Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Lucrările la electrificarea căii ferate Oradea – Cluj îngreunează accesul la Peştera Vadu Crişului și traseele de via ferrata

Lucrările la electrificarea căii ferate Oradea – Cluj îngreunează accesul la Peştera Vadu Crişului și traseele de via ferrata

În urma avansării lucrărilor în vederea electrificării căii ferate Oradea – Cluj, amenajările au ajuns şi pe sectorul Defileului Crişului Repede între Vadu Crişului – Şuncuiuş (se scoate/ se schimbă linia ferata, traverse, piatră, instalaţii etc.) ca atare constructorul consideră inchise anumite sectoare și prin urmare se îngreunează accesul la Peştera Vadu Crişului și traseele de via ferrata.

„Acest lucru influenţează accesul la mai multe obiective din zonă şi necesită atenţie din partea turiştilor şi căţărătorilor care vor să ajungă la Peştera Vadu Crişului respectiv la traseele turistice, traseele de via ferrata şi cele de căţărat ce se găsesc în versantul drept.

Dacă la peşteră există traseu turistic marcat pe versantul stâng, la traseele de via ferrata şi traseele de căţărat din versantul drept, traseul de acces la baza acestora este poteca de lângă terasamentul căii ferate ce prezintă anumite pericole pe perioadele în care acolo se lucrează.

La începutul sezonului de anul viitor ( aprilie 2025 ), în funcţie de stadiul lucrărilor, se va încerca găsirea unei soluţii de acces pe cei câteva sute de metri până la intrarea în traseele de via ferrata dacă condiţiile de siguranţă permit acest lucru.

În speranţa că împreună vom preveni accidentările grave, salvatorii montani din cadrul Serviciului Judeţean Salvamont – Salvaspeo Bihor, vă doresc zile frumoase și liniștite la munte !” au anunțat salvamontiștii bihoreni.

Fără trenuri între Aghireș și Huedin, din 2024

Circulația feroviară între Aghireș și Poieni, respectiv Poieni și Aleșd a fost închisă total începând cu luna ianuarie 2024, iar pe relația Aghireș-Huedin, transferul între stații se realizează prin mijloace auto.

Upgrade-ul căii ferate dintre Cluj-Napoca, Oradea și Episcopia Bihor va costa 7,75 miliarde de lei și va beneficia de fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență. Odată ce lucrările vor fi finalizate, pe această rută vor fi operate trenuri noi, de mare viteză, capabile să circule cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *