Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Mihail Neamțu, candidat AUR la Camera Deputaţilor: „Nu merg în Parlament să vând iluzii”

Mihail Neamțu, candidat AUR la Camera Deputaţilor: „Nu merg în Parlament să vând iluzii”

Scriitor prolific, educator și tată a doi copii, Mihail Neamțu, este o figură marcantă a conservatorismului românesc. Crescut în apropiere de Oradea, cu valorile credinței, muncii și libertății, a urmat un parcurs academic de excepție: dublu licențiat în filozofie și teologie la Universitatea „Babeș-Bolyai”, master la Universitatea Durham și doctorat la King’s College din Londra. Autor a peste 20 de cărți, precum Vârstele iubirii și Iisus la Niceea, și senior fellow la Center for Religion, Culture, and Democracy (SUA), Neamțu aduce o viziune profundă asupra educației și culturii.

Acum, candidatul AUR pentru Camera Deputaților în județul Bihor, Mihail Neamțu își propune să transforme aceste valori în politici concrete pentru România.

PSD, PNL şi UDMR administrează țara și cam atât

Apuseni Info: Sunteți pe prima poziție pe lista AUR Bihor. Un fel de locomotivă…

Mihail Neamțu: Colegii mi-au acordat această încredere și le mulțumesc și pe această cale. Locomotiva noastră e candidatul la prezidențiale el având și o bună vizibilitate. El este vârful de lance cum se spune în această campanie, dar desigur că și noi ceilalți ne străduim să ducem o campanie bună.

Apuseni Info: Mai sunt câteva zile avem primul tur la prezidențiale

Mihail Neamțu: E foarte scurt timpul și o să încerc să comunic cât mai mult prin intermediul dumneavoastră, al presei, prin Facebook sau prin alte rețele social-media. Dar bineînțeles că o să merg și în mijlocul oamenilor, în comunitățile locale ca să ascult doleanțele oamenilor. Sper să reușesc ca, într-o formă sau alta, să mă întâlnesc cu aproape toți bihorenii.

Apuseni Info: Care vă sunt gândurile la mijloc de campanie pentru alegerile parlamentare?

Mihail Neamțu: Suntem într-un moment simbolic al istoriei noastre. Timp de 35 de ani, România a trecut prin multe încercări și guvernări, prin promisiuni și prin aplicarea unor idei mai mult sau mai puțin inspirate. Sunt cele mai așteptate alegeri, se simte în jur că e un moment așteptat cam de toată lumea. Starea socială nu e una tocmai pozitivă, chiar deloc confortabilă aș putea zice. Avem o scădere constantă a puterii de cumpărare, avem inflație. Războiul din Ucraina a influențat negativ viața oamenilor. Guvernarea n-a adus și nu va aduce salturi spectaculoase, situația economică pare foarte fragilă, Sigur că nu există soluții miraculoase, dar ce-am văzut până acum e foarte puțin: PSD, PNL, UDMR, cei care guvernează de 35 de ani, administrează țara și cam atât, iar problemele mari ale cetățenilor sunt amânate sau nici nu mai sunt luate în seamă.

Apuseni Info: La ce vă referiți?

Mihail Neamțu: Mi-am amintit ce s-a întâmplat cu referendumul care prevedea să avem 300 de parlamentari. Au votat peste 50% dintre români, dar guvernanții ne-au sfidat și ne sfidează și astăzi.

Le voi fi partener cetățenilor”

Apuseni Info: Ce le promiteți oamenilor?

Mihail Neamțu: Promisiunea mea e legată de profesionalism și bună credință. Nu merg în Parlament să vând oamenilor iluzii. Întotdeauna am avut inițiative, sunt activ și implicat când am un proiect în față. Le voi fi partener cetățenilor și le voi comunica permanent ce fac.

Apuseni Info: Care vă sunt proiectele?

Mihail Neamțu: Am analizat problemele cu care oamenii se confruntă și, împreună cu colegii mei, cred că putem avansa cu multe proiecte comunitare. Aceasta cred că o să fie principala mea grijă. Județul trebuie să se dezvolte, iar bihorenii să câștige un venit decent. Ca salariați sau ca antreprenori. Eu am lucrat doar în mediul privat foarte mulți ani și știu ce înseamnă asta. Poți asfalta drumuri, dar oamenii au nevoie de venituri bune pentru a avea un trai decent. Vom dezvolta turismul, economia și voi susține activitățile culturale. Bihorul se află într-o zonă cu o bogată moștenire culturală și naturală. Pe lângă tratamentele balneare de care pot beneficia la Băile Felix, turiștii pot explora atracțiile orașului Oradea, cunoscut pentru arhitectura sa Art Nouveau impresionantă.

Cred că viitorul județului stă în investițiile continue în infrastructura turistică și în necesitatea profesionalizării serviciilor ospitaliere. Aceste investiții vor produce locuri de muncă pentru cei din județ și vor atrage nu doar turiști din România, ci și din întreaga Europă.

De asemenea, cred că fermierii trebuie să fie sprijiniți în a-și desface produsele în locuri bine amenajate și va trebui să le facilităm toate condițiile pentru a se dezvolta.

Apuseni Info: Avem nevoie şi de cultură…

Mihail Neamțu: Cred că bihorenilor trebuie să li se expună o paletă întreagă de activități culturale. Voi iniția proiecte care să susțină organizarea de conferințe, ateliere și programe educaționale, unde personalități locale, scriitori și profesori să poată interacționa cu publicul, povestindu-și experiențele de viață și răspunzând întrebărilor comunității. Îmi doresc și inițierea unui program de restaurare și conservare a bisericilor istorice din județul Bihor, în colaborare cu autoritățile locale și cu sprijinul comunităților locale, pentru a valorifica moștenirea creștină.

Nu pot promite lucruri pe care nu le pot face”

Apuseni Info: Ce face un parlamentar, ce ar trebui să știe alegătorii?

Mihail Neamțu: Pentru cine urmărește fenomenul politic un parlamentar poate fi recunoscut ca un bun parlamentar dacă e activ și știe să se și promoveze. Altfel, de multe ori auzim despre parlamentari că n-au făcut nimic. Lumea vrea lucruri palpabile și tot ce ține de calitatea vieții lor se află în comunitățile lor. Legile au caracter general și, de multe ori, un parlamentar care lucrează temeinic în comisii și pe modificări de substanță ale legilor nu e foarte apreciat. Oricum nu pot promite lucruri pe care nu le pot face. Pe categorii profesionale voi aduce îmbunătățiri, cu siguranță, altfel voi încerca să abordez teme importante din educație, cultură.

Apuseni Info: Sigur v-ați propus să vă treceți numele pe unele dintre legi

Mihail Neamțu: Așa este. Unele țin de o strategie și un program al partidului la nivel național și altele le voi iniția în nume propriu. Vreau să avem o mai bună legislație în privința susținerii educației, a susținerii românilor care vor să se întoarcă din străinătate. A promovării culturii române, modificarea legislației pentru a permite reconstituirea vestigiilor arheologice. Acum la aproape 35 de ani de la Revoluție mi-aș dori să propun înființarea unui muzeu al victimelor comunismului. Cred că e timpul. E important să reconstituim, dar și să cunoaștem istoria noastră.

Apuseni Info: Ce le spuneți și ce credeți că așteaptă locuitorii județului nostru de la dumneavoastră?

Mihail Neamțu: Vom avea posibilitatea să inițiem legi și să convingem Guvernul, ministerele, de oportunitatea și necesitatea unor investiții, a unor proiecte locale. Cred că oamenii înțeleg tot mai bine ce se întâmplă. Astăzi poate mai mult ca altădată. Bihorenii cred că fac distincția între ce e necesar în următorii ani și ce li s-a promis până acum. Încă nu suntem un pol de dezvoltare în regiunea de vest a țării. Trebuie să dăm tinerilor o perspectivă pentru viitor, altfel vor pleca cu toții. Vom spune acest lucru și le vom mai spune cetățenilor județului că avem o echipă bună care va munci în interesul lor.

Ferma de familie, viitorul României

Apuseni Info: Cum vedeți un pol de creștere în zona noastră?

Mihail Neamțu: Noi avem nevoie de o relansare economică și de aducerea tuturor serviciilor publice la un nivel de calitate superior. Trebuie să ne dezvoltăm economic județul, să revitalizăm turismul rural și urban, economia locală, să susținem activ producătorii locali și fermierii care produc în sistem de fermă de familie.Va trebui să convingem Guvernul că ne trebuie programe clare pentru procesarea producției. E inacceptabil să importăm făină albă. De asemenea, e nevoie de o susținere a dezvoltării serviciilor de orice fel, de o economie puternică unde se produc lucruri finite, unde este multă valoare adăugată, iar la noi nu se vede asta. Toate să conducă la o creștere a veniturilor. Astăzi, pentru tânărul din Bihor care trăiește aici și care ar dori să-și întemeieze o familie, șansele de dezvoltare, de a avea un salariu decent pentru a-și susține familia, sunt foarte mici și noi n-am reușit să ne facem atractivi pentru cei de acasă.

Apuseni Info: Cum veți proceda?

Mihail Neamțu: Nu o să fac o analiză, ține și de strategia noastră, dar preocuparea noastră e legată de dezvoltare. Vrem să dezvoltăm aceste comunități. Pentru asta e nevoie de proiecte noi, inovative, e nevoie de atragerea de investiții în comunități și e nevoie de o valorificare a tot ceea ce are fiecare comunitate în parte din punct de vedere al cadrului natural sau a altor elemente care definesc respectiva comunitate.

Să ne asigurăm că nu avem risipă”

Apuseni Info: Ce soluții propuneți?

Mihail Neamțu: În primul rând trebuie să ne asigurăm că nu avem risipă, că nu cheltuim bani pe lucruri care nu ne aduc nimic, iar pe urmă să asigurăm funcționarea statului. Pentru dezvoltare trebuie realizate rapid reforme care să accelereze absorbția de fonduri europene și care să reconstruiască rapid mediul privat, fiindcă banii de acolo vin. Eu sunt pentru dezvoltare, iar de această creștere economică să beneficieze toți românii.

Apuseni Info: Vorbiți foarte des de satul românesc..

Mihail Neamțu: Mă simt apropiat de tot ce înseamnă spiritualitate, bunătate și omenie. Toate acestea le găsim în satele noastre, iar una dintre prioritățile noastre trebuie să fie relansarea și restaurarea lumii rurale.

Apuseni Info: Putem face ceva sau e un proces care va continua?

Mihail Neamțu: Avem o responsabilitate și trebuie să acționăm acum, astăzi, nu mâine. Avem nevoie de programe ample de relansare a civilizației rurale din toate punctele de vedere și sigur că relansarea economiei locale e prima condiție. Refacerea asociațiilor agricole țărănești și asigurarea finanțării acestora, va putea să impulsioneze mult dezvoltarea acestora prin optimizarea muncii pământului și prin dezvoltarea industriilor alimentare, a produselor procesate. Avem nevoie de această însănătoșire a întregii economii din satele noastre, creându-se astfel și condiții pentru revenirea în țară a tinerilor noștri români care-și pot asigura traiul decent din rodul pământului.

Bunicii noștri sunt năuciți”

Apuseni Info: Și totuși populația rurală e într-o scădere..

Mihail Neamțu: Da, în ultimele trei decenii România a trecut prin cea mai accelerată depopulare a satelor, care a dus la o destructurare a comunelor țării. Oamenii au fost nevoiți să plece pentru o viață mai bună, tinerii nu și-au găsit rostul în țara lor și au luat drumul pribegiei. Milioane de români au fost nevoiți să-și părăsească pământul, țara, casele părintești, să-și găsească salvarea. Satul românesc este astăzi aproape pustiu, bunicii noștri sunt năuciți de faptul că pământul lor rodnic rămâne nelucrat, iar nimeni nu face nimic. O întoarcere a unui milion de tineri ar echivala cu creșterea economiei cu câteva procente. Vorbim de mulți bani cu care putem dezvolta și mai mult întreaga economie.

Apuseni Info: Ce mesaj le transmiteți alegătorilor din județ?

Mihail Neamțu: Să aibă încredere că lucrurile vor fi mai bune și că suntem o echipă dedicată vieții publice. Să meargă la vot fiindcă nu avem altă soluție decât votul și e bine să nu aleagă alții în locul nostru. În rest sănătate multă la toată lumea.

CMF: 11240014

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *