Un urs a făcut prăpăd în Sânmartin: 12 capre a ucis lângă un loc de joacă pentru copii
Un urs a făcut prăpăd în Sânmartin: 12 capre a ucis la mai puțin de 200 de metri de un loc de joacă pentru copii,
„Atacul a avut loc într-o gospodărie de lângă Cartierul Tineretului, în vecinătatea unui loc de joacă. Prădătorul a omorât 12 capre”, a povestit miercuri pentru BIHOREANUL primarul de Sânmartin, Cristian Laza.
Mai multe detalii – Un nou atac de urs în Sânmartin! 12 capre ucise într-o zonă locuită, lângă un loc de joacă
Ce trebuie să faci și ce trebuie să nu faci când ursul îți iese în cale? Iată zece sfaturi utile de pus în practică atunci când te întâlnești cu ursul:
- Nu pleca la drum singur, asigură-te că mergi cu cel puțin încă două persoane. Discuţiile dintre voi şi zgomotul pe care îl faceţi, cu siguranţă este auzit de animale şi ele vă vor evita. Cântaţi sau vorbiţi cu voce tare. Pe lânga creşterea moralului, cântecele transmit mesajul că sunteţi acolo. Mai există varianta să purtaţi agăţat de rucsac un aşa-zis BellBear, care sună de fiecare dată când te mişti.
- Dacă observi prezența unui urs la mare îndepărtare, e bine să ai niște petarde sau să faci zgomot prin lovirea cănilor sau vaselor de metal pe care le ai la tine. Nu miza că e destulă distanţă între voi şi urs, dacă a simţit mirosul de mâncare se va ţine după voi până când campaţi.
- În pădure, acolo unde câmpul vizual este mai redus, în special din cauza copacilor, s-ar putea să te trezeşti cu ursul faţă în faţă. Nu te panica. Dacă fugi te vei transforma în victimă cu siguranţă şi este garantat că nu poţi să fugi mai repede decât el. Poartă de gât un fluier, este foarte sensibil la zgomot. Fluieră cât poţi de tare şi adoptă o poziţie ameninţătoare, fluturând mâinile şi privindu-l în ochi. De cele mai multe ori fug, dar, înainte de toate astea, ai grijă că el are pe unde scăpa. Dacă este încolţit, va adopta poziţia de apărare şi nu e spre binele tău.
- Dacă în situaţia de mai sus, nu ai fluier, fă zgomot cu ce poţi, ţipă, bate din palme. Retrage-te încet, cu ochii la el. Dă drumul rucsacului dacă totuşi vine spre tine, aruncă-l în opusul direcţiei pe care tu o vei lua pentru că cel mai probabil este interesat de mâncare, nu de tine.
- Împachetează-ţi cât mai bine mâncarea în rucsac astfel încât să nu miroasă prea tare. Nu mânca în locurile împădurite şi care ştii că sunt frecventate de urşi, s-ar putea să ai musafiri nepoftiţi la masă.
- Ceaţa şi ploaia cresc riscul unei astfel de întâlniri. Animalele se simt în siguranţă la adăpostul unor astfel de manifestari meteo şi ies în căutarea hranei.
- Ursoaica cu pui este un real pericol; dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul vostru, urmaţi sfatul şi evitaţi traseul. Este valabil şi în cazul urşilor turbaţi.
- Fuga nu este o soluţie, cu toate că pare greu de crezut şi de făcut, înfruntarea s-ar putea să fie singura ta scăpare în anumite situaţii. Aminteşte-ţi doar de acel filmuleţ haios de pe Youtube când o pisică aleargă un urs.
- Când campezi nu ţine mâncarea în cort. Agaţ-o într-un copac la 50-100 de m de locul unde ţi-ai instalat cortul.
- Un spray cu piper este o soluţie bună. Dacă nu ai, achiziţionează unul. Au mirosul dezvoltat pentru că au un nas sensibil, foloseşte asta în avantajul tău.