Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cimitir vechi de aproape 5.000 de ani, descoperit în Munții Apuseni

Cimitir vechi de aproape 5.000 de ani, descoperit în Munții Apuseni

Un grup internațional de experți, inclusiv arheologi și antropologi, a prezentat, luni, concluziile unor cercetări arheologice remarcabile desfășurate în România, ce au avut loc pe parcursul a mai bine de zece ani și continuă și în prezent. Aceste investigații au avut loc la Râmeț, în Munții Apuseni, unde s-au descoperit rămășițe ale unui cimitir vechi de aproximativ 4.700 de ani.

Prin analiza datelor de radiocarbon efectuate în laboratoare din Statele Unite pe anumite oseminte găsite într-un mormânt examinat de arheologi în 2019, s-a estimat că acestea datează dintr-o perioadă de 4.600 – 4.700 de ani, conform informațiilor furnizate de cercetători în 2022.

„Pentru mormântul săpat în 2019, după ce a fost dusă o probă în laborator, avem o dată precisă, este datat undeva la o vechime totală de 4.600 de ani, 4.700 de ani, deci din circa 2.600 – 2.500 î.Hr..

O vechime apreciabilă, dar considerăm noi că nu face parte din cele mai vechi morminte (n.r. Râmeţ), totuşi. Este probabil ca mormântul descoperit în acest an, unul colectiv, să fie mai vechi decât acesta, probabil cu 200 de ani chiar, şi să urcăm începuturile acestui monument funerar către anul 2.900 – 3.000 î.Hr..

Iată că populaţia preistorică din zona munţilor Apuseni, din zona Râmeţ, poate fi cu siguranţă atestată ca având o vechime de cinci milenii”, a declarat Ciugudean.

Cercetările din această regiune a Carpaților românești au început acum mai bine de un deceniu. Ele fac parte din Proiectul MARBAL (Arheologia Mortuară a Peisajului din Epoca Bronzului la Râmeț), care este coordonat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia în colaborare cu Hamilton College (SUA) și McDonald Institute din Cambridge (Marea Britanie).

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *