Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Cu gunoaiele neridicate de sărbători, ca la Napoli, în Țara Zarandului, Brad, Deva, Hunedoara și Orăștie?

articol publicat în decembrie 4, 2021

Mai multe primării din zona Țării Moților dar și dintre restul județului, printre care Deva, Hunedoara și Orăștie au fost notificate vineri, de către operatorul BRAI – CATA că, începând de sâmbătă, 4 decembrie, încetează prestarea serviciului de salubrizare în aria de delegare CENTRU/ BÂRCEA MARE, societatea fiind în imposibilitatea de a presta serviciul după ce toate conturile bancare i-au fost blocate de către Consiliul Județean Hunedoara.

Prin urmare hunedorenii din Țara Zarandului, Brad, Deva, Hunedoara și Orăștie s-ar putea să rămână cu gunoaiele neridicate de sărbători…

Prin adresa Nr. 15391/03.12.2021 BRAI-CATA informează A.D.I. ”Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara” dar și unitățile administrativ teritoriale din zona centrală a județului Hunedoara că, începând de mâine, 4 decembrie, nu mai poate presta serviciile de salubrizare din contractul Nr. 1760/27.11.2018. Motivele sunt legate de lipsa resurselor financiare, după ce toate conturile bancare au fost indisponibilizate prin poprire de către Consiliul Județean Hunedoara: „În acest sens vă comunicăm faptul că societatea nu mai are acces la disponibilitățile bănești, regăsite în conturile acesteia, în condițiile în care Consiliul Județean Hunedoara a indisponibilizat prin proprire toate conturile bancare ale subscrisei societăți. Prin urmare nu mai este posibilă realizarea plăților necesare pentru prestarea serviciului – plata combustibilului, achitarea tarifului la depozitul ecologic, plata renumerației personalului angajat, plata obligaților fiscale, etc.

Precizăm faptul că actuala situație este determinată exclusiv dc către unitățile administrativ-teritoriale din Aria de Delegare (Centru/Bârcea Mare, care, prin maniera în care au înţeles să-și îndeplinească obligaţiile de achitare a contravalorii serviciului prestat la utilizatorii fără contract au făcut imposibilă suportarea obligaţiilor contractuale de către subscrisa societate.

Astfel, pe lângă faptul cu acestea au refuzat achitarea facturilor emise cu titlu de contravaloare serviciu prestat la utilizatorii fără contract, în momentul în care aceste facturi au fost puse în executare, iar legalitatea emiterii lor a fost consfințită inclusiv de către instanțele de judecată (prin încuviinţarea executării silite si respingerea contestatiilor la executare), au declarat în mod fals unităților de trezorerie și unităților bancare că nu există disponibilităţi băneşti pentru realizarea executării. Acest aspect a fost adus de către subscrisa societale la cunoștința autorităților competente în verificare modului în care bugetele locale au fost utilizate, urmând ca aceste autorități să ia măsurile care se impun.

La aceasta dată UAT-urile din Zona 3 Centru înregistrează datorii cumulate către Brai-Cata în suma de 11.323.372,87 RON” se arată în adresa emisă de BRAI-CATA și publicată pe o rețea de socializare de primarul din Orăștie.

Ovidiu Bălan, primarul din Orăștie, s-a mobilizat rapid și având în vedere iminenta posibilitate de a rămâne oamenii cu gunoaiele în stradă, de sărbători, a comunicat următoarele: „Stimați cetățeni, am luat astăzi act cu surprindere de informarea trimisă de operatorul Brai-Cata prin care suntem anunțați despre încetarea prestării serviciului de salubrizare începând cu data de 4 decembrie a.c. Brai-Cata susține că toate conturile bancare i-au fost indisponibilizate de către Consiliul Județean Hunedoara și astfel nu mai au resursele financiare pentru a presta serviciile la care s-au angajat prin contract.

În aceste condiții, am luat imediat legătura cu autoritățile județene de la care așteptăm un răspuns. Căutăm cele mai adecvate soluții și sperăm ca situația să își găsească o rezolvare rapidă, astfel ca dumneavoastră, cetățenii municipiului Orăștie, să nu aveți de suferit.

În situația în care, la nivel județean nu se găsește o soluție rapidă, suntem pregătiți ca din acest week-end să acționăm pentru salubrizarea în municipiu cu mijloacele proprii din cadrul SPGC”

2 thoughts on “Cu gunoaiele neridicate de sărbători, ca la Napoli, în Țara Zarandului, Brad, Deva, Hunedoara și Orăștie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *