Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Florin Cazacu anunță un proiect TURISTIC important: Pe terasamentul fostei căi ferate Deva – Brad, PISTĂ de BICICLETE pe bani europeni!

articol publicat în februarie 7, 2021

După ani de zile de la desființarea căii ferate Deva – Brad, primarii din cinci localități prin care trecea calea ferată – Șoimuș, Vălișoara, Băița, Luncoiu de Jos și Brad și-au propus ca prin bani europeni să amenajeze o pistă de biciclete probabil unică în România, pe zeci de kilometri.

Primul pas este obținerea prin lege a respectivului terasament (deputatul Natalia Intotero fiind un susținător important al acestui proiect), apoi constituirea unei asociații care să cuprindă toate cele 5 UAT-uri iar în final obținerea de fonduri europene prin POR.

„În cursul săptămânii trecute, vineri, primarii din Șoimuș, de la Vălișoara, de la Luncoiu, de la Brad și de la Băița, suntem cinci primari pe raza localităților noastre, unde a fost calea ferată Deva – Brad, și ne-am propus să facem împreună acel proiect integrat pentru a construi o pistă de bicicletă pe terasamentul fostei căi ferate între Brad și Șoimuș.

Este un proiect foarte ambițios, este un proiect la care avem nevoie de sprijin parlamentar, este un proiect care presupune ca prin lege să fie dat în administrare terasamentul fostei căi ferate și prin POR, fonduri europene, să obținem bani și să să facem această pistă asfaltată

Este un proiect fezabil în sensul în care am primit din partea celor de la regionala CFR Timișoara un acord de principiu și sperăm să-și țină cuvântul și să ne susțină în această inițiativă legislativă pentru ca terasamentul fostei căi ferate să intre în administrarea UAT-urilor care au pe raza lor acest terasament și după aceea cele cinci UAT-uri să ne constituim într-un ADI și să obținem fonduri pentru a amenaja această pistă” a anunțat primarul Bradului, Florin Cazacu.

9 thoughts on “Florin Cazacu anunță un proiect TURISTIC important: Pe terasamentul fostei căi ferate Deva – Brad, PISTĂ de BICICLETE pe bani europeni!

 1. Matei Raul Florin spune:

  Tot o promisiune continuă de 17 ani. Înțeleg că va fi al doilea mare obiectiv turistic important după cel finalizat și deja funcțional promis încă din anii 2000,, Drumul Aurului ” . Celebrul traseu turistic cu care a defilat de câte ori a fost necesar și care pleacă din centrul ,, cultural ” al municipiului,din fața Muzeului Aurului și continuă cca. 10 km pe Valea pârâului Musariu. Cu vizita de neuitat la galeria ,, Treptele Romane ” unde am putut vedea urmele de daltă în piatră încă de dinaintea romanilor. Apoi traseul ne duce pe drumul proaspăt ( de câțiva ani ) asfaltat și rupt de viituri până la biserica de piatră Ruda 12 Apostoli. După care pe o porțiune de pământ, al nimănui, coborâm și ajungem la urmele fostei exploatări miniere Barza, o ruină, ( la care a contribuit din plin și primarul nostru vizionar), unde observăm profesionalismul specialiștilor în închideri și ecologizare prin râuri de galiță care spală ( și banii 😉 ) toate elementele chimice și le varsă în Crișul Alb. ( care numai alb nu mai este acum). Apoi mirajul Aurului ne reîntoarce în citadela fostă minieră prin intermediul unui monument istoric, mocănița austriacului ( cum a ajuns un cetățean austriac proprietar de monument istoric la mine în oraș deseori mi-am pus întrebarea 😉 dar nu ăsta e subiectul acum) și ne debarcă la gara CFR, alt monument istoric salvat de primarul ,, avem în atenție „. Posibil să mai existe oameni naivi să mai creadă basme cu Feți Frumoși salvatori, dar primarul nostru nu este unul dintre ei. Am zis. 🙂

 2. Ioana Bena spune:

  O prioritate, intr-adevar. Ce zic? Prima si cea dintii. Un proiect indispensabil dezvoltarii economice a Bradului: turisti dindu-se cu bicicleta pe o linie de cale ferata dezafectata. Proiect pe fonduri europene, mai draga. Si pe unde vor ajunge turistii in Brad, daca Bradul nu are drumuri practicabile? Pentru care drumuri, in paranteza fie zis, nu se gasesc fonduri europene.
  Domnule Cazacu, oare cit de timpiti ne credeti?

 3. Puiu Codreanu spune:

  Foarte ingenioasa mârșăvie ,ingeniozitatea vine de la faptul ca cei cinci primari vin toți de la ,,Patriarhia NISTOR “adică PSD și ce S au gândit ei???hai sa mai umflăm buzunarele cu un proiect care nu are de a face cu greutățile sau necesităților oamenilor care locuiesc in aceste locuri !

 4. Procuror Petruț spune:

  Foarte ingenioasa mârșăvie ,ingeniozitatea vine de la faptul ca cei cinci primari vin toți de la ,,Patriarhia NISTOR “adică PSD și ce S au gândit ei???hai sa mai umflăm buzunarele cu un proiect care nu are de a face cu greutățile sau necesităților oamenilor care locuiesc in aceste locuri !

 5. Zoltan Fodes spune:

  Proiectul e bun, trebuie să fii hater sau să te pună partidul să fii împotrivă. Viaductele alea chiar stau degeaba si zic ca ar trebui amenanjate si in Brad piste de biciclete și trotuare, măcar pe străzile principale. Apropo, Matei, eu n-as mai clămpăni din gură o vreme în locul tău, că știe toată lumea cum a ajuns miss 2.65 derectoare la HCC. :)))))

  1. Ioana Bena spune:

   Eu nu sint nici hater, nici pusa de vreun partid. Proiectul e aberant atit timp cit Bradul nu are o infrastructura minima DECENTA. Da, in Brad ar trebui reparate TOATE strazile inainte de a visa la piste ciclabile prin paduri si pe finete. Care piste nu vor aduce nici un venit Bradului. Pe cind infrastructura rutiera este o conditie absolut necesara dezvoltarii zonei.
   Iar comentariile inafara contextului… lasati-le pentru mahala.

 6. Oameni buni, faceti ceva!
  Cei care sunteti alesi, care sunteti numiti in functii de conducere, de executie…faceti ceva!
  Cele doua municipii, Deva si Brad, sunt praf si pulbere in orice domeniu l-am deschide sa-l analizam.
  Lucrurile merg foarte prost si in Deva (cu primar de la nu stiu ce partid!!!), merg prost si in Brad (cu primar de la nu stiu ce partid!!!), iar cei care comentam aici, pe marginea acestui subiect, nu stiu daca suntem in stare ca sa ne imaginam macar ce inseamna acest lucru, ce inseamna practic sa construiesti pe ruinele unei foste cai ferate dezafectate oarecum, o pista de biciclete. Daca ati fost in Austria, Germania, Olanda etc. sa nu credeti ca acolo s-au construit intr-o luna sau doua luni, dimpotriva, s-a construit timp de 3-4 ani, dar acolo reteaua de piste de biciclete este nationala si chiar legata intre tari.
  Acolo, bicicleta este „icoana in casa”.
  In Olanda masina este pe locul 2 sau 3. Pe aia nici nu ii intereseaza masinile. Au multipiste de biciclete. Sunt un fenomen.
  Nici nu exista termen de comparatie cu ce este la noi acasa.
  La noi e prostia asta cu masini de sute de cai putere, motorina pe marginea drumului, taxe de poluare zero.
  Deci pe scurt, restructurati institutiile de oamenii care sunt doar de figuranti (figurante), desfiintati chiar compartimente, structuri inutile (vezi primarul din Soimus) si o sa vedeti ca in anul 2022 banii pentru orice pista de biciclete or sa fie inca prea multi.
  Si nu e vorba aici doar de Deva-Brad. Se poate face o retea cu coridorul Muresului Arad (localitatile anexa) – Deva ( pe coridorul Balata-Geoagiu-Sebes) pana la Alba Iulia, cel putin.
  Hai urniti-va din scaunele alea caldute si puturoase, ca suntem cu 100 de ani in urma la capitolul „piste de biciclete” (habar nu am care este numarul articolului bugetar, la ce increngatura este si acolo!…) fata de orice tara din Europa, incepand cu vecinii din Ungaria.

 7. Zoltan Fodes spune:

  Ioana Bena, total de acord dar daca sunt fonduri de la uniune si proiectul va aduce cu adevarat turisti, de ce sa nu il faca? Dacă îmi rup mașina pe drumul spre stadion, să nu fie nici pistă de biciclete pe fosta cale ferata?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *