Cum pot PSD, UDMR și AUR să obțină mandate istorice la Cluj? Sabin Sărmaș va rupe dreapta?
29 august 2024. Credeți că liberalii clujeni s-au trezit? Credeți că USRiștii clujeni au înțeles în totalitate procentul lui Sabin Sărmaș din iunie 2024. Nu. Cel puțin la PNL, mulți șefi cred în continuare că a fost un ușor „accident”.
Sabin Sărmaș, cu lumini și umbre, cu o campanie bună, creativă dar și cu promisiuni exagerate, în vara acestui an a reușit să închege ceea ce din 2012 opoziția clujeană nu a reușit, să se definească ca principal oponent al dlui. Boc.
În mod cert, mandatul de deputat pentru Sabin Sărmaș este important pentru o viitoare confruntare la primăria Cluj-Napoca, căci Sărmaș cu ardoare își dorește să fie primar iar în această vară fostul consilier local și deputat liberal a ales pentru la toamnă să candideze independent la Camera Deputaților, chiar dacă avea pe lista PSD un loc călduț dacă ar fi avut nevoie (apropierea de Vasile Dîncu).
Sărmaș a preferat drumul greu, drumul cu clujenii, nu drumul cu partidele. Dacă-i iese și va fi deputat independent, oameni buni, va fi simbolic primarul din umbră al Clujului, care exceptându-l pe Boc, îi poate bate parte în parte uninominal și pe Alin Tișe și pe Daniel Buda iar de restul…. Moisin, Abrundean, Cîmpean, nici nu mai vorbim!
Sărmaș va avea o luptă grea, cu unele dezavantaje:
- Se luptă cu o campanie grea d.p.d.v. financiar. Partidele vor folosi resurse uriașe pentru comunicarea mesajelor naționale la televiziuni, unde Sărmaș nu va avea acces.
- Lupta de la prezidențiale este un alt minus pentru un candidat independent la parlamentare, care vrea să strângă voturi în coșul electoral de peste tot. Nu-și va putea permite să dea un cec în alb niciunui prezidențiabil.
- Nu se va mai bucura de „ignore”-ul primit în vară de la PNL și USR. Va fi atacat, indirect, dar atacat.
Sărmaș are și o serie uriașă de avantaje:
Ca să vă faceți o idee ce înseamnă voturile lui Sărmaș din iunie 2024 – 37.017, haideți să le comparăm cu cele de la parlamentare din 2020, ale partidelor (ce e drept în an pandemic).
Deci fraților, pe voturi, repetăm, în an pandemic, PSD și UDMR obțineau mai puține voturi decât Sărmaș, în județ, nu doar în municipiu!
10 deputați de Cluj, prin urmare un deputat închide mandatul cu minim 10%
Teoretic, conform votului din vară de la lista Consiliului Județean Cluj, PNL ar obține 3 mandate, PSD – 1 mandat și încă 1 la redistribuire, USR – 1 mandat și poate încă 1 la redistribuire, UDMR – 1 mandat și poate încă 1 la redistribuire iar AUR – 1 mandat.
Ce aveți mai sus sunt voturile pe județ, iunie 2024. Luați cele 37.000 de voturi ale lui Sărmaș. Credeți că minusurile din municipiu cu plusurile din județ nu-l vor menține pe Sămaș la 25.000 – 40.000 de voturi? Atenție! Vor vota și tinerii și antreprenorii din Florești și cei din Dej și cei din Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Huedin, Baciu, Apahida.
Oameni buni cu un 20-30% Sărmaș „omoară” cel puțin un deputat liberal – deci din 3 mai rămân 2 și poate ucide și o redistribuire la USR!
PNL visează la 3-4 deputați dar cu optimism vor scoate 2 deputați și cu șansă al treilea la redistribuire. De asemenea, un mandat de senator e cam bătut în cuie.
Radu Moisin rămâne pe un loc eligibil pe lista de deputați. Fostul primar interimar al Clujului este considerat omul lui Emil Boc, acceptat de Daniel Buda, trecut neobservat printre primarii PNL. Ovidiu Cîmpean este în cărți pentru o poziție de deputat, este sprijinit total de Boc și echipa de la primăria Cluj-Napoca dar fără susținere majoră în teritoriu. Mircea Abrudean se luptă pentru locul de senator, acceptat de liderii PNL Cluj, relație excelentă cu Ciucă și conducerea națională a partidului, susținut de primarii liberali din Cluj.
Acum, se pare că un mandat de parlamentar ar reveni primarilor PNL Cluj, care ar fi optat pentru Radu Abrudan – primarul din Ciucea, însă la nivel de „județ – CJ” și susținerea lui Mircea Moroșan e luată în calcul.
Cel mai mare dezavantaj al PNL în această campanie va fi chiar candidatul la prezidențiale – Nicolae Ciucă care nu pare să emane interes în capitala Ardealului. Al doilea minus va fi atacul lui Sărmaș pe echipa Boc de la primărie.
USR mizează pe doi deputați și un senator
USR are șansa de a avea un candidat viu la prezidențiale – Elena Lasconi, care poate trage votanții USR spre ea dar și altă tipologie de votanți. Dacă va intra în turul II, la Cluj, USR poate să explodeze electoral și să-și propună chiar trei deputați, pentru că parlamentarele sunt doar la o săptămână distanță de primul tur de la prezidențiale.
USRiștii precum liberalii trebuie să fie atenți la campania lui Sărmaș. Practic, după PNL, al doilea „client politic” al independentului este electoratul USR.
Întrebarea care se pune USR este următoarea: În iunie ați stat cuminți și impasibili la campania lui Sărmaș. Și a luat 30% Și USR și PNL. În toamnă, de aceeași neutralitate va beneficia din partea USR?
Oana Murariu a realizat o arhitectură internă a USR Cluj destul de stabilă, chiar dacă ici colo au fost câteva voci nemulțumite. La primar vedere, pentru eligibilele de deputați, șansele principale le au Oana Murariu, Viorel Bălărețu, apoi e posibil să intre în cursa internă pentru candidatură – Alexandra Oană, Ciprian Rus și alte nume din teritoriu – Ciprian Rigman (Turda) și Alina Meșter (Dej).
În actuala configurație – 14,89% al doilea mandat de deputat al USR este în bătaia puștii. Prin urmare e nevoie de mobilizare maximă. Pentru mandatul de senator, Bordei se înscrie în competiție, însă vom vedea și ce concurența va avea, inclusiv dintre cei mai sus nominalizați.
Cum pot PSD, UDMR și AUR să obțină mandate istorice la Cluj?
Intrarea lui Sărmaș în competiția de la parlamentare, la Camera Deputaților, va provoca o hemoragie de voturi substanțială PNL și USR. Rămâne să vedem cât la PNL și cât la USR.
Vasile Dîncu, cunoaște toate aceste calcule, mai mult în acest moment are cuțitul și pâinea la mandatele de parlamentari fiind președinte ales al organizației. În acest moment, ține două grupuri active în partid, care se concurează între ele dar în rândul cărora este și concurență internă.
Pe de o parte este „grupul PRU” Alexandru Cordoș (fost senator și președinte PSD Cluj) – Răzvan Ciortea (fost subprefect și actual senator) și grupul „Pro România” Remus Lăpușan (consilier județean și fost președinte al PSD Cluj) și Aurelia Cristea (fost deputat și ministru). Între cele două grupuri, mai apropiat de Remus Lăpușan, este și Ioan Oleleu. Practic sunt 5 candidați pe 3 mandate de parlamentar. La 17,87 % cât a făcut PSD la locale, doua mandate de deputat sunt garantate (unul la redistribuire) iar unul de senator foarte probabil dar atenție, cu Ciolacu intrat în turul II, PSD va beneficia de un plus de voturi la parlamentare iar cu un 22-25% poate obține un al treilea mandat de deputat, performanță atinsă doar de echipa Nasra, Itu, Ilea și Burciu în 2016 când au făcut 26% !
Această concurență internă va stimula PSDiștii în campanie și cel puțin 3 dintre aceștia au șanse reale să prindă o poziție eligibilă. Răzvan Ciortea e senator în funcție și extrem de fidel lui Vasile Dîncu. legat de Ciortea au fost diferite comentarii, unele chiar amuzante, însă la finalul zilei, noi putem pariu că dacă ar prinde un mandat eligibil, în patru ani s-ar cizela destul de mult. Senatorul de Turda e prinzaș. Alexandru Cordoș are avantajul vechimii în partid, funcției de secretar general și își dorește un nou mandat de parlamentar. Remus Lăpușan își dorește la rându-i un mandat de parlamentar, chiar dacă încă ocupă o poziție importantă la o multinațională. Aurelia Cristea chiar dacă nu a afirmat în spațiul public că-și dorește parlamentar, pentru candidatura la primărie are promisă o poziție eligibilă la parlamentare. Ioan Oleleu nu ar spune nu unei candidaturi la parlamentare, însă îi face cu ochiul o altă demnitate publică, peste cea de vice al ANSVSA.
Dar, avem un DAR, dacă un deputat de Bihor, de la PPU-SL, adică Steluța Cătăniciu, aleasă în 2020 pe lista PSD Bihor va veni înapoi la Cluj, într-o negociere națională, PSD – PPU-SL (cu Voiculescu și antenele în spate?) și va prinde un loc eligibil pe lista PSD Cluj.
AUR și SOS la redistribuire pot face surpriza
AUR în momentul de față are un mandat de deputat în buzunar, însă, la redistribuire poate avea și unul de senator, la Senat urmând să concureze cu USR, PSD și UDMR care este greu de crezut că vor obține 25%, deci un mandat plin. Cristian Șipoș și un candidat propus de la București sunt se pare pariurile de moment ale naționaliștilor clujeni.
SOS, la un 5-6% la redistribuire, poate obține un mandat, precum a obținut în 2016, Steluța Cătăniciu, la ALDE.
UDMR marele câștigător al parlamentarelor la Cluj?
UDMRiștii pleaca din start cu o realitate indubitabilă: nu pot obține președinția României, prin urmare toate tunurile vor fi puse pe alegerile parlamentare. Csoma Botond la Camera Deputaților și Laszlo Attila la Senat vor ocupa cele două poziții eligibile.
După foarte mulți ani, în care au avut doar un mandat de deputat și unul de senator, la 12% cât au făcut la locale, cu o mobilizare bună pot ajunge la 15% care i-ar duce spre al doilea mandat de deputat. Atenție! După ce doar două partide (sau independentul Geoană) vor avea oameni în finala prezidențială, la parlamentare, electoratul se poate demobiliza, prin urmare, maghiarii care nu au o țină precisă la prezidențiale ar putea atinge acel 15% care le poate da al doilea mandat de deputat.
Chiar dacă ești sau nu votantul lui Sabin Sărmaș, chiar dacă observi că în piața este un hate poate exagerat și nedrept vizavi de Emil Boc, chiar dacă îți place Băltărețu, Lăpușan sau Șipoș, cu siguranță nimeni nu poate nega că în toamnă, la Cluj, parlamentarele vor fi ca 🙂 niciodată…