Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(VIDEO) Un râs carpatin de toată frumusețea a fost surprins de pădurari în Valea Ierii – Munții Apuseni

Un RÂS CARPATIN superb a fost surprins video de pădurari la Valea Ierii. Pădurarii l-au filmat cu telefonul mobil și au făcut publice imaginile pe internet.

„Suntem în sesiunea zilnică a traseului de monitorizare a habitatelor și speciilor din Valea Ierii, și avem bucuria de a fi surprins un exemplar de râs în direct, atât cât am putut de repede scoate telefonul să îl filmăm.

În experiența noastră de rangeri în Valea Ierii, am reușit să îl surprindem doar prin filmări cu camerele capcană sau doar observând atent urmele trecerii prin anumite zone de interes, pe care, evident, nu le vom da publicității, tocmai pentru a nu încuraja curioși prea mulți în zonele preferate de exemplarele cartate de experții biologi”, au spus rangerii de pe Valea Ierii, titrează stiridecluj.ro

Râșii sau lincșii (Lynx) sunt un grup al celor patru specii de feline sălbatice de mărime medie. Toate sunt considerate ca făcând parte din genul Lynx, dar unele autorități le clasifică să facă parte din genul Felis, căruia îi aparține pisica sălbatică și pisica de casă.

Râșii carpatini trăiesc în multe arii ale Europei și Asiei, ceea ce a rezultat în a doua denumire a lor – râșii eurasiatici. Toată populația din această specie este estimată la 55.000 de indivizi, din care majoritatea trăiește în Rusia. În țările Europei Centrale, de-a lungul Carpaților, există o populație mare, dar amenințată, izolată și nestabilă a acestor feline. În afară Rusiei, cea mai mare populație a lincșilor se găsește în România, numărul indivizilor atingând 2.050 în 2001. Încercări de a reintroduce râsul au avut loc în Slovenia și Elveția.

Râșii au mărimea asemănătoare cu cea a câinelui. Au între 70 și 150 cm lungime, cu coadă relativ scurtă — de 5–25 cm. Vârful cozii la toate speciile este de obicei negru, iar în vârful urechilor sunt smocurile de peri negri, ceea ce deosebește lincșii de alte felide. Culoarea perilor este diversificată și depinzând de specia și condițiile climatice, variază între castaniu și bej sau chiar alb. De asemenea, toți râșii au perii albi la piept, pântece și partea interioară a gambelor. Greutățile maxime raportate se găsesc între 50 kg și 58 kg, dar în mod normal reprezentanții niciunei specii nu depășesc greutatea de 30 kg. Ca toate felinele, râșii au gheare ascuțite și retractile care ajung lungimea de 4–6 cm. Lincșii trăiesc aproximativ 20 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian