Falxul, arma teribilă a dacilor: La invazia din 105-106, romanii au modificat căștile soldaților de frica falxului

foto: Cristian Chirita / ro.wikipedia.org
Falxul este cuvântul latin pentru seceră, dar mai târziu a fost folosit pentru a desemna orice fel de instrumente care aveau o lama curbată și care erau ascuțite pe marginea interioară, ca la o coasă.
Falxul a fost, de asemenea, utilizat ca armă, în special de traci și daci, și mai târziu a fost folosit de romani drept cârlig de asediu.
Atât varianta mică, cât și cea pentru două mâini au provocat teroare asupra romanilor în timpul primei invazii romane, dacii câștigând războiul.
La următoarea invazie, romanii au modificat căștile soldaților, care au fost întărite cu o bandă metalică transversală pentru a conferi o șansă mai mare de supraviețuire împotriva acestei arme.
Pentru că lama armei era ascuțită doar pe interior, atacul cu o astfel de armă era devastator. Cu toate acestea, falxul utilizat cu ambele mâini lăsa utilizatorul său vulnerabil, deoarece, fiind o armă ce se mânuia cu ambele mâini, războinicul nu prea putea utiliza un scut. Însă, mânuit cu mare forță, falxul putea despica un coif sau un scut în două prin intermediul unei singure lovituri. În mod alternativ, putea fi folosit ca un cârlig de asediu. Falxul era foarte eficace și împotriva armurii inamicului.
Columna lui Traian din Roma prezintă arme dacice capturate ca trofee și include mai multe ilustrații ale falxului utilizat cu ambele mâini. Coloana în sine are o friză elicoidală care spune povestea războaielor dacice. Pe friză, aproape toți dacii au scuturi și, prin urmare, nu puteau utiliza un falx cu ambele mâini. Din păcate, arma din mâna dacilor care nu purtau scuturi nu poate fi determinată cu certitudine. Scenele de pe columna lui Traian arată, de asemenea, daci folosind falxuri de dimensiuni mai mici.

Oare când vom învăța că dacii erau urmașii unor triburi iraniene ? Chiar și sarmații care s-au așezat și pe teritoriul Daciei, eru triburi iraniene. Ei ne-au adus falxul, stindardul binecunoscut și portul așa-zis dacice. Cine vrea ca istoria noastră să înceapă cu Burebista ? N-am existat înainte de el ?