Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Undă verde pentru cea mai spectaculoasă pistă de biciclete din Transilvania, Șoimuș-Brad, din Apuseni

Parlamentul României a adoptat astăzi proiectul de lege privind transferul imobilelor aferente fostei căi feroviare Deva-Brad cu 175 de voturi favorabile (au mai fost 48 de voturi împotrivă și 30 de abințeri).

Vorbim despre 833.177 m2 de teren abandonat, pe care nu mai există nici urmă de cale ferată, acesta urmând să ajungă în administrarea municipiului Brad și al comunelor Șoimuș, Luncoiu de Jos, Vălișoara și Băița. Acestea urmează să se asocieze și să contureze un proiect turistic de mare anvergură, contribuind astfel la dezvoltarea întregii zone.

Natalia Intotero, inițiator al proiectului: Mulțumesc colegilor parlamentari care au înțeles importanța acestui proiect legislativ

„Mulțumesc doamnei primar Camelia Bedea (Vălișoara) și domnilor primari Cazacu Florin (Brad), Irimie Mihai Gabriel (Șoimuș), Calin Dorin Dud (Luncoiu de Jos), Damian Diniș (Băița) și le doresc mult succes în realizarea proiectului. Totodată, mulțumesc colegilor parlamentari care au înțeles importanța acestui proiect legislativ și au votat pentru dezvoltarea județului Hunedoara” a anunțat deputatul Natalia Intotero, inițiator al proiectul de lege.

Pista va traversa, practic longitudinal, Munții Metaliferi. Pentru turiști munții Metaliferi reprezintă o destinație unică prin colinele împădurite spectaculoase. În plus, în acești munți există locuri ce au o denumire interesantă – detunatele, formațiuni stâncoase care au origini vulcanice și pot fi observate prin rocile de bazalt având model de prisma hezagonală.

Undă verde pentru cea mai spectaculoasă pistă de biciclete din Transilvania, Șoimuș-Brad, din Apuseni
Deputatul Natalia Intotero, inițiatorul proiectului de lege

Istoricul fostei căi ferate:

Construcţia liniei de cale ferată Deva-Brad a început în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în anul 1940. Evreii și prizonierii de război sovietici sunt cei care au trudit, la început, pentru construcția căii ferate, finalizată în propoție de 60% la finalul războiului. Însă, relieful rutei a prezentat foarte multe probleme de ordin tehnic, construcția fiind abandonată în anul 1946.

În anul 1976, autoritățile au reluat constucția și au conturat un mare proiect de infrastructură. Opt ani mai târziu, lucrările erau finalizate, acest lucru fiind văzut ca o mare realizare. Cu mare fast, linia feroviară a fost inaugurată în 11 decembrie 1987, când primul tren de călători care a pornit din Deva a ajuns, după o oră şi 35 de minute, în Brad. Zece ani mai târziu, în 1997, din cauza unor calamități linia feroviară s-a închis pe segmentul Păuliș Lunca-Brad, motivându-se instabilitatea terenului în mai multe puncte.

Administrațiile locale din zonă au subliniat în mai mult rânduri, de-a lungul timpului, potențialul turistic al rutei abandonate, prezentându-și deschiderea și disponibilitatea pentru preluarea și valorificarea acesteia. Ruta căii ferate Mintia-Brad trece, printre altele, prin UAT-urile Șoimuș, Luncoiu de Jos, Vălișoara, Băița și Brad. Traseul este unul spectaculos, care prezintă un real potențial turistic. Viaductul Luncoiu, de exemplu, poate reprezenta un punct important pe harta turistică regională, cu implicarea corespunzătoare.

2 thoughts on “Undă verde pentru cea mai spectaculoasă pistă de biciclete din Transilvania, Șoimuș-Brad, din Apuseni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian