Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Brățările Dacice din aur masiv de la Sarmizegetusa Regia, simboluri ale măreției și spiritualității dacilor

Brățările Dacice din aur masiv de la Sarmizegetusa Regia, simboluri ale măreției și spiritualității dacilor

În centrul Munților Orăștiei, la Sarmizegetusa Regia, vechea capitală dacică, se află o parte captivantă a patrimoniului nostru istoric – brățările din aur masiv ale dacilor. Aceste bijuterii extraordinare nu sunt doar simple ornamente, ci și reprezentări ale grandorii și spiritualității poporului dac.

Brățările au fost create cu o abilități remarcabile, folosind o tehnică atipică, în ateliere localizate în apropierea Sarmizegetusei Regia, având o valoare inestimabilă atât artistic cât și cultural. Ele sunt dovezi ale prosperității și sofisticării unei civilizații care a prosperat acum peste 2000 de ani.

Ce le face atât de impresionate? Designul lor original, simbolurile lor mistice, precum și faptul că fiecare brățară povestește despre credințele și tradițiile strămoșilor noștri.

Un studiu realizat de dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director al Muzeului Național de Istorie a României, intitulat „13 din 24… – Brățările regale dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia,” oferă detalii despre tehnica rară folosită în realizarea acestora.

„Spre deosebire de bijuteriile elenistice târzii sau romane republicane, care au fost realizate din folii subţiri de aur, simple sau decorate prin presare pe un tipar şi unite apoi prin sudare, pentru a li se da un aspect voluminos, sau prin metoda turnării, brăţările dacice constituie podoabe extrem de masive, cu spiralele şi plăcile pline, lucrate prin ciocănire la rece, prin modelarea unui singur lingou de aur de mari dimensiuni. Studiul brăţărilor indică faptul că ele au fost realizate pornindu-se de la nişte lingouri paralelipipedice, cu secţiunea dreptunghiulară, late de circa 25 milimetri, groase de 5-6 milimetri. Lungimea acestora a fost variabilă, oscilând, probabil, între circa 80 şi 140 centimetri”, arăta autorul cercetării.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *