Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Care sunt cele mai vechi sisteme poştale din istorie?

Care sunt cele mai vechi sisteme poştale din istorie?

foto: ziarullumina.ro

Istoria sistemelor poștale se întinde pe mii de ani, multe civilizații dezvoltând metode pentru a transmite mesaje și corespondență. Iată câteva dintre cele mai vechi sisteme poștale din istorie:

1. Egiptul Antic

Egiptul Antic este cunoscut pentru dezvoltarea unuia dintre cele mai timpurii sisteme poștale. Faraonii egipteni foloseau curieri pentru a transmite decrete regale și alte mesaje importante pe întreg teritoriul imperiului. Documentele oficiale erau transportate pe rute bine stabilite, folosind atât pe jos, cât și cu barca pe râul Nil.

2. Persia Antică

Imperiul Persan, sub conducerea lui Darius I (521-486 î.Hr.), a creat un sistem poștal remarcabil cunoscut sub numele de „Angaria”. Sistemul era compus din stații de schimb, numite „chapar khaneh”, situate la intervale regulate de-a lungul drumurilor imperiale. Curierii persani, cunoscuți pentru viteza lor, schimbau caii la aceste stații pentru a asigura livrarea rapidă a mesajelor pe distanțe lungi.

3. China Antică

În timpul dinastiei Han (206 î.Hr. – 220 d.Hr.), China a dezvoltat un sistem poștal eficient. Guvernul a stabilit stații poștale la fiecare 30 de li (aproximativ 16 kilometri), unde curierii puteau schimba caii și se odihni. Acest sistem a facilitat comunicarea rapidă între capitală și provinciile îndepărtate.

4. Grecia Antică

Grecii antici foloseau un sistem de curieri numiți „hemerodromi”, care alergau pe distanțe mari pentru a transmite mesaje. Unul dintre cei mai cunoscuți hemerodromi este Pheidippides, care a alergat de la Maraton la Atena pentru a anunța victoria grecilor asupra perșilor.

5. Imperiul Roman

Romanii au creat unul dintre cele mai sofisticate sisteme poștale din lumea antică, cunoscut sub numele de „Cursus Publicus”. Acest sistem includea drumuri pavate, stații de schimb pentru cai și vehicule, și curieri numiți „cursores” sau „tabellarii”. Mesajele oficiale și militare erau transportate rapid pe întreg teritoriul vast al Imperiului Roman.

6. Mesopotamia

Civilizațiile mesopotamiene, precum sumerienii și babilonienii, aveau de asemenea sisteme poștale primitive. Tăblițele de lut erau utilizate pentru a scrie mesaje, care erau apoi transportate de curieri între orașe-state.

Aceste sisteme poștale timpurii au pus bazele pentru dezvoltarea ulterioară a serviciilor poștale moderne, facilitând comunicarea pe distanțe mari și contribuind la administrarea eficientă a imperiilor și regatelor.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *