Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Într-un colț de rai din Apuseni se înalță Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Cojocani

Într-un colț de rai din Apuseni se înalță Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Cojocani

autor: Țetcu Mircea Rareș / ro.wikipedia.org

Vă invităm să vizitați Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Cojocani, de pe Transalpina de Apuseni, un lăcaş înălţat în preajma anului 1769 pe locul unei biserici care a ars cu câţiva ani înainte şi care este pictată de nume răsunătoare ale unor zugravi de la sud şi de la nord de Carpaţi!

Are un plan simplu, dreptunghiular, cu absida poligonală, cu cinci laturi. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, nava a fost mărită spre vest. În secolul al XIX-lea, pe latura de sud a fost adăugată o prispă, cu stâlpi ciopliți, iar în 1939 un pridvor. Învelitoarea de șiță a fost înlocuită cu țiglă, iar pereții absidei și ai navei au fost tencuiți la exterior, consolele a căror profiluri sugerează capul de cal fiind protejate. Pictura originală care a împodobit pereții lăcașului, realizată între 1769-1771 de Gheorghe Zugravul din Rășinari și de Crăciun Zugravul, se mai păstrează în naos și în absidă.

Cum ajungeți acolo? Din Aiud (DN1) în direcţia Aiudul de Sus – Râmeţ – Mogoş – Abrud pe DJ107I sau din DN74 în direcţia Abrud – Mogoş – Aiud pe DJ107I

autor: Țetcu Mircea Rareș / ro.wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *