(OPINIE) Voicu Ienci: Dezastru si probabil final de cariera pentru Maia Sandu

Dezastrul pentru Maia Sandu si pentru nefericita idee de a inscrie in Constitutia Republicii Moldova a obiectivului de aderare la Uniunea Europeana este total.
In ciuda a ceea ce se incearca a se cosmetiza zilele acestea, moldovenii tocmai s-au pronuntat ca NU vor in UE. Cifrele sunt elocvente:
La prezidentiale au votat mai multi cu 57.206 cetateni decat la referendum (1.546.080 fata de 1.488.874). Aproape 60.000 de cetateni nu au recunoscut, nu au inteles rostul si utilitatea unui astfel de referendum, nu isi doresc un viitor in Uniunea Europeana si, prin urmare, au refuzat sa participe la asa ceva. Are rost sa presupunem cum ar fi votat? Exista vreo indoiala ca nu isi doresc si nu isi vad viitorul in spatiul comun european?
Intre Da si NU la referendum a fost o diferenta de 11.276 voturi (750.075 fata de 738.799) – procentual 0,76%. Asta inseamna populatia unui orasel, poate a unei comune mai rasarite.
Acum hai sa adunam cele 57.206 de refuzuri consemnate ale votului la referendum cu cei care au votat NU si sa vedem ce iese.
La o ipotetica prezenta de 1.546.080 cetateni la urne (cati la prezidentiale) am avea:
- 750.075 DA – 48,52 %,
- 796.005 NU – 51,48%,
adica o diferenta de aproape 3% in favoarea celor care nu isi doresc integrarea europeana.
La alegerile prezidentiale, Maia Sandu s-a clasat prima, cu 656.355 (42,45%). Toate bune si frumoase, numai ca intre cei care au votat ca isi doresc integrarea europeana si cei care au votat actualul presedinte al Moldovei e o diferenta de 93.720 de votanti, adica – in cazul prezidentialelor, 6,06 procente care, desi isi doresc in Europa, nu o vad pe Maia Sandu potrivita sa ii conduca spre acest deziderat in urmatorii ani.
Nemaiavand un scop pentru prezenta la urne (nu mai exista vot pentru referendum, candidatul pentru care au optat nu mai participa – cel mai probabil, in al doilea tur – greu de crezut ca votantii lui Stoianoglu sau Usatîi au votat DA la referendum, data fiind orientarea clara a acestora impotriva integrarii), cei peste 93.000 de votanti nu se vor mai prezenta la urne. Scenariul cel mai probabil va sta cam asa:
- undeva la 1.460.000 prezenta la vot;
- pastrandu-si voturile de acum, Maia Sandu va avea undeva la 45%.
Ce va face Alexandr Stoianoglu? Va incerca sa capteze si sa aduca la urne pe cei 738.799 care au votat NU la referendum, exact din bazinul care ii convine, a scepticilor europeni, filo-rusilor, cetatenilor satui de modul autocrat si brutal pe alocuri, in care Maia Sandu a inteles sa isi duca mandatul precedent. Daca va reusi, are garantat peste 50% in scenariul dat.
Ce va face fiecare tabara urmatoarele saptamani?
Maia Sandu va incerca sa creeze emotie pornind de la esecul referendar, agitand pericolul rusesc si chiar spectrul unui razboi si a unei invazii in contextul razboiului din Ucraina. Fara o emulatie bazata pe emotii puternice, Maia Sandu risca sa piarda si sa puna capat carierei sale politice si tocmai de aceea a si inceput in forta, cu acuze grave indreptate spre un pretins amestec rusesc in problema referendumului, a vorbit despre o frauda imensa a votului.
Ca un om normal stau si ma intreb:
Pentru ce a sustinut doamna presedinte un referendum care nu are nici o relevanta pentru integrarea europeana, ci mai degraba o complica si o pune in pericol? Nu dispunea dumneaei, in pozitia pe care o ocupa, de suficiente informatii si analize, care sa o atentioneze atat despre potentialul de fraudare, cat si despre orientarile sociologice ale electoratului? Nu a fost informata de catre servicii, in calitatea sa de presedinte, ca nu exista premise bune si sigure pentru o agitatie fara rost si fara sens? Ce legitimitate are dumneaei cad, avand guvernul si institutiile de forta ale republicii la dispozitie (si a uzitat si a abuzat de ele din greu, pe parcursul mandatului), striga la final hotii, atata timp cat a detinut toate parghiile intregului proces?
Alexandr Stoianoglu va agita pericolul european si american, va deplange decadenta occidentului, va arata cu degetul spre Romania in legatura cu tot ce e prost si nu merge in republica, va elogia licuriciul estic in cel mai putinist mod posibil si va agita pericolele vestice asupra Moldovei mai abitir decat o face Lukasenko in Belarus, cand vorbeste despre polonezi.
…si pun pariu ca va avea castig de cauza.
In definitiv si la urma urmei, Maia Sandu si-o merita din plin, dupa o prestatie prezidentiala mediocra si abuziva, care nu a rezolvat nimic din problemele cronice ale unei republici in deriva, ci dimpotriva, le-a adancit.
Pacat de Moldova. Dumnezeu sa o ierte pentru rataciri si sa o odihneasca intr-un final, candva, intr-o Romanie mare si mai desteapta decat cea de acum.
Despre Voicu Ienci
Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.
Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie
Nu avem și noi norocul asta cu tractoristul de la Consiliul Județean Hunedoara?