Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Bărcile cu motoare tradiționale, vor fi interzise pe Tarnița și Beliș! Fostul prefect al Clujului, Cherecheș: Calitatea apei contează atât pentru clujeni, cât și pentru sălăjeni!

articol publicat în august 31, 2020

Ministrul Transporturolor, Lucian Bode, a anunțat că a fost modificată legea care reglementa navigația pe lacurile din zona de munte a Clujului, Beliș și Tarnița. Vor fi interzise ambarcațiunile cu motoare pe motorină sau sau benzină. 

În ședința din 31 august a fost aprobată hotărârea pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României.

„În ceea ce privește, cel de-al doilea proiect adoptat în ședința de Guvern, el vizează reglementarea navigației pe lacurile Fântânele și Tarnița din județul Cluj. Ca urmare a solicitărilor societății civile și ale parlamentarilor din județul Cluj, reprezentanți ai tuturor partidelor, am analizat problematica și am aprobat o modificare la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României, în urma căreia a fost interzisă navigația pe cele 2 lacuri, cu excepția ambarcaţiunilor propulsate prin forţă umană, eoliană, precum și a celor propulsate cu motoare electrice. 

În ceea ce privește activitatea de supraveghere şi control, aceasta se organizează de către Consiliul Judeţean Cluj, cu avizul Autorităţii Navale Române.

Prin astfel de reglementări, Guvernul Ludovic Orban se ține de cuvânt și accelerează proiectele de investiții și crează cadrul legal pentru problematici de interes pentru cetățeni”, a anunțat Bode.

Fostul Prefect al Clujului, Ioan Aurel Cherecheș, cel care a inițat mai multe întâlniri pe această temă, alături de fostul subprefect, Alin Danci, a salutat la rându-i decizia ministrului, chiar dacă una tardivă: „A trecut aproape un an de când am început demersurile dar până la urmă avem un prim pas!

Calitatea apei contează atât pentru clujeni cât și pentru locuitorii județului Sălaj! Mă bucur că inițiativa echipei mele a avut succes! Consiliul județean Cluj trebuie sa continue acțiunea în începută de mine împreună cu Alin Danci în urma cu aproape un an!”.

Fostul subprefect de Cluj, Alin Danci, consideră că victoria este a clujenilor: „Mă bucur să văd că la aproape un an de zile de când am propus Ministerului Transporturilor reglementarea navigației pe lacurile Tarnița și Beliș, acestă inițiativă civică a prins contur. Eliminarea haosului și a poluării deschid calea spre un altfel de turism în zonă.

Sper că se vor găsi soluții viabile prin care să se pună în valoare aceste zone, în concordanță cu restricțiile impuse. Mulțumesc echipei din cadrul Instituției Prefectului Cluj și colegului meu Ioan Aurel Cherecheș, munca noastră nu a fost in zadar. Este o victorie a clujenilor”.

Deputatul Nasra, a salutat la rându-i vestea, arătând și activitatea sa în această speță: „Veste bună! S-a terminat cu raiul şmecherilor de pe lacurile #Tarniţa şi #Beliş, după mai bine de zece luni de la apelul a şase parlamentari din Cluj – Adrian Dohotaru, Gabriel Horia Nasra, Csoma Botond, Vasile Ilea, Mihai Goţiu şi Adrian Oros, Guvernul aprobând hotărârea pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României.

Dintre demersurile personale, în această speță, amintesc:

Mulţumim presei şi societăţii civile pentru susţinerea unei cauze juste, pentru un lac curat, pentru sport şi sănătate.

Le mulţumesc şi fostului prefect, dl. Ioan Aurel Cherecheş şi fostului subprefect, dl. Alin Danci, pentru că au avut curajul şi onestitatea să se implice în această speţă” a anunțat Nasra.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *