Ţuica de cireșe negre, băutura moților crișeni, mai bună și mai scumpă ca whisky-ul!
Țuica de cireșe este o băutură tradițională a moților crișeni, o țuică specială, foarte bună, care astăzi nu o găsești spre comercializare sub 150 lei litrul – un an vechime. Precum whisky-ul mai rafinat și mai vechi, țuica de cireșe în funcție de rafinament și vechime poate ajunge și la 700 lei prețul unui litu de țuică, ba chiar și mai mult!
Din păcate, tradiţia ţuicii de cireşe, cea mai căutată băutură la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, în trecut, începe să se piardă în satele de la poalele Apusenilor, chiar dacă cireşii sunt plini de fructe, nu mai sunt tineri în sate să culeagă fructele.
Locuitorii comunelor Bulzeştii de Sus și Blăjeni, localități aflate sub Muntele Găina, sunt renumiţi şi acum pentru calitatea ţuicii de cireşe obţinută în sate, dar cazanele folosite astăzi la distilarea borhotului nu mai „duduie” ca odinioară în curţile localnicilor.
Moții crișeni din zonă rememorează vremurile anilor`80 când în comună se culegeau peste 20 de tone de cireşe, iar la strânsul fructelor, care dura aproximativ șapte-opt zile, participa toată familia. După o perioadă de fermentare, borhotul era distilat în patru cazane care funcţionau aproape fără încetare pe marginea unor cursuri de apă.
Ţuica de cireşe are o tehnică aparte de preparare, care presupune trecerea de două ori prin cazanul din cupru, ca să prindă o tărie de 40-60 de grade.
Asupra calităţii țuicii îşi pune amprenta şi recipientul în care se păstrează băutura. Cele mai bune calitativ sunt butoaiele de dud, care dau băuturii culoarea galben – aurie şi în care țuica se păstrează zeci de ani.
Dacă ai ști cât suge butoiul de frăgar din țuica ta de cireșe,care se numește corect pe acolo vinars,te-ai speria!
Întradevăr vinars i se spune, dar nu în mod corect. Logic vinars ar trebui să i se spună doar distilatului din vin, adică coniacului, rachiului din vin, eventual rachiului din drojdie de vin!
As vrea sa gust !