Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(VIDEO) Cum prezenta în 1967 televiziunea de stat din Polonia, Târgul de Fete de pe Muntele Găina?

În 1967, Televiziunea de Stat din Polonia, Telewizja Polska, prezenta secvențe de la Târgul de Fete de pe Muntele Găina.

Telewizja Polska S.A. (TVP sau Televiziunea Poloneză) este instituția publică de televiziune din Polonia care a emis prima data în program regulat în 1952. Este cea mai mare rețea de televiziune poloneză, cu toate că numărul ei de spectatori a scăzut în ultimii ani.

Despre Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Vara, în ziua de Sfântul Ilie (tradițional la 20 iulie) sau în cea mai apropiată duminică de ziua Sfântului Ilie (de fapt, pe vremuri, se ținea în prima duminică de după sărbătoarea sfinților Petru și Pavel, dar după „stil vechi”, iar prin introducerea calendarului gregorian, „stil nou”, s-a ajuns în preajma sfântului Ilie), are loc Târgul de fete la care participă fetele de măritat sau fetele mari care vor sa fie pețite de feciori. Pregătirea pentru această sărbătoare poate să dureze ani de zile pentru fetele care aduc și zestrea primită de la părinți și rude împachetată în frumoase lăzi de zestre sculptate cu diferite motive florale.

Organizatorii sunt delegați din satul Vidra (numiți vidrești) și din satul Bulzești (numiți crișeni).

Serbarea începe dimineața devreme. Familiile cu fete de măritat vin cu corturi unde se expune zestrea fetelor. În același timp, se pot cumpăra și unelte agricole aduse de crișeni. Schimbarea de năframă se produce la alegerea miresei, după care se prânzește (ospăț) cu cântec de lăutari. Localnicii cred că numai aici, pe Muntele Găina, o cununie aduce noroc și fericire.

1 thought on “(VIDEO) Cum prezenta în 1967 televiziunea de stat din Polonia, Târgul de Fete de pe Muntele Găina?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian