Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(INTERVIU) Senator Cristian Bordei: În Munții Apuseni sunt necesare șosele, drumuri și servicii de calitate pentru turiști

Senatorul USR, Cristian Bordei, chiar dacă nu și-a uscat cerneala începutului de mandat, este preocupat și de soarta unei regiuni mai defavorizate social, Munții Apuseni, zonă abandonată de guvernanții ultimilor treizeci de ani.

Am analizat CV-ul dlui. Bordei, înainte de interviu, și ne-au atras atenția studiile dar și experiența profesională, ambele consistente: economist, absolvent al Academiei de Studii Economice (ASE) București, master în comunicare internațională la UBB Cluj, Facultatea de Istorie și Filosofie, Departamentul de Relații Internaționale, doctorand în relații internaționale la UBB Cluj, Facultatea de Studii Europene, teza lui fiind „Diplomația economică în dinamica relațiilor UE-SUA-China în sec. XXI.

Bordei a ocupat mai mulți ani funcții de management în companii mari din sectorul privat din țară și străinătate, în special în domeniul energiei și vorbește fluent engleză, franceză și italiană.

Apuseni Info vă invită să citiți interviul, cu și despre Apuseni:

Apuseni Info: Munții Apuseni au un potențial turistic uriaș. Credeți că aceasta va fi principala „industrie” pentru zona de munte din România, în următorii ani?

Senator Cristian Bordei: Într-adevăr Apusenii sunt o zonă de o frumusețe rară iar potențialul său turistic este imens. Însă pentru a putea fi valorificat este nevoie să fie îndeplinite câteva condiții de bază. În primul rând o infrastructură de calitate. Adică șosele, drumuri de calitate. Apoi servicii de calitate pentru turiști. Aici intră atât serviciile turistice în sine, condițiile de cazare, transport, calitatea mâncării, “distracții’ pentru seara etc cât și servicii medicale, siguranță publică, salvamont și celelalte servicii asigurate de administrațiile publice locale. Sigur, există și genul de turiști care preferă sejurul în condiții de “sălbăticie“ dar aceștia reprezintă doar o nișă redusă și nici nu sunt genul care cheltuie foarte mulți bani la destinație. Iar apoi este nevoie și de o promovare foarte bună a zonei, trebuie investiți bani în campanii de promovare făcute cu cap. Trebuie neapărat să ieșim din povestea asta comodă conform căreia România este cea mai frumoasă țară din lume și turismul s-ar dezvolta de la sine dacă nu ne-ar pune bețe în roate niște străini răi. Există multe locuri frumoase în lume, competiția este acerbă pentru atragerea turiștilor. Pentru ca turismul să devină principala industrie pentru zona de munte sau oricare altă zonă în următorii ani trebuie neapărat să fie îndeplinite măcar în parte condițiile pe care le-am enumerat mai sus.  

Apuseni Info: În ultimii ani, politicienii au tot promis un parc industrial în Huedin și începerea proiectului hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești. Ambele ar genera locuri de muncă și implicit bani în zonă. Considerați utile aceste proiecte? Dacă da, cum veți contribui la demararea lor?

Senator Cristian Bordei: Da, cred că ar fi foarte util un parc industrial în Huedin. Una din condițiile de bază pentru ca un parc industrial să aibă succes este să fie bine conectat la magistralele principale de transport. Ori Huedinul dispune atât de conexiune la calea ferată cât și de conexiune la autostrada A3. Pentru realizarea parcului industrial ar fi nevoie doar de dorința, voința și putința Primăriei Huedin și a Consiliului Județean de a colabora pentru a face o extensie a TETAROM în zonă, un eventual TETAROM 6. Sau, dacă această variantă nu este dorită, Primăria Huedin ar putea să caute un investitor privat cu care să se asocieze pentru acest proiect. Eu ca parlamentar nu mă pot substitui autorităților locale, pot doar să fac presiune asupra lor pentru a realiza acest proiect și prin contactele pe care le am în calitatea mea de Secretar al Comisiei de Politică Externă a Senatului să îl promovez în rândul potențialilor investitori străini.

Referitor la Tarnița – Lăpuștești, fiind și membru al Comisiei pentru Energie, Infrastructură energetică și Resurse minerale a Senatului m-am interesat de situația acestui proiect încă de la începutul mandatului. Am discutat direct inclusiv cu Ministrul Energiei. Din păcate am constatat că în acest moment proiectul este abandonat de minister fiind considerat supradimensionat și neeconomic, fiind favorizată ideea unor proiecte de același tip dar mai mici. Desigur pentru o astfel de construcție apar o serie întreagă de discuții legate de protecția mediului iar specialiștii în energie mai vechi știu că aceste noi reactoare erau gândite la pachet cu centrala Tarnița – Lăpuștești. E adevărat, în acele vremuri protecția mediului nu era atât de importantă. Totuși majoritatea specialiștilor din Cluj cu care am discutat susțin în continuare acest proiect, mai ales în contextul în care ar urma să fie construite tot mai multe centrale eoliene și solare noi care vor avea nevoie de echilibrarea sistemului. Eu voi urmări în continuare acest subiect mai ales că repartiția capacităților de producție de energie electrică la nivel național este complet dezechilibrată în defavoarea Transilvaniei.

Apuseni Info: A circulat recent știrea conform căreia UE ar cere renunțarea la încălzirea cu lemn în România. Este adevărat? Ce alternative la lemn există pentru locuitorii zonei de munte? Nu sunt peleții un combustibil regenerabil?

Senator Cristian Bordei: Această știre este un fals. Nu există nicio prevedere explicită în PNRR, pentru că de aici a plecat povestea, conform căreia încălzirea cu lemne va fi interzisă. În PNRR sunt prevăzute măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon dar aceasta poate înseamna, de exemplu, investiții masive în programe de eficiență energetică pentru locuințe, de care pot beneficia și locuitorii zonelor montane.

Apuseni Info: Pădurea este aurul verde al Munților Apuseni. În zona Măguri-Răcătău,  Beliș, Mărișel s-a tăiat enorm de multă pădure, mai ales la granița județelor Alba și Cluj. Având în vedere că protecția pădurilor este una din temele preferate ale USR, ce măsuri considerați că trebuie luate?

Senator Cristian Bordei: Cadrul legal existent nu este perfect, dar ar fi relativ funcțional dacă s-ar respecta prevederile acestuia. Dar câtă vreme instituțiile sunt politizate masiv, evident că legislația nu este aplicată și nu putem progresa în oprirea tăierilor ilegale. Consider această problemă de interes național și un subiect care ar trebui să se afle pe masa CSAT-ului, măsuri speciale fiind necesare pentru a opri dezvoltarea acestor practici, mai ales dacă ne uităm la numeroasele incidente violente, soldate cu mulți pădurari uciși și jurnaliști agresați. Este clar faptul că această mafie este poate cea mai violentă și puternică din România și este așa pentru că este conectată prin multiple legături cu politicieni din vechile partide care conduc România de peste 30 de ani. Au fost nenumărate dovezi în acest sens, nu putem nega evidența. 

Legislația poate fi îmbunătățită și acest lucru este prevăzut în PNRR, la care USR și-a adus un aport foarte important. Sunt mai multe măsuri care se au în vedere și anume reforma Romsilva, instalarea de camere de supraveghere în păduri, îmbunătățirea sistemului SUMAL 2.0., instalarea de scannere pentru avizele de însoțire a materialului lemnos, renunțarea treptată la tăierea pe picior, creșterea procentului de comercializare a lemnului prin centre de distribuție și altele. Practic urmează a se elabora și pune în aplicare o Strategie națională forestieră în acord cu standardele europene care va însemna o reformă a sectorului silvic și sunt prevăzute sume importante care urmează a se investi pentru aceasta.

Ce pot face cetățenii între timp? Să relateze orice derapaje sau acțiuni de tăiere care par ilegale autorităților și să ceară să fie ținuți la curent cu stadiul acestor reforme. 

Apuseni Info: Energia electrică și gazele s-au scumpit foarte mult în ultimele luni. Ce soluții există pentru ca românii să plătească facturi mai mici? Când vor începe să fie exploatate resursele din țara noastră, în special cele din platoul Mării Negre și de ce nu au fost valorificate mai repede?

Senator Cristian Bordei: Din păcate guvernul și actuala coaliție PSD-PNL-UDMR au scăpat total lucrurile de sub control prin inacțiune la momentul exploziei prețurilor pe piețele interne de tranzacționare a energiei electrice și a gazului. Desigur, nu se poate nega, au existat factori externi, obiectivi, care au dus la creșterea prețurilor într-o anumită măsură. Iată, unul se manifestă chiar acum, recunoașterea independenței așa-ziselor republici separatiste din estul Ucrainei de către regimul Putin, moment care a provocat o nouă creștere de cca. 10% a prețului gazului natural și al petrolului, datorită temerilor legate de riscul de război. Singurele soluții pe termen scurt care mai pot fi utilizate sunt, pe de o parte, reducerea sau chiar eliminarea unor taxe care intră în compunerea prețului la consumatorul final și, pe de altă parte, revizuirea mecanismelor care acționează în piața internă și care au contribuit la creșterea fără măsură a prețurilor. Adică practic Ministerul Energiei și ANRE ar trebui să se așeze la masă împreună cu producătorii, care majoritatea sunt de stat, cu furnizorii și cu distribuitorii și să găsească modalitățile de a elimina presiunea din piață în special legată  de cantitățile anormal de mari de energie care se tranzacționează pe piața spot, adică în ultima clipă, când evident prețurile sunt cele mai mari. De ce aceste lucruri nu s-au făcut până acum, nu pot să înțeleg, USR a și avut  o propunere legislativă privind reducerea acestor taxe dar a fost respinsă. Eu personal voi veni cât de curând cu o nouă inițiativă legislativă în acest sens dar este foarte greu ca astfel de propuneri să vină de la parlamentari pentru că noi nu dispunem de datele necesare, acestea fiind deținute de Minister și ANRE. 

Apoi, complementar, vor fi necesare și măsuri de subvenționare directă a consumatorilor vulnerabili pentru că șansele ca prețurile să revină la nivelele dinaintea acestor scumpiri sunt aproape zero în următorii 1-2 ani.

Referitor la resursele noastre. Există un zăcământ important de gaz natural descoperit de Romgaz la Caragele în județul Buzău. De ce nu a început exploatarea lui nici până astăzi deși producția totală a companiei a fost în scădere cu 10% în ultima perioadă este o întrebare la care conducerea acestei importante companii de stat trebuie să răspundă. Sau ar trebui s-o facă dacă n-ar fi și aceasta, la rândul ei, politizată. Iar exploatarea gazelor din Marea Neagră a fost blocată după ce regimul Dragnea PSD – ALDE a modificat legea offshore în sensul creșterii taxării, o modificare prezentată la vremea respectivă drept o mare victorie contra exploatatorilor străini în beneficiul poporului român. Dar iată că populismul costă scump. Urmarea a fost că americanii de la EXXON au renunțat la proiect, au crescut importurile de gaz rusesc de la Gazprom, ba mai mult perimetrul concesionat de EXXON era cât p-aci să ajungă tot în mâna rușilor, iar pe noi ne-a prins această criză energetică cu un deficit de gaz care ar fi putut fi foarte bine acoperit de aceste rezerve din Marea Neagră. Acum același Minister al Energiei întârzie nepermis de mult modificarea legii offshore în condițiile în care dacă astăzi s-ar relua exploatarea tot ar dura cam 3 ani până când primele volume de gaz să curgă pe țeavă.

Apuseni Info: USR este văzut ca un partid al tinerilor din marile orașe. Care este oferta partidului dvs. pentru locuitorii din mediul rural, care au probleme specifice, multe dintre ele ignorate de toate celelalte partide?

Senator Cristian Bordei: Există această percepție, cultivată de fapt de adversarii noștri, conform căreia noi nu cunoaștem mediul rural și nu avem soluții pentru acesta. Complet fals. Avem și noi organizații în mediul rural, mulți membri de-ai noștri sunt născuți la țară și încă au familie acolo, cunoaștem foarte bine problemele specifice. Și să știți că suntem și creștini, mergem la biserică și stim să ne facem semnul crucii.

Dar, mai întâi, noi luptăm pentru un set de principii și valori pe care le considerăm fundamentul fără de care nu este posibilă o dezvoltare a României care să asigure bunăstare pentru toți cetățenii, indiferent dacă trăiesc la țară, în orașele mari sau în cele mici. Și aici mă refer la stoparea furtului și a risipei banului public, la eliminarea privilegiilor de genul pensiilor speciale, la eliminarea diferențelor uriașe între pensionari, la eliminarea birocrației care sufocă cetățeanul, la dezvoltarea rațională a infrastructurii, la statul de drept și o justiție independentă, la o reformă a educației care să o aducă în secolul XXI, o administrație publică eficientă și care să servească cetățeanul, etc. Fără toate acestea orice așa-zise măsuri specifice zonei rurale sunt doar cârpeli sau apă de ploaie așa cum ultimii 30 de ani au și dovedit-o. Tinerii din marile orașe au înțeles mai repede ce dorim noi și de aceea am ajuns să fim votați mai ales de aceștia.

Revenind acum strict la mediul rural, dezvoltarea acestuia presupune realizarea unui echilibru între cerința de conservare a spațiului rural și tendința de modernizare a vieții rurale. Dar mă întorc la ideea de infrastructură și servicii. Să fie foarte clar, fără acestea degradarea și depopularea satului nu pot fi stopate. Oricine spune altceva minte sau nu înțelege ce se întâmplă. Fără șosele și internet nu ai cum să mai ții un tânăr la țară și nu poate exista dezvoltare în zona rurală.

Apoi, în zonele montane gen Apuseni, există marea problemă a asistenței medicale și USR tocmai a propus o lege pentru înființarea caravanelor medicale mobile care este soluția cea mai la îndemână. La fel știm despre problema lipsei abatoarelor pentru crescătorii de animale din zonele montane și aici propunem, la fel, înființarea abatoarelor mobile.

Extinderea acoperirii cu internet de mare viteză a zonelor montane ar permite digitalizarea școlii, adică ar permite copiilor de la munte, din zonele mai izolate, să stea acasă și să facă școală de foarte bună calitate online. La fel ar permite dezvoltarea rețelelor nomazilor digitali, adică acei tineri care au meserii foarte bine plătite, care pot fi făcute exclusiv online și care se mută periodic, din loc în loc, pentru a vizita noi locuri și a avea noi experiențe. Pe plan mondial acest fenomen este în plină dezvoltare. Acolo unde sunt suficienți copii pentru a funcționa școlile de tip fizic noi propunem extinderea activității cu programele de “școală după școală” unde copiii să-și poată face lecțiile, să primească o masă caldă și altele.

O altă problemă majoră în zonele montane este asigurarea energiei pentru iluminat și încălzire. În PNRR sunt prevăzute sume foarte importante atât pentru programele de eficiență energetică a clădirilor cât și pentru dotarea locuințelor individuale cu sisteme solare care să le permită autonomia energetică și noi susținem cu prioritate direcționarea acestor programe către zonele rurale, mai ales cele mai izolate de la munte.

Mai avem multe alte propuneri pentru zona rurală cum ar fi dezvoltarea punctelor gastronomice locale, a centrelor zonale de industrie alimentară, a unităților de management a destinației, extinderea programelor de asistență a cetățenilor din categoriile vulnerabile pe care le pot detalia cu următoarea ocazie.

Loading