Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Piatra Secuiului și Cetatea Trascăului, perle turistice ale Apusenilor, pentru români şi maghiari!

Probabil cele mai spectaculoase puncte turistice din Apusenii răsăriteni, după Cheile Turzii, sunt Piatra Secuiului și Cetatea Trascăului.

Cele două obiective turistice se află în localitatea Rîmetea, renumită încă din jumătatea secolului al XIX-lea, datorită mai multor scriitori, care atrag atenția asupra unicității acestei localităţi, dar mai ales asupra ruinelor cetății de pe muntele denumit Piatra Secuiului, de lângă sat.

sursă video: Asociația Pro Infrastructură
sursă video: Adventures of a Bird

Piatra Secuiului este un munte calcaros ce se înalţă între Rimetea şi Pietroasa, cele două vârfuri fiind despărțite de o râpă abruptă, ceea ce face ca soarele să răsară de două ori, pentru acei oameni care locuiesc în partea de nord a localității. Este singura localitate din România, unde soarele răsare de două ori: după ce răsare în Est, dispare în spatele primului vârf şi de aici apare din nou, a doua oară.

Deși este un munte destul de mic, cu o înălțime maximă de numai 1128 de metri, nu este chiar atât de uşor de urcat, diferența de nivel fiind de aproape 600 de metri.

sursă video: László Tóth
sursă video: RRAWmedia

Cetatea Trascăului, în a doua jumătate a secolului al XX-lea numită și Cetatea Colțești, în maghiară Torockóvár, este situată la vest de satul Colțești, în maghiară Torockószentgyörgy, în germană Sankt Georgen, și la aproximativ 5 km sud-vest de comuna Rimetea, în maghiară Torockó, în germană Eisenburg, județul Alba, a fost construită în jurul anilor 1296 de vice-voievodul Thorotzkay din Trascău, ca cetate locuibilă și de refugiu.

A fost ridicată cu premeditare pe vârful abrupt al unei klippe calcaroase, în urma invaziei tătare (mongole) din anul 1241, când au fost produse pagube însemnate localităților Trascău și Sângiorgiu.

În anul 1470 cetatea a fost confiscată de regele Matia Corvin și dată voievodului Transilvaniei. În 1510 a revenit nobililor de Trascău (Thorotzkay), iar în 1514 a fost devastată de țăranii conduși de Gheorghe Doja.

Opunându-se anexării Transilvaniei de către Casa de Austria (Habsburg) în cadrul revoltei Curuților, familia nobililor de Trascău (Thorotzkay) a fost eliminată de pe scena istoriei, odată cu cetatea lor, distrusă în anul 1703 de către trupele imperiale austriece conduse de generalul Tiege (Lobonți).

Azi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei și cele două turnuri laterale.

sursă video: bogdan g Video
sursă video: My Travel Channel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *