Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Exonerarea farmaciilor de la plata a zeci de milioane de euro – proiect de lege redactat de avocatul Bogdan Blaj și echipa Blaj Law

Exonerarea farmaciilor de la plata a zeci de milioane de euro – proiect de lege redactat de avocatul Bogdan Blaj și echipa Blaj Law

Întregul sistem farmaceutic și-a îndreptat atenția asupra ultimelor modificări legislative din domeniu, modificări care vin să salveze entitățile farmaceutice de la un posibil colaps, exonerându-le de la plata unui prejudiciu total adus bugetului FNUASS (Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate) estimat de Curtea de Conturi a României la zeci de milioane de euro.

În ultimele luni, farmaciile din România s-au pus în gardă pentru protejarea intereselor lor și, în final, ale pacienților lor. Entitățile farmaceutice s-au văzut amenințate de controale din partea CNAS, prin care se urmărea confiscarea sumelor de bani obținute prin reducerile comerciale negociate individual de fiecare farmacie cu distribuitorii săi.

Ne îndreptăm și noi atenția către echipa de avocați din Cluj – Blaj Law, promotoarea propunerilor legislative, care a reprezentat cu succes interesele a peste 800 de farmacii semnatare a memoriului și proiectului legislativ întocmit de aceștia. Avocatul Bogdan Blaj din cadrul echipei Blaj Law, ne explică care a fost fondul problemelor cu care s-au confruntat farmaciile, precum și care au fost pașii urmați pentru a se ajunge la adoptarea modificărilor legislative.

În realitate, întreaga situație a început încă din anul 2016, pe fondul unui control efectuat de Curtea de Conturi a României la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, finalizat prin emiterea Deciziei Curții de Conturi nr. 8/2016. În urma controlului, Curtea de Conturi a dispus recalcularea prețurilor cu amănuntul maximale ale medicamentelor, întrucât au fost realizate decontări din FNUASS, pentru medicamente cu prescripție medicală, peste marjele de preț stabilite în Ordinul Ministerului Sănătății nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al prețurilor la medicamentele de uz uman și a Ordinului Ministerului Finanțelor Publice nr. 1802/2014, care reglementează modalitatea de stabilire a adaosurilor comerciale. Fondul problemei a constat în faptul că farmaciile nu ar fi inclus reducerile comerciale primite, prin negocierile individuale, private, cu furnizorii lor, pentru a diminua astfel prețul de decontare” ne-a transmis dl. avocat Bogdan Blaj.  

În perioada 2016-2022, farmaciile nu au dat importanță Deciziei Curții de Conturi, neconsiderând, pe bună dreptate, că sunt în pericol, întrucât atât CNAS, cât și Ministerul Sănătății, au oferit garanții că decizia Curții de Conturi nu ar urma să impacteze entitățile farmaceutice. Mai exact, Decizia Curții de Conturi a României nr. 8/2016 a fost contestată de CNAS în fața instanțelor de judecată. Abia în anul 2022, când litigiul demarat de CNAS a fost respins definitiv, farmaciile au simțit presiunea unor iminente controale din partea caselor de sănătate județene, care aveau obligația de a pune în aplicare Decizia Curții Constituționale nr. 8/2016.

„Echipa noastră a fost mandatată de un număr de peste 800 de entități farmaceutice în demersurile demarate pentru a le apăra interesele atât în plan individual, cu privire la controalele demarate de casele de sănătate județene, precum și în cel colectiv. În urma acestor demersuri a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 308/2022 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 14/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. S-a obținut, astfel, atât exonerarea de la plată pentru sumele decontate de CNAS în mod nelegal conform opticii Curții de Conturi a României, cât și aplicarea acestei exonerări pe întreaga perioadă vizată de controale, cuprinsă între anii 2015-2022.

Întreg procesul a fost unul anevoios și complex, fiind abordat pe diferite paliere. Mai exact, pentru început am formulat și adresat către CNAS amendamente la Ordinul 1012/2013, tocmai pentru a trata problemele care vizau acțiunile de control din partea caselor de sănătate, în speranța unificării practicii la nivelul caselor de sănătate. Ulterior, am formulat și transmis către Ministerul Sănătății propuneri de modificare a Ordinului Ministerului Sănătății nr. 368/2017, care viza modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, solicitând a se adapta cotele de adaos permise în farmacii pentru medicamentele decontate, la realitățile pieței și la rolul pe care Statul Român trebuie să-l recunoască farmaciilor.

În plus, am venit în sprijinul entităților farmaceutice inclusiv prin conceperea unui ghid orientativ, pentru a ne asigura că aceștia sunt pregătiți cu privire la fiecare aspect al controlului, de la verificarea înscrisurilor care trebuiau prezentate de echipa de control a casei de sănătate și până la procedurile de contestare a actelor emise de aceste organe

În ceea ce privește varianta legislativă adopată prin care farmaciile au fost exonerate de la plata prejudiciilor estimate la zeci de milioane de euro, aceasta cuprinde toate solicitările noastre din propunerile înaintate Ministerului Sănătății, propuneri care au fost îmbrățișate de organele competente. ”- confirmă avocatul Bogdan Blaj.

Întrebat fiind despre controalele individuale care au vizat entitățile farmaceutice din partea caselor de asigurări de sănătate, avocatul Bogdan Blaj a arătat că echipa Blaj Law a asigurat asistarea și reprezentarea celor peste 700 de entități, strategia abordată fiind de temporizare a controalelor. Strategia s-a dovedit a fi un succes pentru farmacii, care, coroborat cu demersurile colective întreprinse, au fost, în final, exonerate de la plata pretinsului prejudiciu.

O analiză extinsă despre acest subiect poate fi citită pe site-ul casei de avocatură din Cluj Blaj Law.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *