Roxana Pencea Brădățan (Mining Watch Romania): Precizări în ceea ce privește cronologia avizării minei de la Rovina – Apuseni

articol publicat în ianuarie 29, 2021

Roxana Pencea Brădățan de la Mining Watch Romania a lăsat un comentariu binevenit la articolul publicat de Apuseni Info, ieri – Europa Liberă România: Aurul din Munții Apuseni va fi făcut lingouri la 20 de km de Roșia Montană.

„Precizări în ceea ce privește cronologia avizării minei de la Rovina

Exploatarea minieră de la Rovina trebuie să parcurgă o procedură complexă pentru a putea începe. În acest moment, Samax România se află într-un stadiu incipient al avizării. Au obținut un certificat de urbanism prin care Consiliul Județean detaliază ce avize sunt necesare pentru realizarea planului de urbanism al proiectului minier. Acesta este doar primul pas.

Roxana Pencea Brădățan – Mining Watch Romania

Va urma o procedura complexă, care poate dura de la câteva luni la câțiva ani. Obținerea PUZ-ului presupune inclusiv un aviz de mediu, o consultare publică și o hotărâre de consiliu local de adoptare. În cazul proiectului minier Certej, această procedură a durat 5 ani, iar odată adoptat a fost anulat definitiv în instanță, în urma demersurilor Mining Watch. La fel s-a întâmplat și cu PUZ-urile aprobate pentru Roșia Montană, după intervenția în instanță a Alburnus Maior. Doar după PUZ, poate începe complexa evaluare a impactului de mediu. Pentru aceasta, se realizează rapoarte de mediu și multiple consultări publice.

Reamintim că pentru proiectul minier Roșia Montană, s-au scris zeci de volume privind impactul de mediu, s-au realizat aproximativ 10 consultări, inclusiv transfrontaliere, dar compania minieră nu a reușit niciodată să obțină acordul de mediu. Doar după obținerea acestui acord, pot exista pronosticuri privind perioada de timp necesară începerii exploatării, cu atât mai mult privind data primelor lingouri de aur. Și în acest caz, aceste pronosticuri pot fi hazardate deoarece inclusiv autorizațiile de construire sunt supuse controlului de legalitate.

Iar acest lucru s-a întâmplat din nou la Certej unde Tribunalul a desființat un act de acest fel. Oricum, pentru începerea exploatării și procesării minereului este nevoie de o ultimă autorizație integrată de mediu, la rândul ei putând fiind verificată respectarea legii.

Nu ne dorim o nouă Roșia Poieni în Apuseni” a precizat Roxana Pencea Brădățan de la Mining Watch Romania.

 3,660 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *