Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Daniel Buda salută inițiativa UE de a face pași concreți pentru rezovarea problemei urșilor

Daniel Buda salută inițiativa UE de a face pași concreți pentru rezovarea problemei urșilor

Europarlamentarul Daniel Buda a salutat inițiativa Comisiei Europene de a aborda în mod concret problema urșilor și a altor mari prădători, care au devenit o preocupare crescută în Europa în ultimii ani.

„Am fost responsabil pe rezoluția inițiată de PPE în Parlamentul European privind protecția creșterii animalelor și a marilor carnivore în Europa, rezoluție care a fost susținută și votată favorabil de colegii din Parlamentul European în noiembrie 2022.

În ultimii ani, numărul de carnivore mari din Europa continentală a crescut, cel mai notabil pentru lupi, de la 12.000 exemplare raportate în 2012, la 19.000 în 2022 și la o expansiune de 25% a teritoriului. În România, numărul de urși este de aproximativ 8.000 indivizi, care reprezintă în jur de jumătate din populația la nivel UE, iar lupii de pe teritoriul țării au depăsit 3000 exemplare. La nivel UE, marile carnivore se află sub protecția strictă a speciilor de animale în conformitate cu Directiva Habitate.

În multe părți ale UE, extinderea ariei de răspândire sau recolonizarea de noi teritorii de către anumiți prădători mari, în special lupii și urșii, declanșează conflicte cu activitățile umane, mai ales cu agricultorii. Pășunatul extensiv al oilor și bovinelor este afectat de prădători, ceea ce duce la costuri semnificative cauzate de distrugerea efectivelor”, a transmis Daniel Buda.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *