Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Evenimentul tradițional din Ribița – Omagiu lui Crișan ajunge la ediția a XLIII-a

Evenimentul tradițional din Ribița – Omagiu lui Crișan ajunge la ediția a XLIII-a

Primăria și Consiliul local Ribița, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și al Centrului de Cultură și Artă Hunedoara, organizează în data de 22 octombrie, începând cu ora 13 , evenimentul istoric local „Omagiu lui Crișan” .

Evenimentul va avea loc la Casa Memorială Crişan, locul unde se năştea în urmă cu 290 de ani, Marcu Giurgiu (Crişan.)

S-a născut în anul 1733 în localitatea Vaca (astăzi satul Crișan, comuna Ribița, județul Hunedoara) şi a fost fiul lui Petru Golda şi a fiicei preotului Giurgiu din satul Bulzeşti.

A fost unul dintre conducătorii răscoalei țăranilor români din 1784 din Transilvania, conducând țăranii din Zarand, apoi din Câmpeni, Abrud și Cricău. Au luptat împotriva trupelor austriece, însă superioritatea forței militare austriece a suprimat răscoala. Crișan a fost prins pe 30 ianuarie 1785 și închis la Alba Iulia, urmând a fi judecat și condamnat la moarte. S-a sinucis în celula sa pe 13 februarie 1785, sugrumându-se cu curelele de la opinci.

Casa memorială Crișan a fost reconstruită în anul 1979, după o fotografie publicată de către istoricul Ioan Lupaș în anul 1934. Clădirea are aspectul unei case țărănești din secolul al XVIII-lea.

Respectând arhitectura specifică a începutului de secol XVIII, clădirea are fundația din piatră, iar cele două camere și cămara sunt din bârne de lemn. Casa fiind acoperită cu șindrilă.

„Tot duminică, începând cu ora 14, la Căminul cultural Crișan, va avea loc un spectacol artistic susținut de Ansamblul Folcloric Drăgan Muntean Vă așteptăm cu drag!” a anunțat primarul din Ribița, Ioan Faur.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *