Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(VIDEO) Ședința Consiliului Local Brad: Scandal cu iz de mahala și decizie à la Coreea de Nord!

articol publicat în martie 25, 2021

Un circ rușinos a fost astăzi în Consiliul Local Brad, demn de o comună dintr-o țară bananieră de lumea a III-a, cu iz de mahala. Mai grav a fost faptul că a fost luată o decizie total nedemocratică, în trendul actual mergând mai degrabă spre Coreea de Nord decât spre vreo țară Occidentală.

Totul a început de la proiectul de hotărâre numărul 13 – privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Local al Municipiului Brad, unde într-un paragraf era menționat că cetățenii care doresc să participe la o ședință de Consiliul Local, SĂ DEPUNĂ O CERERE CU TREI ZILE ÎNAINTE, propunere probabil inedită și deloc DEMOCRATICĂ. Vă dați seama cât de penibilă a fost propunerea în contextul în care oricum foarte puțini brădeni participau la ședințe…

Opoziția a luat atitudine și a criticat dur proiectul.

Consilierul local Raul Matei a depus următorul amendament, menit să blocheze decizia de tip coreean: „Aș vrea să propun modificarea articolului 27, punctul 2, litera c, cu scoaterea sintagmei din text, `în baza unei solicitări scrise înregistrate cu cel puțin trei zile înainte de data desfășurării ședinței` și vă aduc și argumentul: nu a fost nicio îmbulzeală de a participa cetățenii la lucrările ședințelor Consiliului Local, drept urmare nu-i cazul. Noi ca administrație publică locală ar trebui să venim cu măsuri de înlesnire, nu de constrângere. Acesta este argumentul principal”.

În timpul dezbaterii amendamentului, primarul Florin Cazacu a dialogat cu Matei:

Florin Cazacu: „Dacă vin 200 de oameni aici, în ce ordine îi introducem în sală?”

Raul Matei: „În limita locurilor disponibile”

Florin Cazacu: „Și ce faci cu cei care rămân afară?”

Raul Matei: „Vreți să dialogăm?”

Florin Cazacu: „NU! Asta trebuia discutat în comisii dar dacă comisiile au dat un aviz favorabil, mă gândesc că s-au dezbătut aceste aspecte, eu doar v-am spus aceste argumente care stau la baza elaborării regulamentului și eu oricum nu dezbat cu un domn consilier o anumită chestiune, eu vă zic punctul meu de vedere și dumneavoastră decideți în consecință prin vot. Deci, având în vedere că există și situații în care sunt foarte mulți oameni, nimeni nu este absurd. Dacă vine cineva și zice domnule nu am un document scris, în momentul respectiv poate să scrie o solicitare să participe la ședința de consiliu. De asemenea, atunci când sunt situații în care un cetățean are o opțiune de prezentat în plen îl invit să vină, este invitatul primarului la ședința de Consiliu Local. Este o chestiune care nu cred că este relevantă dacă are sau nu are vreun document scris înainte de a participa. Din punctul meu de vedere poate să participe oricine în limita locurilor disponibile, așa că dumneavoastră votați sau amendamentul sau forma inițială”.

Ulterior a intervenit și liderul PER, Dorin Sorin David, care a precizat că respectiva condiționare – cu cererea depusă înainte cu trei zile – nu este conformă cu spiritul legii privind transparența decizională în administrația publică și a Codului Administrativ: „Mi se pare anormal să depuneți așa ceva într-un regulament (…) Deci este aberant ca cetățeanul să-și ceară voie să vină în Consiliul Local la ședințe. Este o îngrădire a libertății!”.

În discuție a intervenit și consilierul local Bolojan care l-a întrebat pe Dorin Sorin David dacă în comisii a votat bugetul iar liderul PER a spus că da, dar fără să fie de acord cu acest paragraf pe care l-a și contestat public de altfel.

Consiliul local Raul Matei a mai venit cu un amendament cu privire transmisiunea LIVE și a ședințelor EXTRAORDINARE de Consiliu Local, amendament respins de consilierii PSD – PNL.

Apuseni Info vă redă VIDEO circul din ședință, materialul brut, pentru a înțelege mai bine maniera în care a fost condiționat acces cetățeanului la ședința de Consiliu Local, o decizie care ne întoarce în anii `90…

1 thought on “(VIDEO) Ședința Consiliului Local Brad: Scandal cu iz de mahala și decizie à la Coreea de Nord!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *