Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Deputatul USR Plus, Pollyanna Hangan: Exploatarea minieră Rovina o viitoare rană deschisă în peisajul județului

articol publicat în august 12, 2021

Deputatul USR Plus, Pollyanna Hangan, are o poziție curajoasă cu privire la exploatarea minieră Rovina, o viitoare rană deschisă în peisajul județului.

„În cadrul audiențelor de la Brad de săptămâna trecută am avut mai multe discuții cu localnici din municipiu și din comunele învecinate despre viitoarea exploatare minieră propusă la Rovina – Colnic. Pentru acest perimetru, fostul guvern PSD condus de Mihai Tudose a aprobat în 2017 o licență de concesiune a activității miniere de exploatare a minereului de cupru cu conținut de aur, în favoarea companiei Samax România.

Toți localnicii cu care am discutat s-au declarat nemulțumiți de faptul că regiunea unde trăiesc ar urma să devină o uriașă exploatare de suprafață, circulară, întinsă pe o porțiune de peste 27,768 km pătrați. Aceasta înseamnă că peisajul locului, așa cum îl vedem astăzi, ar dispărea. O rană deschisă a pământului, astfel ar urma să arate locurile unde acum oamenii se bucură de sălbăticia naturii în toată frumusețea și liniștea ei. Îngrijorarea localnicilor vizează și masivele depozite de steril care vor rezulta în urma excavărilor, menite a deveni două halde în interiorul carierei, pe suprafețe de 35 de hectare și, respectiv, 181 de hectare. Peste o sută de milioane de metri cubi de rocă sterilă ar urma să înlocuiască peisajul natural din prezent al regiunii.

Organizațiile de protecția mediului au tras numeroase semnale de alarmă, dar la fel fac și oamenii locului, cei ale căror vieți vor fi direct afectate de către exploatarea minieră. La un moment dat, aceasta se va închide și va lăsa urmări de nerezolvat. Nu vor exista posibilități de reabilitare a zonei. Dealurile dispărute nu vor fi reconstruite miraculos. Vorbim de un impact major, pe termen lung, pentru o regiune întreagă, pentru un județ întreg, de fapt, impact care vizează mediul, sănătatea oamenilor și modul de trai al unei comunități. Aceste aspecte ar trebui să fie cel puțin la fel de bine analizate precum sunt cele economice, care se scot mereu în față când vine vorba de astfel de proiecte.

Voi continua să urmăresc evoluția acestui proiect, inclusiv prin alte vizite în teren, la Rovina, deoarece întreg județul Hunedoara se va afla sub unda de impact a unei astfel de exploatări deschise. Le mulțumesc celor care au venit în cadrul audiențelor să își exprime deschis părerea și îngrijorările” a anunțat Pollyanna Hangan.

Compania canadiană Euro Sun Mining (fosta Carpathian Gold), proprietara proiectului aurifer de la Rovina, al doilea ca mărime din Europa, a anunțat că în luna iulie a primit avizul de oportunitate din partea Consiliului Județean Hunedoara. 

Avizul de oportunitate pentru proiectul aurifer de la Rovina (unde ar urma să se extragă 3,82 milioane de uncii odată demarat proiectul), vine după ce în luna mai, compania canadiană a primit aprobarea autorităților române pentru inițierea Evaluării Strategice de Mediu (SEA) aferentă acestui proiect.

Pe acest subiect, mai puteți citi și – Proiectul de la Rovina și eliberarea titlurilor de proprietate pentru terenurile în extravilan, în atenția Pollyannei Hangan

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *