Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Ceasul elvețian al Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Cu planificare și tenacitate a regenerat Hunedoara

Ceasul elvețian al Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Cu planificare și tenacitate a regenerat Hunedoara

Dacă județul Hunedoara are un primar de top național, acela este Dan Bobouțanu și noi o spunem fără rezerve ceasul elvețian al Hunedoarei, un manager și un politician performant din perspectiva portofoliului de realizări. Se poate pune la masă oricând, de la egal la egal, cu vedetele Ilie Bolojan și Gheorghe Dămian, pentru fonduri europene atrase și pentru banii din bugetul local chibzuiți foarte bine.

Bobouțanu a adus ordinea și disciplina constructivă în primăria Hunedoara și rezultatele au început să apară iar proiectele sale de viitor sunt cel puțin la fel de spectaculoase precum cele din ultimii ani.

Haideți să-i cunoaștem gândurile 🙂

Apuseni Info: Sunteți unul dintre primarii performanți din Ardeal, mulți alăturându-vă lui Ilie Bolojan, fost primar al municipiului Oradea și Gheorghe Dămian, actual primar în Ciugud. În ultimii ani ați reușit să atrageți sume impresionante din fonduri europene. Care este secretul?

Dan Bobouțanu: Vă mulţumesc pentru apreciere, iar comparaţiile cu domnii Ilie Bolojan şi Gheorghe Dămian sunt mai mult decât onorante, mai ales în condiţiile în care cel puţin cu domnul Bolojan am avut şi am o relaţie foarte bună pentru că am considerat mereu că am ce învăţa de la domnia sa. În ce priveşte atragerea de fonduri europene, nu cred că e niciun secret: este vorba doar despre planificare, organizare şi tenacitate. Primăria municipiului Hunedoara are parte de oameni extrem de dedicaţi în cadrul Direcţiei Fonduri Europene. Am elaborat din timp proiectele aflate acum în implementare, apoi am făcut tot posibilul pentru a primi finanţările necesare şi a ajunge cu ele la faza transpunerii în realitate. Aşa se face că, acum, în municipiul Hunedoara, sunt „deschise” vreo 60 de „şantiere”, majoritatea cu ajutorul banilor europeni (reabilitări, modernizări şi dotări de şcoli, străzi, spaţii pietonale, spital, şi aşa mai departe).

Apuseni Info: Câte proiecte ați depus în ultimii doi ani care să fie finanțate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” sau PNRR – fonduri europene?

Dan Bobouțanu: Încă de anul trecut am depus şi obţinut, prin Programul Naţional „Anghel Saligny” 76 de proiecte în valoare totală de 10 milioane de euro. Este vorba despre 75 de străzi din oraş care urmează să fie reabilitate şi modernizate cu aceşti bani, plus o extindere a reţelei de canalizare pe o stradă care nu era cuprinsă în programul de investiţii al operatorului regional de apă-canal. Acestora li se adaugă încă 14 proiecte în valoare de aproximativ 36 de milioane de euro prin PNRR. Pentru 12 dintre ele am semnat deja contractele de finanţare, iar pentru celelalte două cred că vom reuşi să ajungem, în curând, în aceeaşi fază. Bilanţul este însă unul intermediar, deoarece aşteptăm şi deschiderea apelurilor de finanţare prin Programul Regional Vest 2021 – 2027. Vom încerca să atragem şi de acolo bani europeni, pentru că aceasta este singura şansă de dezvoltare pentru Hunedoara, din punct de vedere edilitar şi chiar economic şi social.

Apuseni Info: Hunedoara are parte de cel mai frumos castel din țară. Ce înseamnă pentru economia orașului, mai ales din punct de vedere turistic, Castelul Corvinilor?

Dan Bobouțanu: De vreo şapte ani încoace, Castelul Corvinilor a început să conteze din ce în ce mai mult pentru oraş şi din punct de vedere economic, nu doar identitar. Este cel mai puternic „brand” al oraşului şi al zonei şi aş îndrăzni să spun că este principalul „motor” al turismului în întregul judeţ. Ca să vă faceţi o idee despre importanţa economică a acestui obiectiv cultural şi turistic pentru municipiul Hunedoara cred că ar fi suficientă o comparaţie: suma încasată anual la Castelul Corvinilor (automat, la bugetul local) este mai mare decât suma încasată, de la persoane fizice (doar persoane fizice), din impozitele percepute pe locuinţe clădiri şi terenuri. O altă comparaţie: în 2000 aveam vreo două-trei hoteluri şi pensiuni în oraş, iar acum sunt vreo 30, majoritatea deschise în ultimii ani. Încercăm să sprijinim dezvoltarea turismului în municipiu cu tot ce putem. Chiar în această perioadă se lucrează în teren pentru transformarea zonei din apropierea Castelului Corvinilor şi a Centrului Vechi al Hunedoarei. Avem deja semnat un nou contract de finanţare pentru continuarea lucrărilor de restaurare la Castelul Corvinilor şi urmează să depunem încă trei proiecte al căror scop final este tot o mai bună punere în valoare a acestui obiectiv deosebit de important.

Apuseni Info: Recent, Corvinul Hunedoara a promovat în liga a doua, o veste extraordinară pentru fotbalul hunedorean. Având în vedere că este echipa de suflet a hunedorenilor dar și echipa fanion a județului, ce vă propuneți din perspectiva finanțării pentru anul viitor, sezonul 2023/2024. Realistic vorbind, poate să atace Corvinul promovarea în Liga I în sezonul următor?

Dan Bobouțanu:  Din punct de vedere strict sportiv, este posibil orice. Totuşi, nu ne-am propus să „ardem” etape. Ne dorim la Hunedoara o echipă entitate fotbalistică bine închegată, cu obiective realiste, conforme cu sprijinul acordat de municipalitate dar şi cu aşteptările comunităţii. În ce priveşte finanţarea pentru următorul sezon, încă nu s-a stabilit ce sumă va fi alocată de la bugetul local, dar cred că va fi una care să permită atingerea obiectivului – intrarea în play-off-ul competiţiei. Avem şi angajamentul verbal al conducerii Consiliului Judeţean privind acordarea unui sprijin, pentru că este echipa judeţului, nu doar a oraşului. Hunedorenii iubesc fotbalul şi Corvinul. S-a văzut asta la meciurile de baraj, când am avut asistenţe – record pe stadion, pentru un asemenea nivel: 10.000 – 12.000 de spectatori, din oraş dar şi din judeţ. Se dovedeşte şi astfel faptul că nu am greşit, în 2021, când am decis să insistăm pentru recuperarea brandului Corvinul 1921 şi să relansăm clubul, un club care are acum, pe lângă echipa de seniori, şi aproape 300 de sportivi la grupele de juniori şi copii.

Apuseni Info: Înainte de a fi un om politic, sunteți în primul rând un bărbat atent la tot ce este tradițional în Hunedoara și în zonă. Dacă ați fi gazda unor invitați, cum ați prezenta municipiul Hunedoara, tradițional și cultural? Ce produse tradiționale le-ați recomanda, atât din municipiu cât și din zonă?

Dan Bobouțanu:  Aş începe cu ultima parte a întrebării: cu siguranţă aş recomanda plăcintele pădureneşti. Ţinutul Pădurenilor, ale cărui văi, cele mai multe, coboară spre municipiul Hunedoara, este superb din toate punctele de vedere. Pe listă ar mai fi virşlii (ori de Brad, ori de Sălaş) şi oricare dintre restaurantele din oraş, locuri în care se mănâncă bine, la preţuri rezonabile, comparativ cu multe alte zone turistice din ţară.

În ce priveşte oraşul, le-aş menţiona faptul că Hunedoara este locul uneia dintre cele mai importante familii din istoria Europei Medievale – familia Corvinilor. Ioan (Iancu) de Hunedoara a fost „atletul cel mai puternic, unic, al lui Cristos”, aşa cum l-a declarat Papa Calixt al III – lea, iar fiul său, Matei Corvin este considerat şi acum unul dintre cei mai importanţi suverani ai Regatului Ungariei, regat extrem de influent pe plan european, în urmă cu 400 de ani.

Din fericire pentru noi, istoria Hunedoarei nu se rezumă la epoca medievală, ci înseamnă mult mai mult: a fost şi încă este, de mai bine de 2000 de ani, locul „unde se naşte fierul”, aşa cum scria pe o inscripţie antică, în latină, descoperită în zonă.

Pe scurt, Hunedoara este oraşul cel mai important, din cel mai frumos judeţ al României.

Apuseni Info: Mulți spun că Spitalul Municipal Dr. Al. Simionescu din Hunedoara, în anumite secții, este nava amiral a medicinei din județ. Care sunt investițiile recente din spital și ce planuri de viitor are municipalitatea pentru importanta unitate medicală?

Dan Bobouțanu: Încă de la primul meu mandat ca primar, sănătatea s-a aflat în topul priorităţilor mele. Spitalul are acum un Ambulatoriu reabilitat şi dotat în întregime, două computere – tomograf şi un aparat RMN. Şi am amintit doar cele mai costisitoare dotări. Acum se derulează lucrări în cadrul unui amplu proiect de eficientizare energetică a spitalului, în valoare de 7,5 milioane de euro. Avem depus la CNI un alt proiect, pentru extinderea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe şi vom căuta în continuare soluţii de finanţare pentru a îmbunătăţi continuu condiţiile de tratament din spital.

Apuseni Info: Ce măsuri considerați că trebuie luate de administrația locală pentru a crea premisele rămânerii tinerilor în Hunedoara, exodul spre Cluj-Napoca, Timișoara, Alba Iulia și occident fiind evident?

Dan Bobouțanu: Păstrarea tinerilor într-un oraş mic e un obiectiv care pare imposibil de atins. E în natura umană ca atunci când ai 18 – 20 de ani să îţi doreşti o carieră la cel mai înalt nivel în orice domeniu şi aşa se face că tinerii sunt atraşi de marile centre universitare. Resemnarea nu este însă o însuşire a mea. Cel puţin în medicină şi inginerie, Hunedoara a avut specialişti de top, mai ales în perioada 1960 – 2000. Până în 1990, pentru că aveam aici un combinat siderurgic puternic, Hunedoara acţiona ca un magnet atât pentru forţa de muncă mai puţin calificată din ţară, dar şi pentru specialişti în diferite domenii.

Revenind strict la întrebare, cred că totul depinde şi de administraţia publică locală, care trebuie să se îngrijească de un oraş curat, cu străzi asfaltate, cu şcoli reabilitate şi modernizate, cu dotări edilitare demne de mileniul în care trăim. Acesta ar fi primul pas şi, cel puţin la Hunedoara, cred că, în doi-trei ani îl vom finaliza. Paşii următori depind însă şi de politicile economice şi sociale aplicate la nivel naţional. Cred că este nevoie de politici publice aplicate în mod coerent, pe o durată minimă de 10 ani, la nivel naţional, pentru o reechilibrare demografică a României.

Apuseni Info: Care sunt planurile, ideile și proiectele dumneavoastră de viitor pentru muncipiul Hunedoara? Care este relația cu executivul Consiliului Județean Hunedoara?

Dan Bobouțanu:  Sunt convins că Hunedoara poate urma modelul micilor oraşe din Austria, unde totul este curat, ordonat şi pus la punct, unde se mai merge şi pe jos, nu doar cu maşina, unde transportul în comun este modernizat şi eficient, iar cetăţenii sunt foarte mulţumiţi de condiţiile în care trăiesc. Hunedoara se poate dezvolta ajutată atât de turism cât şi de activităţile industriale, pentru că există aici o tradiţie seculară în domeniu.

În ce priveşte relaţia cu executivul Consiliului Judeţean, eu o consider ca fiind una foarte bună. Anul acesta, împreună, am dus la bun sfârşit un proiect important pentru comunitate, reabilitarea clădirii Casei de Cultură, şi avem acum parte de una dintre cele mai frumoase săli de spectacole din România. Sunt însă mai multe domenii în care am conlucrat şi vom continua să colaborăm.

Apuseni Info: Există lucruri care vă nemulțumesc sau lucruri pe care nu ați reușit să le realizați?

Dan Bobouțanu: În ce priveşte nemulţumirile, nici nu ştiu cu ce să încep. Totuşi, încerc să le pun într-o ordine. Prima ar fi birocraţia excesivă: nu e deloc normal să depui un proiect în 2018, să semnezi contractul de finanţare abia în 2021, iar, în 2022, când ajungi la faza lucrărilor efective, să constaţi că e foarte greu să duci acel proiect la bun sfârşit din cauză că preţurile la materialele de construcţii sunt de două-trei ori mai mari decât atunci când ai făcut calculele iniţiale pentru acel proiect. Şi nu e doar nemulţumirea mea, ci a tuturor primarilor din România care au întocmit proiecte în ultimii ani.

A doua nemulţumire este legată de faptul că în multe situaţii, reşedinţele de judeţ sunt avantajate în ce priveşte alocările de fonduri, iar în unele situaţii, sunt avantajate pe nedrept, faţă de alte municipii. Şi m-aş opri aici cu nemulţumirile, deşi ar mai fi câteva.

Referitor la lucrurile pe care nu am reuşit să le realizez, mi-aş fi dorit ca toate cele 28 de proiecte cu finanţare europeană, în valoare de vreo 75 de milioane de euro, să se afle acum pe ultima sută de metri a lucrărilor efective şi să nu mai fim sub presiunea din ce în ce mai apăsătoare a termenului final – 31 decembrie 2023. Eu şi colegii mei din Primăria Hunedoara am făcut, cred, tot ce s-a putut, însă demersurile noastre au fost afectate serios de factori externi: mai întâi pandemia Covid 19, apoi războiul din Ucraina (mulţi furnizori de acolo n-au mai putut livra materiale şi produse), criza forţei de muncă bine calificată, scumpirile materialelor de construcţii…. Dar, repet, resemnarea nu cred că mă caracterizează. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom găsi soluţii.

Apuseni Info: Aveți modele în politică, lideri actuali sau istorici? Din România, Europa, SUA, Asia?

Dan Bobouțanu: Nu am neapărat un „model”. Sunt pasionat de istorie, mai ales de istoria locală şi sunt oameni care reuşesc să mă inspire prin faptele lor.

Sunt impresionat, de exemplu, de povestea lui George Dănilă, primar al Hunedoarei vreme de 40 de ani (între 1872 şi 1912), interval în care oraşul a ieşit, efectiv din „Evul Mediu”, ca dezvoltare, şi a intrat în epoca modernă, reuşind să anuleze handicapul pe care îl avea faţă de alte oraşe din zonă.

Un alt model pentru mine este regretatul Viorel Răceanu, cel care a încetat din viaţă relativ recent, primar al oraşului vreme de aproape 20 de ani, între 1960 şi 1979, omul care a construit, practic, Hunedoara de astăzi.

Apuseni Info: Dacă ar fi să enumerați câteva principii în care credeți cu tărie, care ar fi acelea și de ce?

Dan Bobouțanu: „Nihil sine Deo” – motto-ul familiei regale este şi una dintre credinţele mele puternice: nu poţi face nimic bun, fără ajutorul lui Dumnezeu.

Loading

5 thoughts on “Ceasul elvețian al Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Cu planificare și tenacitate a regenerat Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *