Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Consilierii Călin Achim și Oana Raluca Goga propun bugetarea participativă în Huedin

articol publicat în decembrie 8, 2021

Consilierii locali ai PSD Huedin, Călin Achim și Oana Raluca Goga, au depus astăzi la primăria din Huedin un proiect de hotărâre care prevede BUGETAREA PARTICIPATIVĂ, un proiect prin care se permite cetățenilor orașului de sub Vlădeasa să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea localității.

Din expunerea de motive a respectivului proiect, aflăm că: „Bugetarea Participativă este un proces prin care ideile şi iniţiativele comunităţii se manifestă şi se transformă în realitate, fiind un instrument de management deschis, incluziv şi transparent, care permite membrilor comunităţii să participe direct în formularea proiectelor.

Campania îşi propune implicarea cetăţenilor Oraşului Huedin într-un proces democratic pentru stabilirea modalităţii optime de cheltuire a unei părţi din bugetul local.

La nivel european, populaţia doreşte să fie din ce în ce mai implicată în deciziile referitoare la gestionarea resurselor comunităţii locale.

Nevoia majoră identificată la nivelul Oraşului Huedin, respectiv întărirea spiritului civic al autorităţii publice locale, derivă din nevoile şi aşteptările majore ale cetăţenilor de a consolida dialogul şi colaborarea dintre părţile interesate şi administraţia publică locală.

Prin intermediul acestei iniţiative, s-ar dovedi deschidere către nevoile cetăţenilor şi s-ar demonstra implicarea pentru necesităţile şi dorinţele cetăţenilor, permiţând locuitorilor să hotărască cum se vor cheltui o parte din bani. Bugetarea participativă este un mecanism care permite cetăţenilor să fie informaţi şi consultaţi cu privire la administrarea unei părţi a bugetului Oraşului Huedin, asigurându-se transparenţa în procesul decizional.

Cetăţenii stabilesc ei înşişi care sunt priorităţile de investiţii, promovând proiecte pe care ei le consideră utile şi oportune pentru oras.

Concret, bugetarea participativă reprezintă un instrument de dialog extrem de facil între autorităţi şi cetăţeni, ce are ca scop modernizarea şi responsabilizarea administraţiei locale, presupune alocarea unui procent din bugetul oraşului pentru finanţarea unor proiecte de interes local, a căror fezabilitate este verificată de Comisia de evaluare, iar selecţia proiectelor câştigătoare care se vor implementa în final, se efectuează prin vot de către cetăţeni, la secţiunea de pe site-ul Primăriei dedicată campaniei”.

1 thought on “Consilierii Călin Achim și Oana Raluca Goga propun bugetarea participativă în Huedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *