Biserica de lemn din Troaș, oază de ortodoxie din vremea răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan
Biserica de lemn din Troaș, situată în comuna Săvârșin, județul Arad, având hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, a fost ridicată în anul 1782.
Această biserică este cea mai veche construcție de lemn de pe valea inferioară a Mureșului. Inițial, a fost edificată în zona Buza Cărunții, la intrarea în sat. Pe colțul drept al altarului de piatră este inscripționat cu litere chirilice anul „1782”, considerat de unii cercetători drept anul fondării monumentului.
În anul 1875, biserica a fost relocată pe actualul amplasament, cunoscut sub numele de Dâmbul Crucii. Construcția are un plan dreptunghiular cu o absidă în formă de trei laturi. Biserica este construită pe o fundație de piatră, cu grinzi masive care susțin structura. Deasupra pronaosului se află un turn sprijinit pe grinzi, având un acoperiș piramidal cu baza pătrată. Biserica include trei încăperi aliniate pe axa est-vest: pronaos, naos și altarul poligonal cu cinci laturi. Dimensiunile sunt: lungimea de 10,54 m, lățimea de 4,97 m, iar acoperișul este din șindrilă. Pictura interioară, realizată în 1812 de către zugravul Nicolae din Lupșa Mare, a fost finanțată de comunitatea locală cu suma de 30 de florini.
În jurul anului 1813, interiorul bisericii a fost pictat de același Nicolae, iar înainte de Primul Război Mondial, biserica a fost acoperită cu lut și var pe exterior. După anul 1941, odată cu abandonarea bisericii în urma construirii unui nou lăcaș de cult, biserica de lemn a început să se degradeze. În 1966 au fost inițiate lucrări de conservare și consolidare, îndepărtându-se stratul de lut de pe pereți, însă pictura exterioară nu a putut fi salvată.
Biserica din Troaș este deosebită prin calitatea picturii sale. Realizată în tempera pe un strat de ghips, cu îmbinări acoperite cu pânză, pictura acoperă integral interiorul bisericii. Programul iconografic complex include scene precum Sfânta Treime și Jertfa lui Avram în altar, sfinții mucenici și diverse scene biblice în naos, și Sfintele Mucenice în pronaos.