moment dat lucrurile vor reveni la normal.

Apuseni Info: Poți și dorești să încerci și alt gen muzical?

Dana Purcel: Bineînțeles, pot și doresc să încerc și un alt gen muzical, sunt o tradiționalistă,iubesc muzica populară, dar asta nu mă împiedică să-mi doresc să cânt și altceva. Pentru a fi un artist complet consider că trebuie să fii capabil să cânți din toate genurile muzicale, am cântat și cu siguranță voi mai cânta și altceva.

Apuseni Info: Astăzi făcând o retrospectivă a vieții tale, pentru ce-i mulțumești lui Dumnezeu?

Dana Purcel: Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate lucrurile pe care mi le-a adus în viața mea. Îi mulțumesc atât pentru cele negative cât și pentru cele pozitive, pentru oamenii buni, de la care am avut de învățat, cât și pentru cei mai puțini buni, nepotriviți pentru mine, care m-au făcut să văd și să înțeleg mai bine viața.

Apuseni Info: Ce mesaj le transmiți celor care te îndrăgesc?

Dana Purcel: Le mulțumesc din suflet pentru toată admirația, sunt o persoană căreia nu-i place să fie dezamăgită așa că nu-mi stă în caracter să dezamăgesc. Din acest motiv i-aș ruga pe toți cei care mă îndrăgesc, să continue să o facă pentru că cu siguranță vor mai auzi multe despre mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *