Beliș-Fântânele, unul dintre cele mai frumoase lacuri de munte din Europa de Est, la 990 metri altitudine
Lacul Beliş – Fântânele se încadrează în categoria lacurilor artificiale de acumulare, fiind localizat la confluenţa dintre Munţii Gilăului (est), Munţii Vlădeasa (vest) şi Muntele Mare (sud), judeţul Cluj. Are o suprafaţă de 9,8 km pătraţi şi o lungime de 13 km, fiind situat la o altitudine de 990 m.
A fost amenajat în perioada 1970-1974 cu scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald. Pe malul lacului se află stațiunea turistică Beliș-Fântânele.
În perioada 1970-1974 locuitorii vechii comune Beliș au fost nevoiți să se strămute pe actualul amplasament al satului. Cătune, precum Milioan, Pleș, Dădești, Bolojești sau Giurcuța de Jos, sunt acum de domeniul amintirii și doar în verile foarte secetoase, când nivelul apei lacului scade foarte mult, se pot vedea ruinele caselor abandonate de moți, cele mai celebre fiind ruinele fostei biserici din Giurcuța de Jos.
Principalul scop al amenajării îl reprezintă producerea energiei electrice, acest baraj asigurând debitul necesar centralei hidroelectrice de la Mărişel.