Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

La începutul de august, sub Muntele Găina, se va desfășura Întâlnirea Fiilor Satului din Bulzeștii de Sus

articol publicat în iulie 17, 2021

La începutul de august (29 iulie – 1 august), sub Muntele Găina, se va desfășura Întâlnirea Fiilor Satului Bulzeștii de Sus.

Evenimentele se vor desfășura după următorul program:

29 Iulie – Clacă la coasă (începând cu ora 8 dimineața)

 • Anul acesta ne vom strânge în clacă la coasă alături de familia Cristian, Rodica și Ana Dan din Ionelești, satul Păulești, comuna Bulzeștii de Sus.

30 Iulie – Șezătoare (începând cu ora 10 dimineața)

 • Șezătoarea va avea loc la “Casa Țărănească” a familiilor Gheorghe și Adriana Roman, Nicolae și Maria Paul din satul Bulzeștii de Jos, nr. 6, unde, împreună cu domnul Învățător Acxente Leucian și copiii din sat, de Monica Dușan (Muzeul de Etnografie și Istorie Locală din orașul Brad), Alexandra Negrilă (Etnotique – București), Sabina Borza din Bulzeștii de Jos și Alexandru Pop Zărăndean, interpret și meșter popular din Sebiș – Arad, vom învăța cum se folosește războiul de țesut.
 • Răzvan Supuran (Atelierul de Carte), din satul Ribicioara – Ribița, ne va învăța cum se produce hârtia în mod artizanal.
 • Cosmina Moldoveanu, artist plastic din satul Curechiu – Hunedoara, ne va învăța cum se țes zgărdanele tradiționale, iar Aliona Silea, din satul Ribița – Hunedoara, ne va învăța cum se colectează și se prelucrează plantele medicinale din zona Munților Apuseni.
 • Camelia Stârcescu, jurnalist, revista Formula AS București, ne va învăța cum se cos cocardele tricolore.

31 Iulie – In memoriam Crișan (începând cu ora 12)

 • La troița ridicată de studenții Facultății de Istorie Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, coordonați de profesorul Ioan Bolovan, amplasată pe locul unde a fost casa preotului Giurgiu din Bulzești, bunicul dinspre mamă al Eroului Martir Crișan (Marcu Giurgiu), alături de familia Aurel și Tabita Giurgiu, din satul Giurgeşti, vom ridica un parastas în memoria Eroilor Neamului. Vom participa la slujba de pomenire oficiată de părintele Axente Lucaciu, vom înălța o rugăciune și vom asculta cântece patriotice alături de Casian Dîmb, din satul Iermata – Seleuș (Arad), Vlad Lință, din Vața de Jos (Hunedoara) și Denisa Neag, din orașul Brad (Hunedoara).

1 August – Întâlnirea Fiilor Satului

Începem la ora 10, cu slujba la biserica din satul Bulzeștii de Sus, iar după ora 12 vom continua cu programul folcloric, care se va desfășura pe scena amplasată în aer liber, în centrul satului Bulzeștii de Sus.

Vor fi alături de noi îndrăgiții fii și fice ale satului: Marinică și Andrada Paul, Nicolae Jurj-Briciu, Paula Hriscu, Luciana Maria Giurgiu alături de Formația Armomia din Arad (Mihai Vaștag, Florin Suciu și Gusti Armeanu),
Florin Stănilă, Doinel Lup, Alex Demian, Alin Străuț, Andrei Jurj-Briciu și Tulnicăresele din Bulzeștii de Sus, dar și alți tineri interpreți din Țara Zarandului: Alexandru Pop Zărăndean (Sebiș, Arad), Vlad Lință (Vața de Jos, Hunedoara), Nadia Jurca (Blăjeni, Hunedoara), Denisa Neag (Brad, Hunedoara), Monica Banciu (Brad, Hunedoara), Grupul de dansatori “Doina Crișului” din orașul Brad, condus de coregraful Nicolae Grigoraș.

Spectacolul va fi prezentat de doamna Bianca Leucian – Redactor al Ziarului Zarandul din Brad, fiică a Bulzeștilor.
Duminică, 1 August, în centrul satului Bulzeștii de Sus vom avea și o zonă dedicată meșteșugarilor și producătorilor locali. Pentru mai multe detalii, cei interesați să participe și să-și vândă produsele pot suna la numărul de telefon 0758914924.

Și-au anunțat participarea:

 • Tabita Giurgiu de la Cabana Buruia – Giurgeşti, cu siropuri și produse din fructe de pădure
 • Anița Olar – Stâna Mesteacăn, cu brânzeturi și produse lactate
 • Mariana Balșa, din satul Mesteacăn, cu produse de patiserie.
 • Dorel Banciu – meșter dogar din satul Dobroț, Tomești – Hunedoara
 • Răzvan Supuran – Atelierul de Carte din satul Ribicioara – Ribița, cu produse din hârtie lucrată manual
 • Cosmina Moldoveanu – Artist plastic din satul Curechiu, Bucureșci – Hunedoara, cu zgărdane tradiționale

Servicii de alimentație publică stradală:

 • Familia Ioan și Dora Almășan

Expoziție de carte cu vânzare:

 • Monica Dușan – scriitor din satul Ribița – Hunedoara
 • Ioan Pârva – scriitor din orașul Brad – Hunedoara
 • Cornelia Neaga – poet popular din satul Crișan – Hunedoara
 • Marcel Șerb – poet popular din satul Uibărești – Hunedoara
sursă video: Siladi Cut Films

1 thought on “La începutul de august, sub Muntele Găina, se va desfășura Întâlnirea Fiilor Satului din Bulzeștii de Sus

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *