(VIDEO) Biserica din adâncul lacului Beliș! Cum arată astăzi biserica din cel mai mare lac al Apusenilor?

articol publicat în iulie 3, 2020

În unele veri călduroase, în lacul Beliş-Fântânele din inima Apusenilor, de sub lac, îşi face apariţia o biserică.

Biserica înghițită de ape datează cu siguranță din secolul al XIX-lea, iar legenda spune ca a fost întemeiată de către ciobanii care pășteau oile pe întinsele pășuni din zonă. O alta legendă spune că biserica de sub lac mai este numită și Biserica Urmanczy, numele provinind de la Ioan Urmanczy cel care în 1913 a construit biserica romano-catolică. Geneza acestei biserici rămâne o enigmă.

În anii ’70, s-a decis construirea barajului Fântânele, fiind anticipat potențialul hidroenergetic pe care Someșul Cald împreună cu afluenții săi din zonă îl aveau. Astfel, locuitorii vechiului sat Giurcuța de Jos  au fost forțati să se mute, mutându-și inclusiv morții din cimitirele care aveau să fie înghițite și ele de ape. La sfârșitul anilor ’70 a fost finalizată construcția Barajului Fântânele cu o înălțime de 92 de metri iar biserica, treptat, a fost înghițită de apele adânci ale lacul rece, dintre pădurile de brazi ale Apusenilor.

Astăzi vă introducem în lumea subacvatică din jurul bisericii și din interiorul acesteia, o filmare realizată de curând – 8 iunie.

sursă video: Alberto Cristaudi youtube

 5,158 vizualizări

3 thoughts on “(VIDEO) Biserica din adâncul lacului Beliș! Cum arată astăzi biserica din cel mai mare lac al Apusenilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *