Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Un nou sens giratoriu va fi realizat în Brad: Cum au votat consilierii locali?

articol publicat în septembrie 27, 2021

Astăzi, la ședința ordinară a Consiliului Local al municipiului Brad, consilierii PSD și PNL Brad au votat propunerea primarului Florin Cazacu pentru crearea unui nou sens giratoriu la intersecția străzii Cuza Vodă, Minerilor, Cloșca, 1 decembrie 1918.

Primul pe ordinea de zi a fost proiectul de hotărâre privind „aprobarea studiului de fezabilitate și a devizului general pentru obiectivul de investiții și amenajare, intersecția străzii Cuza Vodă, Minerilor, Cloșca, 1 decembrie 1918, din municipiul Brad, județul Hunedoara”

Primarul Florin Cazacu a explicat utilitatea sensului giratoriu, în prezentarea proiectului: „Ținând contul de faptul că străzile Cuza Vodă, Minerilor, Cloșca, 1 decembrie 1918, fac parte din itinerarul vehicule care tranzitează spre Valea Bradului și Sanatoriu TBC Brad, precum și spre Grădinița Floare de Colț și Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, valorile de trafic înregistrate pe aceste străzi sunt considerabile, ceea ce impune luare unor măsuri de reglementare a circulației.

În momentul de față intersecția este dirijată prin însemne de circulație, astfel, strada Cuza Vodă este drumul cu prioritate iar autovehiculele care intră in intersecție pe strada Minerilor sunt obligate la oprire. Străzile Cloșca și 1 decembrie 1918 nu sunt prevăzute cu semne de circulație, motiv pentru care din cauza vehiculelor care circulă pe strada Cuza Vodă prin acordarea de prioritate formează coloane de mașini rezultând aglomerarea străzii și timp pierdut în trafic.

Circulația pe străzile Cuza Vodă, 1 decembrie 1918 și Cloșca se desfășoară în ambele direcții, pe câte-o bandă pe sensul de mers. Circulația pe strada Minerilor se desfășoare în ambele direcții, cu câte-o bandă pe sensul de mers, până la intersecția cu strada Cuza Vodă unde se desparte în formă de Y. Pe artera care se îndreaptă spre strada Cloșca, circulația se desfășoară în ambele direcții, cu câte-o o bandă pe sensul de mers iar a doua arteră devine strada cu sens unic.

Strada Cuza Vodă preia o parte importantă a traficului de pe străzile Cloșca și 1 decembrie 1918 și îl descarcă în principal în strada Minerilor, care preia o parte a fluxului auto și îl dirijează spre zona centrală a municipiului Brad.

În consecință, zona menționată reprezintă o zonă cu trafic rutier aglomerat străbătută atât de autoturisme cât și de mijloace de transport în comun și vehicule de transport marfă. Consider că pentru rezolvarea acestei situații este necesar și oportun ca aici să se amenajeze un sens giratoriu drept pentru care am inițiat prezentul proiect de hotărâre, prin care am propus aprobarea studiului de fezabilitate și a devizului general pentru obiectivul de investiții „Amenajare intersecție de străzi Cuza Vodă, Minerilor, Cloșca, 1 decembrie 1918, municipiul Brad, județul Hunedoaraa anunțat primarul Florin Cazacu.

Dorin Sorin David (PER Brad): Nu este prioritară această investiție

„Acolo unde proiectul face referire, circulația nu este atât de mare și nu s-a modificat, de ani de zile, de zeci de ani sunt tot acei locuitori care trec pe acolo. Eu nu am văzut să fie niciun ambuteiaj vreodată sau ceva rău. De aceea, eu propun ca decât să facem un astfel de sens giratoriu acolo unde nu e necesar, mai bine ne-am ocupa de străzile din jurul orașului, mai bine am vedea că cetățenii nu au apă în fântână, sunt alte priorități, clar nu este prioritară această investiție.

De aceea, noi, consilierii PER Brad vom fi împotriva acestui proiect” a anunțat președintele PER Brad, Dorin Sorin David.

Raul Matei (USR Plus Brad): Considerăm în acest moment investiția neprioritară și propunem amânare ei

„Considerăm în acest moment investiția neprioritară și propunem amânare ei, precum și alocarea acestei sume de 583.398 la cheltuieli sau după caz la investiții, la capitolul 84 – transporturi, pentru reabilitarea și modernizarea străzii Ardealul.

Având în vedere orizontul de timp anunțat de domnul primar cu obiectivul de investiții „Construire Pod peste Crișul Alb” executarea în acest moment a investiției va duce la deteriorarea și degradarea ei când vor debuta lucrările la pod din cauza utilajelor de mari dimensiuni și gabarit depășit.

În referatul de aprobare al domnului primar, acesta sublinează valorile de trafic între ghilimele considerabile ori din documentele puse la dispoziția noastră nu este menționată niciunde această valoare considerabilă în trafic. Totodată consilierii locali ai USR Plus consideră prioritară modernizarea străzii Ardealul, deoarece această stradă se prezintă de ani buni într-o stare gravă de degradare, fără trotuare civilizate, în multe locuri acestea lipsesc cu desăvârșire, fără marcaje și semnalizare rutieră, fapt ce constituie un adevărat pericol la siguranța rutieră și pietonală” a precizat Raul Matei.

Dănuț Adam (PNL Brad): Consider că acest sens giratoriu este oportun

„S-a creat o discuție și în comisia care am avut-o la sala consilierilor, sigur că tot timpul găsim altceva de făcut, sigur că lucruri care au nevoie de reglementări dar consider că acest sens giratoriu este oportun, ba mai mult decât atât mă gândeam la intersecția străzii cu prelungirea străzii principale, acolo se creează un alt ambuteiaj foarte mare, adică ar fi bun și acolo un sens giratoriu care ar ajuta la circulație” a comentat proiectul Adam.

3 thoughts on “Un nou sens giratoriu va fi realizat în Brad: Cum au votat consilierii locali?

  1. Carmazan spune:

    1 Decembrie de scrie cu majusculă, fiind sărbătoare națională!

  2. Acest giratoriu ar fi fost mai util acolo unde strada Minerilor intra in strada Republicii si unde mereu apar ambuteiaje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *