Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

În ce condiții redevine obligatoriu serviciul militar? Ce spune legea?

În ce condiții redevine obligatoriu serviciul militar? Ce spune legea?

În cazul decretării stării de război, mobilizare sau asediu, Ministerul Apărării Naţionale din România va mobiliza toţi rezerviştii români, iar serviciul militar redevine obligatoriu pentru cei cu vârste între 20 şi 35 de ani.

Prin Legea numărul 395 din 16 decembrie 2005, de la 1 ianuarie 2007, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, ultima încorporare a recruţilor pentru militarii în termen fiind realizată în octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, în luna iunie 2006. Totuşi, în contextul crizei din Ucraina trebuie spus că, în anumite condiţii, această suspendare se ridică, iar autorităţile pot apela la mobilizarea parţială sau totală a forţelor pentru întărirea sistemului de apărare.

Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, care sunt decretate de preşedinte şi validate de Parlament, Ministerul Apărării (MApN) mobilizează rezerviştii de orice fel. În primul rând, este vorba de militarii rezervişti voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani care au contracte cu MApN şi sunt plătiţi chiar dacă stau acasă cu 30 la sută din soldă, cu minimum 540 de lei, în cazul unui soldat. Ei trebuie să se prezinte imediat la unităţile militare de care aparţin.

Ce pedepse riscă românii care se sustrag de la serviciul militar în timp de război?

Articolul 432 Cod Penal: Sustragerea de la serviciul militar în timp de război

Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, își provoacă vătămări integrității corporale sau sănătății, simulează o boală sau o infirmitate, folosește înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Articolul 435 Cod Penal: Neprezentarea la încorporare sau concentrare

(1) Neprezentarea la încorporare, concentrare sau mobilizare în timp de război sau pe durata stării de asediu, în termenul prevăzut în ordinul de chemare, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și neprezentarea celui încorporat sau concentrat la unitatea la care a fost repartizat, precum și a celui care, executând potrivit legii serviciul alternativ, nu se prezintă în termen la angajator.

Articolul 413 Cod Penal: Dezertarea

(1) Absența nejustificată de la unitate sau de la serviciu, care depășește 3 zile, a oricărui militar se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Dezertarea săvârșită în următoarele împrejurări:

a) de doi sau mai mulți militari împreună;

b) având asupra sa o armă militară;

c) în timpul misiunilor la care participă în afara teritoriului statului român, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

(3) În timp de război sau pe un teritoriu pe care a fost proclamată starea de asediu sau de urgență, dezertarea oricărui militar de la unitate sau serviciu care a depășit 24 de ore se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

Loading

2 thoughts on “În ce condiții redevine obligatoriu serviciul militar? Ce spune legea?

  1. Actuala legislație trebuie modificată urgent, pentru toți cavalerii dreptății și echității. La declararea stării de asediu/mobilizare/război îndeplinirea serviciului militar este obligatorie doar pentru:
    -militarii activi.
    -pensionarii militari bărbati și femei, fără consimțământ, fără indemnizație lunară, fiind rezerviști operaționali (beneficiari de pensii ocupaționale/de serviciu ).
    -rezerviștii voluntari, cu consimțământ, cu indemnizație lunară.
    -barbații cu vârste cuprinse între 20 si 35 de ani, persoanle care au îndeplinit serviciul militar.
    Așadar, în prezent, există PRIVILEGII SPECIALE pentru bărbații civili peste 35 de ani, pentru femeile civile de toate vârstele, fără stagiu militar, de a nu avea obligatii militare pentru apărarea propriei țări!
    Prin urmare, trebuie modificat Art.3 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, să aibă următorul conținut:,, La declararea stării de mobilizare/asediu/război, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 20 și 63 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar. ”
    Acceptați să vă sacrificați viața sub jurământ de sânge, cereți să aveți obligații speciale, interzicerea și restrângerea unor drepturi și libertăți constituționale, zeci de ani, pentru a beneficia de o pensie militară de stat. Sclavia și munca forțată, pentru toți, au fost abolite în societatea democratică!

  2. Nicio armată din lume nu poate avea la pace efectivele care sunt necesare pe timpul stărilor de asediu, mobilizare şi război. Astfel, similar celorlaltor țări, în România există Rezerva Armatei(53000 de rezerviști), o necesitate reală și importantă, în vederea completării și sprijinului Forței Active(65000 de militari activi). Cadrele militare primesc solde, fiind la dispoziția statului 24/24h , 7zile/7 și nu li se aplică Codul Muncii care prevede diverse compensații de natură financiară. Soldele cadrelor militare active sunt denumite impropriu ,,salarii’’, iar soldele de rezerviști operaționali sunt denumite impropriu,,pensii militare’’.
    Chiar dacă România este un stat membru al NATO, pe micul ecran şi în unele publicaţii se propagă, în mod peiorativ, obsedant și repetat, ideea că în condiţiile unor dificultăţi economice cunoscute, generate de demnitarii aleși de ieri şi de azi , militarii beneficiază nemeritat așa-botezatele ,,pensii speciale’’. Cadrelor militare, pe întreaga perioadă activă , le este reținută contribuția pentru asigurări sociale similar celorlaltor cetățeni, însă la bugetul de stat ci nu la fondul public de pensii, de unde și confuzia sau manipularea faptului că militarii beneficiază de pensii necontributive. Astfel, cadrele militare cu drept de pensie, în calitate de rezerviști operațonali beneficiază de o pensie ocupațională ci nu ,,specială’’. ,,Speciale’’ sunt doar obligațiile militare după pensionare ale cadrelor militare, în condițiile în care bărbații ,, nespeciali’’ cu vârsta peste 35 de ani și femeile civile de toate vârstele, fără stagiu militar, au PRIVILEGIUL SPECIAL de a nu avea obligații militare pentru apărarea propriei țări la declararea stărilor de asediu, mobilizare şi război! Si vis pacem, para bellum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *